Lenovo Y570 - zkušenosti uživatelů

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
Martufi
píše často

Příspěvekod Martufi » 28 srp 2011 11:41

Dela_peco

5400 otáček fakt není nějaká brzda, ani nějaký rozdíl znatelný od 7200rpm.

Záleží jenom na tobě. Investice to je i není do budoucna, jak říkal cyber, stejně ti to vydrží tak tak 2 roky a ještě budeš rád za každý další měsíc.

Každopádně já jsem vzal i7 a teploty jsou stále tak nějak v normě, čehož sem se nejvíc obával, takže zatím v pořádku. A i7 na hry výrazně také nevyužiješ, leda jako já na "rendering 3Dscén nasvícených" . :) :)

P.S : Pro zájemce - Dirt 3 - Mix Středních a Vysokých detailu 30+ FPS
teploty: 74 - 87°C
Lenovo IdeaPad y570- i7 2630QM, 8GB Ram, 750 GB HDD, GT 555M GDDR5

DeLa_peco
občas něco napíše

Příspěvekod DeLa_peco » 28 srp 2011 11:54

tak teraz som na pochybách...
pokial i7 nevyužijem... tak radšej ušetrím tých vyše 100 eur a pojdem do i5.

vlastne... vedeli by ste mi povedať hlavné plusy tej i7 oproti i5 ?
Okrem toho, že má o 2 jadrá viac.

S grafikou nerobím ani nič podobné... Čisto len hry. Ale tak pokial nevyužijem plný potenciál i7, tak mi to príde ako zbytočná investícia... kedže ma najnovšie hry moc neberú a tie staršie neviem či efektívne využijú 4 jadrá.

Ešte jedna vec, zabudol som sa spýtať... nikde to neuvádzajú, tak sa pýtam vás. Má podsvietenú klávesnicu?

Mr.Katana
občas něco napíše

Příspěvekod Mr.Katana » 28 srp 2011 12:23

Podsvícenou klávesnici nemá.

Co se týče procesoru, tak já osobně bych to vysvětlil každému jednoduše:

Kdo využije i7 (práce s grafikou, renderování filmů,...), ten to ví, a kdo se musí ptát, zda ho využije, ten ho jednoduše nevyužije.

Ne v kombinaci s takovouhle grafikou. Osobně mám v PC samozřejmě silnější a využiji ho, ale v podstatě jen na hry typu Battlefield Bad Company 2, která využívá tolik jader, kolik jí předhodíš. A je určitě už i pár dalších, ale jedná se výhradně o nové hry. Starší hry se honosili tím, že umí využít dvě jádra a ještě starší využívají zásadně jen jedno (a třeba i aktuální World of Tanks umí bez relativně pokročilého zásahu využít jen jedno jádro). Neznamená tedy, že když je nějaká hra nová, že umí automaticky využít dvě/čtyři/šest a více jader, je to individuální hra od hry.

Takže jelikož ty se musíš ptát, zda takový procesor využiješ, nekupuj ho. Byly by to vyhozené peníze. I kdyby jsi náhodou dostal chuť na nějakou meganovou pecku (počítám třeba Battlefield 3), tak budeš muset jít s detaily dolů kvůli grafice tak jako tak, procesor už tě pak trápit nebude.

Jinak hlavní rozdíly mezi i5 a i7 jsou jen to, že i7 má více jader, o 3MB větší cache a žere o 10W více.
Naposledy upravil(a) Mr.Katana dne 28 srp 2011 12:30, celkem upraveno 1 x.

DeLa_peco
občas něco napíše

Příspěvekod DeLa_peco » 28 srp 2011 12:28

to som chcel počuť :) Ďakujem za pomoc pri výbere. Takže v blízkej dobe berem verziu s i5.

Teda dúfam, že bude mať kvalitné šasi a prevedenie...
Celkom tápem nad "IdeaPad je na rovnakej urovni ako Asus" ...
Neni to pre Lenovo risk, robiť notebooky menej kvalitné ako je ich vysoký štandart?

