Pomale USB 2.0 - T41
Pomale USB 2.0 - T41
Pozdravujem,
vsimol som si, ze cas potrebny na prekopirovanie dat z mojho /alebo nan/ IBM thinkpad T41 cez USB port trva vyrazne dlhsie ako na inych pocitacoch. Len pre predstavu 500MB mu trva asi 20-30min. Nasiel som na fore informacie ze by mohlo byt nieco zle nastavene v biose. Skusal som tam teda hladat v nastaveniach, ale jedine co som tam ohladom usb nasiel je jeho vypnutie alebo zapnutie /alebo take nieco/. Potom su tam nejake serial a paralel ports a tomu uz nerozumiem. Niekto na jednom fore totiz pisal ze USB sa nastavuje v advanced settings/USB config. a tam je viacero parametrov ktore si treba skontrolovat ako su nastavene /USB function, USB 2.0 controller.../. Me sa tam v setting menu nic take nepodarilo najst. Je to u kazdej znacky inak? Nenapada niekoho nieco?
Dakujem pekne za kazdu radu.
vsimol som si, ze cas potrebny na prekopirovanie dat z mojho /alebo nan/ IBM thinkpad T41 cez USB port trva vyrazne dlhsie ako na inych pocitacoch. Len pre predstavu 500MB mu trva asi 20-30min. Nasiel som na fore informacie ze by mohlo byt nieco zle nastavene v biose. Skusal som tam teda hladat v nastaveniach, ale jedine co som tam ohladom usb nasiel je jeho vypnutie alebo zapnutie /alebo take nieco/. Potom su tam nejake serial a paralel ports a tomu uz nerozumiem. Niekto na jednom fore totiz pisal ze USB sa nastavuje v advanced settings/USB config. a tam je viacero parametrov ktore si treba skontrolovat ako su nastavene /USB function, USB 2.0 controller.../. Me sa tam v setting menu nic take nepodarilo najst. Je to u kazdej znacky inak? Nenapada niekoho nieco?
Dakujem pekne za kazdu radu.
ked pripojis to usb zariadenie vypise ti windows hlasku "This device can perform faster"? (alebo nieco podobne)
na T4x mala podobne priznaky nefunkcnost USB 2.0, ktora sa dala vyriesit len vymenou mainboardu. jednalo sa bud o vadny southbridge chip alebo ten problem vznikal porusenim jeho kontaktov znamym prehybanim mainboardu, ktory sposoboval aj problemy s grafikou.
na T4x mala podobne priznaky nefunkcnost USB 2.0, ktora sa dala vyriesit len vymenou mainboardu. jednalo sa bud o vadny southbridge chip alebo ten problem vznikal porusenim jeho kontaktov znamym prehybanim mainboardu, ktory sposoboval aj problemy s grafikou.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
Stejný problém - USB se přeplo na rychlost 1.1
Zdravím,
taky mám T41 a minulý týden se mi zničehonic přepla rychlost USB z 2.0 na 1.1. Absolutně jsem z toho nechápal, jak se může samovolně přepnout rychlost USB. Zkoušel jsem obnovy systému, reinstalace ovladačů apod., ale nic nepomohlo. Zničehonic se potom rychlost obnovila na 2.0, načež po chvíli práce s USB zařízením se opět rychlost přepla na 1.1. To už značí nestabilitu v HW. Po přečtení tohoto tématu je mi to už jasnější. Navíc jsem to našel i naThinkWiki ZDE.
Co lze dělat? Vyměňovat desku je blbost, je to přece už starý notebook. Nelze pouze vyměnit vadné spoje? Nebo zásobit USB zařízení lépe pomocí Y kabelu? S USB rychlostí 1.1 pracovat už nejde a notebook je jinak celkově v pořádku. Nerad bych, abych mu už musel pomalu vypravovat pohřeb...
taky mám T41 a minulý týden se mi zničehonic přepla rychlost USB z 2.0 na 1.1. Absolutně jsem z toho nechápal, jak se může samovolně přepnout rychlost USB. Zkoušel jsem obnovy systému, reinstalace ovladačů apod., ale nic nepomohlo. Zničehonic se potom rychlost obnovila na 2.0, načež po chvíli práce s USB zařízením se opět rychlost přepla na 1.1. To už značí nestabilitu v HW. Po přečtení tohoto tématu je mi to už jasnější. Navíc jsem to našel i naThinkWiki ZDE.
Co lze dělat? Vyměňovat desku je blbost, je to přece už starý notebook. Nelze pouze vyměnit vadné spoje? Nebo zásobit USB zařízení lépe pomocí Y kabelu? S USB rychlostí 1.1 pracovat už nejde a notebook je jinak celkově v pořádku. Nerad bych, abych mu už musel pomalu vypravovat pohřeb...
Nothing but a ThinkPad...
