notebook HP pavilion - grafické karta, výpadok obrazu

notebooky HP - Hewlett-Packard (Compaq, Pavilion, Presario) a vše kolem
zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 17:33

model notebooku:
HP Pavilion dv6700 Notebook PC

vanilka
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vanilka » 07 črc 2011 18:30

to neni zcela presny. na malym stitku nalepenym zespoda notebooku bude presne specifikovany typ ve formatu:

dv67xxyy

kde x jsou cislice a y pismena.
rework (reflow, reball) BGA IC
DELL Precision M70 s WUXGA 1920x1200, FX Go1400, 2 x fan a 2 x HDD
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC

zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 18:43

dv6750ec
Takto to tam bolo...

vanilka
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vanilka » 07 črc 2011 20:32

to uz je lepsi, nicmene te nepotesim. tenhle model je osazen defektnim GPU G86 (neboli grafika nVidia GeForce 8400M GS) a vypadky obrazu mohou byt s velkou pravdepodobnosti predzvesti "totalniho" selhani.

byt na tvem miste, v prvni rade dukladne vycistim chladici soustavu (ventilator + chladic). rychlost degradace GPU totiz zavisi na teplote, tzn.cim je teplota GPU vyssi, tim rychleji nastane jeho smrt. tenhle krok je mozno udelat bez demontaze notebooku tak, ze se vhodnym nastrojem (slabsi sroubovacek) zafixuji lopatky ventilatoru proti otaceni a nasledne se vstupni i vystupni otvory prov vzduch profouknou stlacenym vzduchem.

idealni by bylo i vymenit teplovodivou pastu mezi GPU a chladicem respektive mezi CPU a chladicem. HP totiz u rady dv6 pouzivalo pro nektere IC (predevsim chipset) teplovodivou hmotu (v tom pripade je nutno pouzit i Cu podlozku tl.cca 0,9mm pro vymezeni vule) respektive hlinikovy folie (pro GPU a CPU - v tom pripade staci nahradit folii teplovodivou pastou). tenhle krok uz ale vyzaduje kompletni demontaz chassis, jelikoz ventilator s chladicem lze ze zakladni desky demontovat az ve chvili, kdy je deska kompletne vymontovana z notebooku.

zakladem v.u."modifikace" chlazeni je se po prisroubovani chladice zpet na desku presvedcit, zda heatsinky spravne dosedaji na vsechny chipy - jednoduse tim, ze se chladic znovu odmontuje a overi se rovnomernost rozptyleni pasty na kontaktnich mistech.

dalsim krokem by mel byt update BIOS-u na posledni verzi. HP-cko totiz po propuknuti kauzy s vadnymi G84/G86 vydalo nove revize BIOS-u, ve kterych je upravena mapa pro fan management. diky tomu ventilator spina pri nizsich teplotach, coz samozrejme snizuje i teplotu GPU.

nic z toho ale notebook v dlouhodobym horizontu nezachrani. jak jsem totiz zminil, vsechna jadra G84/G86 jsou jiz z vyroby defektni, tzn.v.u.postupy muzes okamzik "smrti" oddalit, nikoliv vsak eliminovat.

pokud nastane "smrt", muze pomoci reflow GPU (zivotnost cca 3-6 mesicu) nebo vymena GPU (zivotnost 1-2 roky). oboje ale vyzaduje pomerne drahe servisni vybaveni, ma-li to byt provedeno spravne. s tim samozrejme souvisi i cena, ktera se v pripade reflow pohybuje nekde pod 1k CZK a v pripade vymeny GPU potom nekde kolem 2k CZK vyse.

zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 21:11

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.

Na tieto úkony by som si rozhodne netrúfla sama, ideálne by bolo dať to spraviť nechanikovi, ktorý sa do toho rozumie. Som zvedavá, koľko to bude reálne stáť. Ak by mal však fungovať 1-2 roky, minimálne ako záložný notebook a cena by bola >2k czk, myslím, že by sa to tak či tak oplatilo. Ale budem mať istotu, že to bude fungovať?

Pravdou je, že ja ten ntb používam na prácu denne v priemere cca 5 hodín už približne 3 roky. To je celkom dosť, nie? A zatiaľ išiel dobre, až na tento výpadok pred 2 dňami. Asi pred 2 rokmi sa mi podarilo ho poliať pivom omylom, vyschol a potom fungoval zase normálne...

vanilka
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vanilka » 07 črc 2011 21:34

zaphir píše:Ale budem mať istotu, že to bude fungovať?

ne, nebudes.

byt na tvem miste, dam notebook nejakym sikovnymu (podotykam SIKOVNYMU) kamaradovi k vycisteni a prodam ho. tenhle model totiz vubec neni vhodny jako pracovni notebook.

jinka v soucasnosti bys tenhle model mohla prodat za neco kolem 5k funkcni (e-bazary), a cca 2k nefunkcni (aukro).

zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 21:35

Ešte ma napadla otázka :)

Je lepšie to riešiť už teraz, keď ntb ešte žije? Alebo keď už umrie úplne? Teda či je v tom rozdiel povedzme v cene. Či je jednoduchšie ho oživovať, alebo radšej pozrieť, čo mu je, keď ešte žije a stalo sa mu to (zatiaľ) iba raz.

Sorry za možno blbé otázky, robím na pc už roky rokúce, ale dovnútra sa absolútne nerozumiem.

zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 21:38

Ale keď nemám šikovného kamaráta, ktorý by vedel robiť takéto veci. Resp. nepoznám osobne nikoho, komu by som verila, že to spraví dobre. Ale inak dobrý nápad. Aspoň trochu by sa mi vrátila investícia, ktorú by som vrazila do nového kompu.

vanilka
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vanilka » 07 črc 2011 21:44

jen abychom si rozumeli - sikovny kamarad by notebook jen vycistil popr.upravil chlazeni (prepastovani) a updatoval BIOS.

za tyhle ukony (vlastnis-li sikovneho kamarada :lol: ) nic nedas a prodlouzis tim cas, po ktery bude notebook jeste funkcni. z toho vyplyva, ze by bylo zahodno to udelat ASAP.

zaphir
občas něco napíše

Příspěvekod zaphir » 07 črc 2011 21:48

Jasné, chápem :)
Niečo vymyslím, skúsim zbehnúť niekam do servisu, nech aspoň odhadnú sumu, lebo fakt nepoznám, šikovných ajťákov, ktorí by s tým vedeli niečo spraviť. Prúser je, že si musím najprv zadovážiť nový komp, lebo nebudem mať na čom robiť a to bude už vážne zlé... Potrebujem pc na prácu.

Zpět na „notebooky HP (dříve Hewlett-Packard)“