Martufi
píše často

Příspěvekod Martufi » 29 srp 2011 09:38

Podle mně teda kvalitním zpracováním disponuje. Kolem touchpadu jsem nezaznamenal nějakých prohybu, ani při zvedání základny. A chlazení po konstrukční stránce je taky podle mých představ, jenom škoda a děs pro cybera no :)

cyber-mythius
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cyber-mythius » 29 srp 2011 10:01

dela_peco: nešlo o to že by byl tenhle ideapad špatně zpracovaný, ale že asus šel s kvalitou rapidně nahoru.

nemluvě o tom, že kvalita lenova je fáma z doby, kdy to dělalo IBM a ne lenovo ;), stejně tak jako nekvalita aceru je věc pár let stará, ale nese se s nima do teď.

jedna firma z toho těží, jedna ztrácí. ale neprávem.
AcerIconia W700 128GB SSD (tablet), Samsung S5
PAST -Thinkpad X230, i7-3520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Thinkpad W520 Lenovo IdeaPad Y570 , Asus M51Ta, HTC Desire Z, Nokia Lumia, 800,Xperia ION, HTC OneX,Lumia 920,Nexus 7,Xperia Z1

TheP
občas něco napíše

Příspěvekod TheP » 29 srp 2011 17:58

Taaaaak, zejtra ho tu mám ^_^

Martufi
píše často

Příspěvekod Martufi » 29 srp 2011 19:07

Další (doufám), že spokojený uživatel lenova bude :)

Panové chystám další testy FPS a teploty pro hry : Deus EX : Human revolution.... a Dead space 2 :)

Mr.Katana
občas něco napíše

Příspěvekod Mr.Katana » 29 srp 2011 19:47

Martufi píše:Další (doufám), že spokojený uživatel lenova bude :)

No za sebe musím říct, že zase tak docela spokojený nejsem. Notebook nemá USB 3.0, jak je všude deklarováno, displej má zoufale malé rozlišení, zvuk z JBL není nic extra, jak je všude psáno (zlepšení oproti Sony Vaio nepoznám, zhoršení oproti N45SF ano), je docela velký a těžký, materiál okolo klávesnice opravdu není hliník ani omylem (nevím, jak si to někdo může byť jen vteřinu myslet, když už ten notebook jednou viděl na vlastní oči), oproti Asusu se docela zahřívá a má méně výkonnou grafiku (necelých 10k vs 11500 bodů v 3D Mark 06). Navíc vypínání grafiky nefunguje tak, jak jsem si myslel, že bude (při zapnuté nVidii funkční Optimus, nebo je deklarován, ruční vypínání grafiky není Optimus). Na druhou stranu to je zatím domněnka, nevím, jak bych to ověřil, vycházím tedy z názoru Martufiho.

Na druhou stranu má o mnoho lepší klávesnici i touchpad, vyšší kapacitu baterky, je o malinko lépe zpracován (některé detaily, ale například mechanika je u Lenova podivně vachrlatá, u Asusu byla lépe zpracovaná), má matné víko, disk mě překvapil svojí svižností, možnost vypnutí dedikované grafiky tlačítkem je super. I HW tlačítko na WiFi se mi moc líbí, protože přepínání u Asusů funkční klávesou stálo za prd.

Celkově se mi Lenovo líbí víc, než Asus a hodnotím ho lépe, ale není to až takový rozdíl, jako jsem čekal. I když za tu výměnu stál a koupi Asusu už bych si dnes rozmýšlel více (po zkušenostech s více modely za poslední tři roky).

Jestli budu s Lenovem nakonec spokojený ukáže především to, jak dlouho vydrží. K notebookům se chovám velice slušně a zatím všechny vypadaly jako nové, když jsem je prodával. A také se tak chovaly. Takže jestli má cyber-mythius pravdu a po záruce se začne sypat, tak budu velice zklamaný. Ale moc bych tomu nevěřil. Ale i tak začínám mít po takových řečech strach jej dlouhodobě zatěžovat, tedy na něm třeba několik hodin v kuse hrát, což by ale v podstatě pak investice ztrácela smysl, protože jinak bych mohl koupit HP bez diskrétní grafiky v lepší kvalitě a za méně peněz...

Martufi
píše často

Příspěvekod Martufi » 29 srp 2011 20:17

Mr. Katana

Jak to myslíš, že nemá USB 3.0 ? Já jsem si naistaloval ty drivery usb 3.0 z lenova disku a všechno mi funguje, jak má. (Je to to USB na levé straně + kombo k eSATA). Repráčky jsou každého věc, ale podle mně je to na NB opravdu slušná kvalita i hlasitost teda.

S tou grafickou kartou je to orpavdu všeljak začarované, ale podle mně je to tak jak jsem psal dříve. Důležité je si hledat to samotné vypínání a zapínání no. Takový Optimus :D - ale aspon nemáš problém při starších hrách, jak jsem někdě četl, že ho pak nespouštějí a hry nefungují tak jak mají.

