tak vyuzijem tuto temu, kedze sa mi dostal do ruk notebook 6710b z novsej varky CNU735xx ale taktiez mu isiel dost ventilator a teplota bola aj v idle dost vysoka ..
Na roznych forach som sa docital ze kusy zo starsej varky CNU72x mali nejaky problem s termistorom na doske a preto spustali ventilator na vyssich otackach a adost casto. Myslim ale ze tieto novsie nie su o nic lepsie. Avsak, nedalo mi to a urobil som an tom booku male upravy (len tak pre radost.. ono ten stroj s core2 T7300 uz moc velku buducnost nema ..)
1.) Vymena teplovodivej pasty
klavesnica, switch cover, fan, chladic dole.. ocistit procesor a chladic
- pozor na jednom chladici je aj chipset a tam sa pouziva teplovodiva hmota. Ta chipsetu staci, navyse je hrubsia, takze si ju neposkodte, museli by ste zohnat novu.
V mojom pripade bola pasta na procesore dost zoschnuta a uz ani nepokryvala cele jadro.
Vysledok minus ~10 stupnov
Pri tom som vycistil FAN a rebrovanie chladica.
----
2.) Ventilator aj tak hucal, moc mi to nevyhovovalo (moze to byt dane aj tym ze notebook je starsi, ale v takto starom sa ho vymienat neoplati)
Nasledovala uprava DSDT tabulky a zmena otacok ventilatora na druhom stupni (resp. prvom ).
nejaky rychly postup.
Potrebujeme ASL (Microsoft ASL Compilator/Dekompilator ak sme vo Windows)
IASL (nacitanie tabulky, kompilator, dekompilator)
Precitanie DSDT tabulky.
- precitanie tabulky v binarnej podobe (aml)
mozne sposoby:
Windows
- IASL (Intel ASL Compiller)
parameter -g
-
http://tonycr.wordpress.com/xp_dsdt/ (ja som pouzil tento program)
-
http://rweverything.myweb.hinet.net/history.html
Linux
acpidump
cat priamo z proc
nacitana tabulka do suboru .aml (u mna zhruba 77KB, u roznych modelov sa lisi)
---
---
dekompilovanie tabulky
asl /u subor.aml
dostaneme subor.asl ( pre moj pripad 533KB)
---
---
editacia tabulky:
6710b by mala mat nejakych 6 modov pri vetrani
start - (0x0)
1 - (0x0)
2 - (0x32)
3 - (0x41)
4 - (0x50)
pri prehriati (0x64)
a k nim prisluchajuce hodnoty otacok ventilatora v percentach
Presne hodnoty kedy sa ktora rychlost spusta nepoznam, nejak sa mi moc nechcelo patrat, urcite je to zistitelne.
v kode to vyzera takto
Name (C3A1, Package (0x06)
{
0x64,
0x50,
0x41,
0x32,
0x00,
0x00
})
Moje upravene hodnoty
Name (C3A1, Package (0x06)
{
0x64,
0x50,
0x41,
0x00,
0x00,
0x00
})
Editoval som v notepade, treba dat pozor niektre editory pridavaju do suboru balast.
Nasledne som skompiloval spat cez Microsoft ASL
asl.exe subor.asl
mal by vzniknut subor .aml
(ak su nejake chyby pri kompilacii, treba ich fixnut, warningy staci ignorovat)
- pozor, ak neico zeditujete co nemate, a pouzijete danu tabulku, riskujete poskodenie hw alebo nefunkcny OS.
loadnutie tabulky
asl /loadtable subor.aml
Toto nacitanie tabulky by nemalo byt nevratne. Myslim ze danu tabulku vytvara bios a OS si ju nacita po starte (za predpokladu ze nema nejaku inu ktoru pouzije pri starte.) My sme teda OS poskytli upravenu tabulku.
(Riesenie v linuxe je noacpi a urobenie patchu znova, vo windows boot z install media, zmazanie jedneho reg kluca - nemam este vyskusane)
Taketo riesenie ma aj nejake slabiny, napr. ak budeme chciet flashnut novsi bios, mame velku sancu ze nam OS nebootne lebo hodnoty v nami dodanej tabulke nebudu suhlasit s tym ako je to v skutocnosti = BSOD vo windowse atd. Vtedy sa odporuca loadnut original pre danu verziu biosu, urobit flash.. a nasledne urobit patch znova
--
Po restarte dojde k stiseniu. V mojom pripade sa vetrak po starte ani netocil a spustil sa az niekedy pri teplote 65 stupnov (citane z jadra CPU).
Kedze ale CPU bez aktivneho chladenia nevdrzi bez tociaseho sa ventrilatora pracovat nejak prilis dlho, podvoltoval som cpu aby mu takato prevadzka necinila problem.
Moj kusok T7300@2.0 Ghz .. 1,25V
Stiahol som program RMClock (a podpisane ovladace pre 64 bit windows)
moj kusok bezi
2.0Ghz; 10 x 200; 0,95V
1,8Ghz; 9 x 200; 0,925V
1,6Ghz; 8 x 200; 0,9V
1,4Ghz; 7 x 200; 0,875V
1,2Ghz; 8 x 200; 0,85V
SuperLFM: 8 - 6 x 100; 0,85V
Mozno by siel este nizsie, ale treba tam nechat nejaku rezervu.
Testovane v prime95 (2 x worker)
Kazdopadne teraz sa teplota citana z jadra pohybuje priemerne okolo 50 - 60 stupnov, najviac co som zatial videl bolo 65 ked sa spusti ventilator a teplota sa dostane pod tuto hranicu kedy uz ventilator nebezi (proste si obcas odfukne a je znova klud).
Preto mozno urobim upravu aby ten ventilator mal iste minimalne otacky nech tam trosku prudi vzduch.
Vetrak je sice zregulovany, no teraz pocujem zasa pevny disk

.
Nie je to idealne, ale lepsie ako pocuvat stale ten neskutocne hlucny vetrak. Vcelku sa uz aj tesim na T530 alebo T520 so SSD miesto disku. To uz taketo problemy odpadnu, akurat celu dobu som rozmyslal nad tym ako si moze HP dovolit vydat takyto biznis notebook, to tie novsie 6530b/6730b su na tom o dost lepsie co sa tyka chladenia.
Spokk: update biosu je u HP jednoduchy, stiahnes si online flash component presne podla OS ktory pouzivas (su tusim pre windows).
Musis mat admin prava, spustis exac a pozeras na stav. Jediny zadrhel moze byt v tom z akeho biosu chces prejst na ten ktory flashujes, obcas byvaju obmedzenia ze musis prejst este na nejaku medziverziu a z nej na najnovsi.