Zkusenosti s notebookama rady Esprimo a Amilo

notebooky Fujitsu Siemens (Amilo, Amilo Pro, Lifebook) a vše kolem nich
pajkapajka
občas něco napíše

Zkusenosti s notebookama rady Esprimo a Amilo

Příspěvekod pajkapajka » 04 úno 2008 13:14

Chtěl bych si koupit svuj prvni notebook, ale vubec se nemohu rozhodnout kterou znacku. zaujalo me par kousku od vyrobce fujitsu siemens, a to z rady amilo a esprimo. Zde davam nejake odkazy http://www.alza.cz/notebook-fujitsu-sie ... d80736.htm
http://www.alza.cz/notebook-fujitsu-sie ... d85545.htm Mate nekdo s nejakym z techto dvouch zkusenost? Jake jsou kvality techto rad? jaky je servis, kdyz uz se u toho neco rozbije? ppr muzete mi nekdo rict co bych mel jeste vedet, pri vyberu notebooku? diky. a moje vyuziti bude spise doma, na internet, ale obcas bych si zahral nejakou hru. myslim ze gma x3100 by nejake starsi hry mela zvladat, tak bych spise bral s touto integrovanou grafikou coz zmanema vetsi vydrz na jedno nabiti. dekuji

pajkapajka
občas něco napíše

Příspěvekod pajkapajka » 05 úno 2008 20:15

Prosim, nasel by se nekdo kdo s jednim z nich mel zkusenost?

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 05 úno 2008 21:06

Ahoj, nebudu se vyjadrovat k tvym odkazum, ale vseobecne ti reknu jedno, mam Amilo Pa 1538 a je to posledni NTB co jsem od tehle firmy koupil, je tam problem s Wifi, kdy pocitac neustale pada. Firma FSC na me, doslova to reknu, SERE, podam ted stiznost na jejich jednani primo do Nemecka. Tolik vyjadreni k podpore FSC. Vidim to na 3x reklamaci, nez mi vrati alespon nejake penize, jeste dodam, ze jsem koupil NTB u velmi zname firmy MIRONET, kde jsem jeste nedostal ani jednu odpoved, jak problem vyresit. Jsem hodne zklaman urovni podpory v Cechach, kdy plati vseobecne kup a vypadni. Jeste k Amilum, je to smejd od plastu az po klavesnici, navic hreje a hluci silene. Takze doporucuji nebrat! Stastnou ruku pri vyberu preje Troph:)
FSC Amilo Pa 1538 :(
Sony Vaio Nr21 :)

pajkapajka
občas něco napíše

Příspěvekod pajkapajka » 05 úno 2008 21:18

Pani. Tak tohle sem necekal, nekde sem cet, ze Asus, Hp, Fujitsu siemens, patri mezi nejlepsi tri vyrobce. No. Kouknul jsem na typ co mas Sony vaio. http://www.alza.cz/notebook-sony-vaio-n ... d86581.htm tenhle me celkem zaujak. taky je to skoro jediny co je v me relaci, ceny do ktere bych se chtel vejit (25k) jake mas zkusenosti se Sony?

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 05 úno 2008 22:34

Ty 3 vyrobce co jmenujes jsou spise prumer, spicka jsou mozna Dell a Sony, ale kazdej ma jinej zebricek. Uprimne, nez do FCS bych radsi sel do HP. Sony mam 3ti den, tak nebudu hodnotit, ale neodpustim si poznamku proti Amilu je to nebe a dudy, vsechno krasne sedi, je to pevnejsi, tiche a chladne, zatim jsem moc spokojen. Ten odkaz je spravny, ale da se sehnat i za mensi penize, kolem 21500,-

pajkapajka
občas něco napíše

Příspěvekod pajkapajka » 06 úno 2008 10:20

Jake jsi na nem zkousel hry? tento je fakt peknej kousek. Celkem bych o nem uvazoval. Ale chtel bych si take zahrat nejake hry. ne se omezit jen na internet, atd.

