![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Repasované notebooky od IBM/Lenovo
Repasované notebooky od IBM/Lenovo
Máte někdo zkušenost s koupí repasovaného notebooku od IBM/Lenovo? Např. Thinkpady apod.? A vyplatí se vůbec repasovaný notebook kupovat (např. z hlediska funkčnosti baterie, kvality displeje apod.)? ![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Re: [color=darkblue]Repasované notebooky od IBM/Lenovo
www.notebooky.com
Koupil jsem si tam T40. Mela uplne novou klavesnici, vsechny plasty a display - tohle je podle IBM totiz repas. Vsechno co bylo pouzito bylo vymeneno. Krome baterie...ta vydrzi tak hodku a pul. Ale jinak naprosta spokojenost. Jinak T4x radu s SXGA+ displayem nesezenes.
Koupil jsem si tam T40. Mela uplne novou klavesnici, vsechny plasty a display - tohle je podle IBM totiz repas. Vsechno co bylo pouzito bylo vymeneno. Krome baterie...ta vydrzi tak hodku a pul. Ale jinak naprosta spokojenost. Jinak T4x radu s SXGA+ displayem nesezenes.
moara píše:Máte někdo zkušenost s koupí repasovaného notebooku od IBM/Lenovo? Např. Thinkpady apod.? A vyplatí se vůbec repasovaný notebook kupovat (např. z hlediska funkčnosti baterie, kvality displeje apod.)?
Určitě ano. Jejich užitná hodnota a cena mnohem více odpovídá realitě než u nových notebooků. Mám T23 s PIII 1,2GHz procesorem, osadil jsem 100GB HDD. 750 MB SDRAM a jsem naprosto spokojený. Celé to vyšlo na cca 10.000.
Pokud to vyslo na tuhle cenu i s tim novym HDD a RAM tak to jde, nicmene pak uz ten puvodni byl nejak dost levny.pikatchu píše:Jejich užitná hodnota a cena mnohem více odpovídá realitě než u nových notebooků. Mám T23 s PIII 1,2GHz procesorem, osadil jsem 100GB HDD. 750 MB SDRAM a jsem naprosto spokojený. Celé to vyšlo na cca 10.000.
Na tom webu me zaujal ThinkPad X30: Intel Pentium 3 - M , 1.2 GHz, 256MB RAM, 40GB HDD, 12.1 , XGA 1024x768 , IrDA , FireWire(IEEE1394) , Windows XP Pro EN za 14 506,- Kč s DPH. Jenze kdyz to srovnam s tim, ze novy 12" notebook FS V3205 C-Duo 1600, 512MB, 80.0GB, DVDRW, 12.1", WiFi+BT, WinXPh Cz stoji 24 000 Kc, tak se to asi prece jen nevyplati. Investice do nove baterie by byla nejmene 4 tisice, stejne tak by bylo asi treba vymenit i HDD (pokud je to puvodni), nemluve o male RAM. Takze by to stalo dalsich 8 tisic.
Použitý ThinkPad není špatný nápad, ale za rozumnou cenu, tj. +/- 10tis.
Je fakt, že Téčko nebo Xko jsou zpracováním daleko, ale také si uvědomte, že tyto laptopy se používají ve firmách a mají za sebou leckdy těžkou službu. Další věc je, že cena laptopů obecně klesá a za cenu repasované T40 (tj. 3 roky starého laptopu) je dneska nový laptop např. od HP. Krom toho, že bude rychlejší a s delší výdrží, tak je nový a má dvouletou záruku (což je u laptopu nejdůležitější).
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale je totální kravina dát za staré Xko 14tisíc, nemluvě o upgradu RAM.
Je fakt, že Téčko nebo Xko jsou zpracováním daleko, ale také si uvědomte, že tyto laptopy se používají ve firmách a mají za sebou leckdy těžkou službu. Další věc je, že cena laptopů obecně klesá a za cenu repasované T40 (tj. 3 roky starého laptopu) je dneska nový laptop např. od HP. Krom toho, že bude rychlejší a s delší výdrží, tak je nový a má dvouletou záruku (což je u laptopu nejdůležitější).
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale je totální kravina dát za staré Xko 14tisíc, nemluvě o upgradu RAM.
