Jak na flash biosu??? HELP!!!!!

notebooky Fujitsu Siemens (Amilo, Amilo Pro, Lifebook) a vše kolem nich
D.O.M

Jak na flash biosu??? HELP!!!!!

Příspěvekod D.O.M » 03 srp 2007 21:07

Cao, potreboval bych v nb (amilo 1538) flashnout bios na verzi 1.1I ale nemam poneti jak se to dela. Poradte pls je to dulezity..

Artemis

Příspěvekod Artemis » 04 srp 2007 20:46

tu najdes BIOS vhodny pre tvoj komp
http://support.fujitsu-siemens.com/com/ ... loads.html

stiahni si verziu pre windows (tzn. WinFlash) ->

"BIOS Windows Flash (EXE) - AMILO Pa 1538 / Pa 1539 Version: 1.1I"

Spusti WinPhlash.exe

mal by si tam uz mat zaskrtnute "Backup BIOS and Flash BIOS with new settings"

a uz len daj "Flash BIOS"

D.O.M

Příspěvekod D.O.M » 05 srp 2007 00:05

jak moc je to nebezpecny? pripadne co delat kdyz se to nepovede? co se muze nepovist a nejsem si jistej, ale myslim ze zrovna ten WinFlash chvalenej nebyl.. Tys uz pres nej flashoval? (ptam se dost pac nechci zku***t notes) :oops:

Artemis

Příspěvekod Artemis » 05 srp 2007 12:36

Pravdaze ze to je nebebezpecne ale len v pripade ze sa pokusis napalit zlu verziu BIOSu ktora nieje vhodna pre tvoj komp. Nove WinFlase ako aj DosFlashe najprv prevedu kontrolu spravnosti verzie BIOSu. V pripade ze nieje vhodna daju to dostatocne najavo. Preto sa najprv BIOS zalohuje a ked nebude spravny tak sa vratis k povodnemu staremu.

Preto je velmi vhodne aby si Flashol len BIOS ktory je odporucany od vyrobcu kompu. V tvojom pripade teda stahovat len zo stranky fujitsu-siemens.com

Osobne si myslim ze je uplne jedno ci pouzijes WinFlash alebo DosFlash, posledne WinFlashe uz su slusne naprogramovane a opravene od vsetkych chyb.
Trochu mi unika pointa pouzitia DosFlashu. Islo o to ze v pripade ze tam flashnes zly BIOS tak ho potom mozes z diskety znova obnovit zo zalohy.
Problem je v tom ze ked tam flashnes zly tak komp ti zrejme vobec nenabehne a ku disketovej mechanike sa vobec nedostanes, takze ani nebude mozne dostat sa staremu zalohovanemu BIOSu. V tom pripade by si musel zrejme bezat do servisu a ani ten BIOS v napalovacke na BIOS chipy.

Ale ako hovorim v pripade ze pouzijes bios urceny presne pre tvoj komp tak sa nemas coho bat.

D.O.M

Příspěvekod D.O.M » 05 srp 2007 17:01

tak dik, btw ty uz si takhkle bios flashoval?

Artemis

Příspěvekod Artemis » 05 srp 2007 19:18

Ano niekolko krat a nikdy som nemal ziadny problem. Akurat teraz posledne som tam nahodil BIOS ktory nebol urceny od fujitsu siemens ale bol od vyrobcu maticnej dosky. Bolo to v podstate to iste ale z uvodnej obrazovky mi zmizlo logo Fujitsu Siemens. Tak som to vratil spet lebo logo som tam chcel mat.

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 05 srp 2007 19:34

to DOM..ja ho flashnul, je to otazka par vterin, zajimavy je, ze to nechce ani nic potvrdit, nebezpecny to celkem neni, pac mame oproti PC baterii, cuz

D.O.M

Příspěvekod D.O.M » 05 srp 2007 21:09

pri tom flashi, bezet na sit nebo na baterku? mit v pozadi (bo v trayi) pusteny programy? pak se to restartuje nebo jak? jo a jeste sem cet ze se v BIOSu musi nakonec dat naky "restore to default settings"..? Prece jenom se o booka bojim..)

troph3us
píše často

Příspěvekod troph3us » 05 srp 2007 22:06

uplne normalne poklepej ten stazenej bios, pak to restartuj a je to

Lubo
občas něco napíše

Příspěvekod Lubo » 06 srp 2007 08:33

D.O.M píše:pri tom flashi, bezet na sit nebo na baterku? mit v pozadi (bo v trayi) pusteny programy? pak se to restartuje nebo jak? jo a jeste sem cet ze se v BIOSu musi nakonec dat naky "restore to default settings"..? Prece jenom se o booka bojim..)