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 06 úno 2008 11:46

no tak ty starsi si zahrajes, ja zkousel COD1 a NHL 06, jdou dobre

pajkapajka
občas něco napíše

Příspěvekod pajkapajka » 06 úno 2008 12:47

a mas moznost vyzkouset treba nfs most wanted, a cs 1.6 ? takovyhle hry hraju celkem casto tak bych se chtel ujistit jestli na nem pujdou nebo ne

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 06 úno 2008 13:07

moznost nemam:(

Sten
občas něco napíše

Příspěvekod Sten » 06 úno 2008 20:17

No, co jsem slyšel o Amilu, tak je to asi pravda, do toho bych asi taky nešel, ale jsem maitel Lifebooku řady E, kupoval jsem ho z druhé roky, je cca 1,5 roku starý, nádherně potichý, řekl bych že i výkonný, hraju HL 2 Lost Coast na plný kule bez lagu, šasi krásně pevný atd atd. Takže s FSC to není nijak hrozné, záleži co si zaplatíš ..
Fujitsu-Siemens Lifebook E8020 - 15,4'' (1400x1050), 1,74 ghz, X600, 1x 1gb ddr2, 200 gb

pajkapajka
občas něco napíše

Příspěvekod pajkapajka » 06 úno 2008 20:26

troph3us: a jak je na tom s vydrzi, pri surfovani netem, pustenou hudbou, a icq?

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 09 úno 2008 18:33

Mam cca 14 dni Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile V5505 Core 2 Duo T5550, 1GB RAM, grafika X3100, bez predinstalovaneho systemu. Zkusenosti jsou nasledujici:
LCD je matny, spis prumerny, pozorovaci uhly nic extra, hlavne pri pohledu zespodu barvy velmi rychle degraduji, takze je potreba se divat primo nebo ze shora, ale celkem to jde.
Co se tyka hluku a prehrivani, tak ja na tom nic moc nedelam (aspon zatim). Pri minimalni zatezi je notebook tichy, ale jen do doby, nez se dost zahreje, pak se spusti vetrak na prvni rychlost (ma tri rychlosti, nejvyssi rychlost je uz docela znat), po dostatecnem zchlazeni (cca 2 minuty) se vypne, ale po cca 10 minutach se zapne zase ... a tak porad dokola => notebooku nestaci jen pasivni chlazeni. Vetrak se spina pri cca 50 stupnich a vypina pri cca 42 stupnich, zatim jsem neprisel na to, jak nastavit jine urovne, ale pravdepodobne to vubec nejde, vetrak jako takovy se nejspis taky ovladat neda (mozna to pujde nejakou specialni utilitkou, ale pres ACPI se mi to nepodarilo rozchodit, zkousel jsem na to napr. NHC (Notebook Hardware Control)). Docela dobre funguje utilitka RMClock, kterou se da nastavit setreni energii, co to jde, ale i tak samotne pasivni chlazeni nepripada v uvahu).
Co se tyka vydrze na baterky, tak zkousne tri 40-minutove dily nejakeho serialu, takze vydrzi tak 120-130 minut. Po tech trech dilech je baterka tak na 10% kapacity.
Hry nehraju, takze vykon grafiky jsem zatim nijak netestoval, ale i kdyz v cenikach udavaji, ze X3100 ma az 384 MB sdilene pameti, tak driver od Intelu pise max. 128 MB. Velikost sdilene pameti se neda nastavit (nebo jsem zatim neprisel, jak na to), asi se prideluje automaticky (po startu Windows ma cca 10 MB).
BIOS ma pouze zakladni nastaveni (detekce disku, vypinani periferii, nastaveni hesel a podobne), notebook nelze zapnout v predem nastaveny cas (coz je na kazdem desktopu bezne), je mozne vypnout AHCI, takze neni problem s instalaci Windows XP na interni SATA disk.
Zkousel jsem ovladat notebook pres VNC, coz nebyl problem, ale pri pokusu o vzdalene restartovani zjistil jsem, ze ho neni mozne restartovat, pokud je v zavrenem stavu (stale se restartuje v "BIOSove" obrazovce), dokud ho neotevru, takze asi problem biosu, kteremu vadi, ze neni aktivni LCD).
V zakladni vybave je 1 GB RAM (Samsung), dokoupil jsem jeste 2 GB modul. Oba sloty jsou pristupne zezadu po sundani zadniho krytu => neni nutne kvuli tomu rozdelavat cely notebook a vyndavat klavesnici jako u nekterych AMILO modelu.
Ma docela velky touchpad + dve tlacitka, asi tak o 1/4 vetsi nez IBM Lenovo ThinkPad R61 15.4". Nema vyznacene zadne skrolovaci zony a defaultne to ani neumi, ale po nainstalovani Synaptics Pointing Device driveru lze definovat horizontalni a vertikalni skrolovaci zony, jejich velikosti, definovat zony v rozich a citlivost tochpadu.
Ctecka karet je asi nejaka obycejna, pozitivni je, ze pri vlozeni SD karty se cela zasune do ctecky a nevycuhuje, takze se tam muze nechat bez obav, ze se vylomi pri prenaseni notebooku.
Wifi doma nemam, takze o tom poreferovat nemuzu. Bluetooth pouzivam k synchronizaci s telefonem (MDA Compact) a neni s tim zadny problem.
DVD mechanika pali a cte jak ma, pri vyssich otackach notebook trochu vibruje, ale to je asi normalni.
SATA disk je tichy, obcas ale klape hlavickama - asi je obcas parkuje, obejit to asi nepujde.
Repraky ma dva mezi panty LCD a klavesnici, zvuk je hodne plastovy, zadne basy, spis takove prskatka, takze pri divani se na film je potreba zapojit sluchatka nebo externi repraky. V nejnutnechsich pripadech lze pouzit i ty interni repracky, ale opravdu to neni to prave orechove.
Zkousel jsem pripojit externi LCD (18", 1280x1024) na VGA vystup a s rozsirenim Windows pracovni plochy nebyl zadny problem (cast plochy mela rozliseni 1280x800, cast 1280x1024).
S-video vystup jsem zatim nezkousel, ale zadne problemy bych neocekaval.