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Teď už ti pomůže leda nějaký USB2.0 řadič do PCMCIA slotu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
-
- občas něco napíše
Je to přesně tak jak napsal Ghost a swarm. Jsou jen dvě řešení pokud se toho chceš zbavit - PCMCIA USB, nebo výměna desky. Jestli nejdou vyměnit pouze vadné spoje, to je otázka asi jako jestli v prasklém oknu nejdou vyměnit jen ty praskliny. Výměna desky u T41 stojí od 1600 i s prací, podle mě se to ještě pořád vyplatí.
Institution of Black Magic
Zdravím ještě jednou! Zde jsou mé nové (důležité) poznatky:
Čip SouthBridge se zřejmě odchlipuje od desky, a proto jsem zkusil sevřít notebook pěstmi jak ve svěráku - resp. pěstí silně zatlačím na klávesnici v oblasti kláves F1 až F8 (tam někde se nachází southbridge) a z druhé strany (spodní strana notebooku) podepřu. Vytvořím tímto silný tlak, který zmáčkne útroby notebooku - a hle: rychlost USB je plná 2.0! Zhruba po čtvrthodině se USB opět přepne na 1.1 (southbridge ztratil část kontaktu), proto notebook "slisuju" znovu a USB opět 2.0, ale jenom na chvíli, někdy na delší dobu. Záleží jak kdy se mi povede zmáčknout notebook.
DOTAZ: Je možné se nějak pokusit navařit čip zpátky na desku, resp. je možné amatérsky rozebrat notebook, zatlačit na southbridge a takto ho tam nějak navařit (nebo např. zaletovat tekutým plastem)? V odborných publikacích se píše, že řešení je pouze výměna motherboardu, nicméně přece když tlak na čip funguje jako (dočasné) řešení, nelze proto v tomto udělat navždy něco výše navrhovaného?
Díky za rady a doporučení.
Čip SouthBridge se zřejmě odchlipuje od desky, a proto jsem zkusil sevřít notebook pěstmi jak ve svěráku - resp. pěstí silně zatlačím na klávesnici v oblasti kláves F1 až F8 (tam někde se nachází southbridge) a z druhé strany (spodní strana notebooku) podepřu. Vytvořím tímto silný tlak, který zmáčkne útroby notebooku - a hle: rychlost USB je plná 2.0! Zhruba po čtvrthodině se USB opět přepne na 1.1 (southbridge ztratil část kontaktu), proto notebook "slisuju" znovu a USB opět 2.0, ale jenom na chvíli, někdy na delší dobu. Záleží jak kdy se mi povede zmáčknout notebook.
DOTAZ: Je možné se nějak pokusit navařit čip zpátky na desku, resp. je možné amatérsky rozebrat notebook, zatlačit na southbridge a takto ho tam nějak navařit (nebo např. zaletovat tekutým plastem)? V odborných publikacích se píše, že řešení je pouze výměna motherboardu, nicméně přece když tlak na čip funguje jako (dočasné) řešení, nelze proto v tomto udělat navždy něco výše navrhovaného?
Rossano píše:Zdravím ještě jednou! Zde jsou mé nové (důležité) poznatky:
Southbridge u řady T4x je pod touchpadem. Tlačil jsi na špatné místo. Závada se řeší reflowem nebo reballem BGA pouzdra. Dobré reference na opraváře jsou na firmy v UK na fóru forum.thinkpads.com, oprava včetně zpátečního poštovného vychází do 2tis. Kč pokud jim pošleš odstrojenou desku. Pokud jim pošleš celý laptop, účtují si navíc demontáž a montáž. U opravených desek čip zajišťují ještě epoxidem po obvodu, ať se to už neodlepí. Ta závada je dvojího druhu - buď špatný kontakt BGA pouzdra nebo část čipu zničená statickou elektřinou. Tak i tak celý čip vyměňují za nový.
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jen bych upozornil, že tímto způsobem ten notebook rychle zničíš úplně.Rossano píše:Čip SouthBridge se zřejmě odchlipuje od desky, a proto jsem zkusil sevřít notebook pěstmi jak ve svěráku - resp. pěstí silně zatlačím na klávesnici v oblasti kláves F1 až F8 (tam někde se nachází southbridge) a z druhé strany (spodní strana notebooku) podepřu. Vytvořím tímto silný tlak, který zmáčkne útroby notebooku - a hle: rychlost USB je plná 2.0! Zhruba po čtvrthodině se USB opět přepne na 1.1 (southbridge ztratil část kontaktu), proto notebook "slisuju" znovu a USB opět 2.0, ale jenom na chvíli, někdy na delší dobu. Záleží jak kdy se mi povede zmáčknout notebook.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
lukee: Aha, takže podomácku tohle asi nezmáknu. No 2 tisíce opravdu není moc, ale upřímně - investovat do 6 let starého železa, byť kvalitního, je trochu úchylné... Na notebooku jsem už měl více poruch, z nichž většinu jsem vyřešil, a proto se dá očekávat, že za nedlouho může přijít další porucha...
swarm: Ano, toho jsem si vědom, že to může notebook zničit, ale já rychlost 2.0 zkrátka potřebuju (pálení DVD v externí vypalovačce, externí USB-HDD apod.), a navíc - pokud to zničím nadobro, tak aspoň budu mít dobrý důvod koupit nový.
