ponekud sem se zhrozil, kdyz sem svuj novoucky lenovo notebook pustil a podival se, co mi windows prichystal dobreho v C:\ ... velky rozdil, oproti vlastnorucne instalovanym windows xp na starem notebooku. jsem clovek poradku-milovny a tak trosku puntickar. ve windows xp sem mel v rootu 3 slozky - Documents and Settings, Program Files, a Windows ... (a pak samozrejme dve-tri skryte slozky NTFS a nejake Canon pitominy).
sok nastal pri pohledu na oddil ve windows Vista:
Kód: Vybrat vše
AuthLog
Documents and Settings
DRIVERS
mfg
Program Files
ProgramData
RRbackups
SWShare
SWTOOLS
SWWork
System Volume Information
Users
Windows
zacnu tety po porade:
1) "AuthLog" - tento adresar je prazdny, ale vzdy se vytvari znova a znova a znova - a nevim, co udelat, aby se to nevytvarelo - logy do toho urcite netecou
2) "DRIVERS" - tato slozka byla pritomna po prnvim spusteni, ale vsiml sem si, ze kdyz sem manualne instaloval bios tak se vse rozbalilo prave sem... takze je to asi jen nejake odkladiste a lze toto smazat?
3) "mfg" zde je obraz nejakeho cd - "Applications and Drivers Recovery Disc". predpokladam, ze kdyz toto vypalim (jeste nevim jak vypalim cdr ) tak to muzu smazat.. je to tak?
4) "RRbackups" - nemam k tomu pristup, je to navic skryty adresar. dle jmena usuzuji, ze sem se kladou vsecky zalohy systemu (nechapu pak ale vyznam dalsich SW* adresaru)
5) "SWShare" zde se nachazi snuska logu a nejake torza vyexportovanych registru. coz popira bod "4" - proc jsou takove veci mimo "backup" ? a pokud jde o tovarni nastaveni - proc nejsou na oddilu s instalackou ? ... muzu to smazat ?
6) "SWTOOLS" - jakasi podivne strukturovana snuska driveru a dalsich souboru... opet by me zajimalo, zda-li je toto soucasti oddilu s OEM windows a muzu to smazat, nebo to musim nechat?
7) "SWWork" - v tomto adresari je jediny soubor "CZE" ktery obsahuje "CZ" .. vyznam tohoto mi unika. lze smazat?
8.1) dalsim iritujicim souborem je v rootu toto: "sysiclog.txt". ocividne nejaky devel log, protoze obsahuje veci jako:
Time<2008,11.13.,23:33:08> : start main( __argc, __argv );
Time<2008,11.13.,23:33:08> : enter main function.
Time<2008,11.13.,23:33:08> : Now start services dispatch
Time<2008,11.13.,23:33:08> : Now start services dispatch
Time<2008,11.13.,23:33:08> : Start Pending, before servicestart.
Time<2008,11.13.,23:33:08> : FastRestore policy is set to disable,stop the service.
Time<2008,11.13.,23:33:08> : FastRestore policy is set to disable,stop the service.
... tyto nic nerikajici zaznamy o tom jak se nekde pousti nejaka funkce, se navic do souboru vkladaji porad dokola a dokola a nasel sem na webu nejake fora, kde si lide stezuji ze tento soubor zabira podstatne misto na disku. opet by me moc zajimalo, jaka aplikace za timto nesmyslem stoji, a jak to vypnout.
8.2) dalsim ze souboru, jehoz vyznam nechapu je "tvtpktfilter.dat" - a nepodarilo se mi dogooglit, co je to zac. na svych vytunenich XPckach rozhodne takovehle souburky v rootu nestrpim
dalsi pro mne nepochopitelnou zalezitosti jsou oddily:
Lenovo (Q:)
SERVICEV003 (S:)
9) "Lenovo" - jak sem pochopil pri vsupu, zde je ulozen samotinky factory obraz Windows OEM, ale vzhledem k predeslym bodum mi neni jasne, jestli to obsahuje ovladace nebo ne (tj jestli mohu SW* smazat)
10) "SERVICEV003" - pri vstupu mi system hlasi, ze je to pouzito pro zavedeni systemu. hrabat do toho nechci
spolecne dotazy na oddily jsou:
11) mohu prejmenovat label oddilu? ("SERVICEV003" treba na "bootloader")
12) lze tyto oddily ve Win Vista nejak skryt? v XP byla krasna utilitka "TweakUI"
13) lze priradit oddilum jine pismena jednotek? (boot se snad neorientuje podle pismen jednotek z windows ne? ten by mel pouzivat neco jako hda1, hda2 (hd0, hd1...)) - totiz "S" sem zvykly pouzivat pro namountovani sifrovaneho disku - S jako "Secure"
dale bych byl moc vdecny, (14) kdyby me nekdo nasmeroval na nejaky "quick tutorial" Vist - protoze taktez nechapu slozku "ProgramData" kdyz je v user slozkach "Roaming"
prohledaval sem vseiljaka fora - ale nikdy sem se nedozvedel nic vic. vetsinou odpoved pro BFU "ne, nemaz" bez vysvetleni, k cemu dana slozka / soubor je. doufam, ze se mnou budete mit trpelivost
predem diky za objasneni
w