Celkove notebook za 16000,- splnil, co jsem od nej ocekaval, akorat "pravdepodobna" nemoznost ovladani rychlosti vetraku a spinacich teplot me trochu stve. Jo a v RM Clock nelze ovladat jas LCD. Lze to ale pomoci ovladaci utility od Fujitsu-Siemens, takze pohoda.

Jo a co se tyka prumerne spotreby, tak to vypada asi takhle:
22.5 W/h ... zadna zatez + LCD na minimum (procesor podtaktovany na 1 GHz, 0.950 V)
25.0 W/h ... zadna zatez + LCD na maximum (procesor podtaktovany na 1 GHz, 0.950 V)
21.0 W/h ... zadna zatez + LCD vypnuto (zavreny notebook) (procesor podtaktovany na 1 GHz, 0.950 V)
37.0 W/h ... maximalni zatez (spusteny ORTHOS test, mod Blend - stress CPU and RAM) + LCD na minimum (procesor na 1.83 GHz, podtaktovane napeti na 1.025 V), vetrak jede na druhou rychlost, teplota procesoru stabilne cca 58-59 stupnu.
41.0 W/h ... maximalni zatez (spusteny ORTHOS test, mod Blend - stress CPU and RAM) + LCD na maximum (procesor na 1.83 GHz, podtaktovane napeti na 1.025 V), vetrak jede na druhou rychlost, teplota procesoru stabilne cca 58-59 stupnu.

Mereni provedeno pomoci elektronickeho wattmetru z obchodu (takove to udelatko, co vypada jako casovana zasuvka, ale umi to merit spotrebu, stoji cca 300,- Kc).
Naposledy upravil(a) universum dne 09 úno 2008 22:18, celkem upraveno 1 x.

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 09 úno 2008 20:04

to pajkapajka: cca 3 hodiny

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 15 úno 2008 21:55

Jen bych jeste doplnil svuj predchozi vyplod, ze vetrak na V5505 je mozne pres ACPI ovladat, minimalne nastavenim teplot, pri kterych se ma vypnout nebo zapnout, viz toto vlakno http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 4433#74433

Zpět na „notebooky Fujitsu (dříve Fujitsu Siemens)“