Vobec sa nemusis bat, Bios som si tiez flashoval z Vist. Notebook maj zapojeny na siet, ale maj aj nabitu bateriu. To v pripade, ze by pri flashovani na potvoru vypol prud :). V tomto je naozaj vyhoda oproti desktopom, ktore nemaju zalozny zdroj. Urcite pozatvaraj vsetky aplikacie. Ja som si vypol aj antivir a odpojil sa od siete (internetu). Po flashnuti by ti mal program ponuknut restart. O "restore default settings" nic neviem. Po flashnuti som sice skontroloval tych par nastaveni co sa menit da a vsetko bolo OK.
FS Amilo Xi1554, T7200, 2x1024 DDR2, 2x160GB, ATI X1900 (modifikovane Katalysty 8.6), 17" WUXGA+ (1920x1200), Vista Home Premium

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 06 srp 2007 08:51

můžu se jen zeptat k čemu je ten BIOS flash nutnej pro tebe ?Flashovat Bios jestli všechno běhá správně je k ničemu jen zbytečnej "risk". A pokud něco nejede správně tak možná pomůžou i jiný věci než flash, kt. se potom může jevit jako naprosto zbytečnej. BTW. výkon od flashe BIOSu nečekej :D :D to ti ničím nepomůže. BIOS se flashuje, např při fatální chybě desky, nebo když vyjde na patici novej procesor a výrobce rozšiřuje podporu nebo třeba i HW.
tento účet již není aktivní.

Lubo
občas něco napíše

Příspěvekod Lubo » 06 srp 2007 09:10

No napriklad v mojom pripade Bios riesil nejaky problem s klavesnicou. Aj ked je fakt, ze ja som nic nespozoroval, zrejme tam bol nejaky potencialny bug. Takze som si ho pre istotu flashol. Pokial by slo len o rozsirenie podpory pre HW ktory aj tak nemam, tak by mi to bolo samozrejme fuk.
FS Amilo Xi1554, T7200, 2x1024 DDR2, 2x160GB, ATI X1900 (modifikovane Katalysty 8.6), 17" WUXGA+ (1920x1200), Vista Home Premium

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 06 srp 2007 09:23

ale ty si problém neměl to znamená, že tebe se ten bug netýkal :D

Lubo
občas něco napíše

Příspěvekod Lubo » 06 srp 2007 09:32

Jednalo sa o riesenie problemu, ktory mohol potencialne nastat aj u mna. Neviem co je na tom zle. Ty si napriklad novsie ovladace instalujes len ked mas problem? Ja myslim, ze vzdy ked sa jedna o nejake vylepsenie stoji za to si ich aktualizovat. A riziko flashovania hrozilo najma v minulosti ked neexistovali zalohy priamo na doske, pripadne software neskontroloval kompatibilitu biosu a musel som raz dokonca za chodu PC vytiahnut "chrobaka" z dosky, vrazit tam zleho a reflashnut.

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 06 srp 2007 09:40

ano já si opravdu instaluju ovladače jen když mám problém. Rizika flashování tu jsou pořád, ale dejme tomu, že se to dá zvládnout naprosto v pohodě. Je nesmysl flashovat BIOS pokud všechno funguje jak má. A celý to mělo bejt směřování na autora topicu ne tebe. Ale BIOS rozhodně nevylepšuje stroj v tomto slova smyslu to už ho spíš vylepšujou ovladače :D

EDIT: samozřejmě pro mě za mě si flashujte jak chcete :D ale autor topicu o problematice flashování ví zřejmě kuloví a v tom nejlepší případě mu všechno běhá správně a jen protože vidí, že něco vyšlo a je to novější než má tak instaluje a přitom to v praxi ani nepozná a ještě má rizika, že si to díky tomu odbouchne a pak se bude tlouct do hlavy, že já vůl to zkoušel, když mi všechno běhalo :D Možná je lepším lidem říct, že to pro ně může být naprosto zbytečné aby si pak nebrečeli kdyby si to zkurvili. Čísla stejně mluví za to, že každej blb flashuje jen pro to aby měl lepší pocit, že má novej BIOS na což za dva dny zapomene protože mu to nic nepřineslo :D Podstupovat proto riziko když nikdy neflashoval je dle mě blbost. Je to můj názor nikomu ho nenutim ani se nehodlám hádat, navíc to celý směřuju na autora topicu.

První na co jsem se ptal proč, pokud má nějaký problém co ten BIOS řeší pak samozřejmě do toho !!

Zpět na „notebooky Fujitsu (dříve Fujitsu Siemens)“