Problém je jinde. Starší notebooky (a obecně spotřební elektronika) má od doby zavedení bezolovnatých pájek omezenou životnost. Takže takový IBM T23 až T40 bude fungovat ještě za dalších 5 a více let, ale levné HP a další s dvouletou zárukou mají životnost právě ty dva roky.
Do nedávna jsem používal TP760XL s PI 166MMX, 106MB RAM a 5GB HDD. Nepřítomnost USB a PCMCIA III mě přiměla si pořídit něco novějšího. Za zásadní nedostatek u nových modelů je nepřítomnost COM portu a redukce USB/COM ne vždy správně fungují. Redukce PCMCIA/COM zase stojí přes 4000, což je na můj vkus moc.
Do nedávna jsem používal TP760XL s PI 166MMX, 106MB RAM a 5GB HDD. Nepřítomnost USB a PCMCIA III mě přiměla si pořídit něco novějšího. Za zásadní nedostatek u nových modelů je nepřítomnost COM portu a redukce USB/COM ne vždy správně fungují. Redukce PCMCIA/COM zase stojí přes 4000, což je na můj vkus moc.
Bráno touto logikou by nešlo pořídit jiný, než starší počítač?
Nevím, beru tuto informaci s rezervou a pak, nejsem si jist, jestli je obecně zájem používat laptop za pět a vícero let. Takže jestli je problém opravdu "jinde", tak především tam, že si staré Téčko můžu při libovolné poruše (a ta potká IBM stejně jako cokoliv jiného) strčit za klobouk, kdežto i levné HP můžu po většinu morální životnosti reklamovat a žít +/- v klidu. Jinak nevím, jaké má kdo nároky na PC, nechci cokoliv bagatelizovat, ale běžný uživatel potřebuje na svižný chod (WXP SP2, MSO, IE, AV a nějákého kecálka) počítač na úrovni P-M a 512 MB RAM. Ano, moje přítelkyně provozovala totéž třeba na Dellu s PIII800, 512 MB RAM a 5400ot./min, ale práce na podobném laptopu byla při porovnání s výše uvedeným spíše chůzí než během.
Nevím, beru tuto informaci s rezervou a pak, nejsem si jist, jestli je obecně zájem používat laptop za pět a vícero let. Takže jestli je problém opravdu "jinde", tak především tam, že si staré Téčko můžu při libovolné poruše (a ta potká IBM stejně jako cokoliv jiného) strčit za klobouk, kdežto i levné HP můžu po většinu morální životnosti reklamovat a žít +/- v klidu. Jinak nevím, jaké má kdo nároky na PC, nechci cokoliv bagatelizovat, ale běžný uživatel potřebuje na svižný chod (WXP SP2, MSO, IE, AV a nějákého kecálka) počítač na úrovni P-M a 512 MB RAM. Ano, moje přítelkyně provozovala totéž třeba na Dellu s PIII800, 512 MB RAM a 5400ot./min, ale práce na podobném laptopu byla při porovnání s výše uvedeným spíše chůzí než během.
Proč budu používat XPčka, když tu samou funkci zvládají bez problému W98SE. Navíc XP mají pakárnu se železem na nejnižší úrovni (přidělují adresu a IRQ podle libosti a někdy to v nich nejde natvrdo nastavit) a DOSsovské aplikace pod XPčkama na PIII 1,2GHz mají výkon, jakoby běžely na P386 40MHz. Nepotřebuji se chlubit, že mám větší fáro než soused jen proto, že mám něco jiného malé. Obecně platilo, že každé zařízení mělo v období 2 až 5 - 8 let provozu nejmenší poruchovost. Poruchovost první 2 roky byla v důsledku vadných součástek při výrobě a po pěti až osmi letech se začalo projevovat opotřebení (nepočítám se spotřební charakterem Akku a CD/DVD mechanik, i když i akkumulátory mají díky "inteligenci" uměle zkrácenou životnost na polovinu i méně a 85% je regenerovatelných).
PS - jako přijatelné zlo používám W2k jen proto, že některé aplikace je vyžadují.
PS - jako přijatelné zlo používám W2k jen proto, že některé aplikace je vyžadují.
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“