P.S : S tím hraním si nedělej, težkou hlavu. Ten NB začíná mít své jméno a myslím, že je konstrukčně řešen správně a to i chlazení, takže klidně hrej jako já :) a neboj se.

Mr.Katana
občas něco napíše

Příspěvekod Mr.Katana » 29 srp 2011 23:48

Jsi si s tím USB 3.0 jistý? Zkoumal jsem ten konektor několikrát a nepřijde mi, že by tam byly vzadu kontakty (nutné pro USB 3.0). No... zítra pokud budu mít chvilku, vyzkouším přenosové rychlosti externího USB 3.0 disku, uvidíme. Mimochodem, máš ten konektor modrý? Protože ty máš i7 verzi a i5 verze se v tomhle třeba liší... Těžko říct.

Repráčky neřeším, jen jsem porovnával, prostě žádný zázrak (což Asus relativně byl). Jinak maratonem hraní ho proženu na konci měsíce připojený na monitor s rozlišením myslím 1680*1050, takže eventuálně pak poreferuji 8)

cyber-mythius
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cyber-mythius » 30 srp 2011 07:42

k vítkám - s Optimus jsem prozatím neměl jediný problém, že by se mi na hru nezapla Nvidia.

USB 3.0 nemám jak vyzkoušet, nicméně port mám taky tmavý (možná eSata/USB combo port, že by byl USB 3.0 ? (nevím, jestli je to možné)

zvuk: je na dvojci repráků velmi kvalitní - porovnávat zvuk s notebookem, co má subáč je trošku imba :).

dlouhodobého zatěžování bych se nebál, na druhou stranu když se vám stane , co mě - že jsem nechal zaplý notebook (jen jsem měl vyplý displej) a v těch největších vedrech jsem ho šoupnul do baťohu a vytáhnul po 2,5 hodinách, kdy byl celý žhavý ... to už může být problém... nepociťuju, žádný dmg, nicméně předpokládám, že mi to notebook ještě spočítá :).

K výdrži nad 2 roky - myslím, že má slušný potenciál vydržet dýl, ale tak nějak jsem se naučil tomu nevěřit a preventivně se takových věcí zbavovat v době, kdy mají ještě měsíc-dva záruku (pokud to finanční situace dovoluje), kdy má potenciální nakupující nějakou jistotu.

PAST -Thinkpad X230, i7-3520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Thinkpad W520 Lenovo IdeaPad Y570 , Asus M51Ta, HTC Desire Z, Nokia Lumia, 800,Xperia ION, HTC OneX,Lumia 920,Nexus 7,Xperia Z1

Mr.Katana
občas něco napíše

Příspěvekod Mr.Katana » 30 srp 2011 12:56

K Optimusu - nejde o to, že by při svítící diodě nezapnul nVidii, ale že ji dost možná vůbec nevypíná sám od sebe, jak by měl (Martufi říkal, že při zapnuté nVidii to žere hodně baterku i když jí nepoužívá).

Zvuk jsem porovnával samozřejmě bez subwooferu. Asus má lepší zvuk i bez něj.

K zátěži a záruce - to rád slyším, začínal jsem mít strach na to pomalu sáhnou t :lol:

Co se týče USB 3.0, tak můžu definitivně potvrdit, že ho nemá. Zkoušel jsem dva USB 3.0 externí disky a oba kopírovali velký soubor kolem 30MB/s, přičemž u obou mám ověřeno, že na USB 3.0 šlapou minimálně 70 - 80MB/s.

Čekal jsem ale, že se to přiblíží více teoretické propustnosti USB 2.0, která je 60MB/s a pamatuji si, že i hloupá flashka mi šlapala kolem 34MB/s před pár lety. Tak jestli ona není chyba v rychlosti zápisu na disk v notebooku, ale podletestů by měl zvládat 95MB/s zápis velkých a 58MB/s menších souborů...

Martufi
píše často

Příspěvekod Martufi » 30 srp 2011 13:38

S tím "optimusem" u lenova je to opravdu tak.
Zapnutá dioda - aktivní dedikovaná 555m a i při minimální zátěži je zaplá, takže úspora minimální.

Kdežto vyplá dioda - aktivní Intel HD a úspora maximální / na úkor výkonu.

Takže je opravdu nutné si to hlídat a manuálně si ten jejich Optimus řídit sám. Podle mně je to ale výhoda. :) i když občas zapomínám zapnout a vypnout...

cyber-mythius
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cyber-mythius » 30 srp 2011 13:39

a co ten konektor? mas modry usb konektor?

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“