Pozn.: S tím lisováním notebooku - jenom bych chtěl podotknout, že se toho moc nebojím, protože tento notebook vydržel kde co - např. bod varu, hodinu v mrazu -18°C, přejela ho petřínská lanovka, spadl z prvního patra na beton, napadala do něj suť s jemným prachem, byl nechtěně politý minerálkou, byl do něj vylitý jahodový koktejl a mnoho dalšího. Jediné, co tento notebook nezažil byla myslím už jen atomovka.
swarm: Ano, toho jsem si vědom, že to může notebook zničit, ale já rychlost 2.0 zkrátka potřebuju (pálení DVD v externí vypalovačce, externí USB-HDD apod.), a navíc - pokud to zničím nadobro, tak aspoň budu mít dobrý důvod koupit nový.
Pozn.: S tím lisováním notebooku - jenom bych chtěl podotknout, že se toho moc nebojím, protože tento notebook vydržel kde co - např. bod varu, hodinu v mrazu -18°C, přejela ho petřínská lanovka, spadl z prvního patra na beton, napadala do něj suť s jemným prachem, byl nechtěně politý minerálkou, byl do něj vylitý jahodový koktejl a mnoho dalšího. Jediné, co tento notebook nezažil byla myslím už jen atomovka.
Můžeš zkusit reflow horkovzdušnou pistolí (na YouTube jsou nějaké instruktážní videa), buď se to zlepší nebo už to nikdy nespustíš. Problém bude, že jsi tím "tlačením" možná zničil nebo naprasknul vrchní část desky, kde je interní slot RAM atd. Záleží na co ho máš a podle toho se rozhodnout jestli opravovat nebo ne, třeba na diagnostiku auta je to pořád luxusní kousek.
Tak já jsem na to začal tlačit až poté, co ten problém vznikl a existoval už delší dobu, takže se southbridge musel poškodit dříve, a zřejmě nikoliv mým zaviněním. (Nakonec to moje zavinění ale asi bude, když ten notebook používám a vystavím ho občas extrémním podmínkám ).
Notebook mám jako výpočetní stroj, používám ho na práci a potřebuju ho bez nadsázky denně. Bez něj bych si ani neškrtnul a potřebuji, aby byl v pořádku. Už jsem chtěl dříve koupit silnější IBM, ale IBM už jako takové nejsou a podstatně méně vydrží.
Jinak ten reflow bych možná mohl zkusit. Až bude čas, mrknu na nějaké videa a instrukce, a podle toho se rozhodnu. Díky za radu.
...ale stejně bych měl asi pomalu založit topic, který bude na téma "Co si má pořídit člověk, který byl zvyklý a sžitý s IBM T41?"
Notebook mám jako výpočetní stroj, používám ho na práci a potřebuju ho bez nadsázky denně. Bez něj bych si ani neškrtnul a potřebuji, aby byl v pořádku. Už jsem chtěl dříve koupit silnější IBM, ale IBM už jako takové nejsou a podstatně méně vydrží.
Jinak ten reflow bych možná mohl zkusit. Až bude čas, mrknu na nějaké videa a instrukce, a podle toho se rozhodnu. Díky za radu.
...ale stejně bych měl asi pomalu založit topic, který bude na téma "Co si má pořídit člověk, který byl zvyklý a sžitý s IBM T41?"
Každá řada má své mouchy. T60ky vycházely již z produkce Lenova, ale ještě na nich pracoval vývojový tým zodpovědný za předchozí řady ThinkPadů, lépe řečeno IBM tyto lidi "outsourcovalo" Lenovu. T60 i T61 se dneska dají pořídit za slušný peníz, u verzí s nVidia grafikou byly taky nějaké vážnější problémy. T60 jsou poslední ThinkPady s 15" FlexView displejem (silně návykové, už nikdy nebudeš chtít TN panel a tím pádem budeš mít dost omezený výběr dalších notebooků), mají rollcage a podporují dnes levné DDR2 paměti, stejně tak SATA disky oproti T4x. U některých revizí boardů je dokonce možno osadit Core2Duo namísto původních CoreDuo. Já osobně bych se poohlížel po T60 s Intel grafikou. Pokud máš nějaké příslušenství (třeba HDD caddy do UltraBay Slim), bude fungovat i v T6x, stejně tak jako optická mechanika. Jediné co je jiné tak zdroj a dokovací stanice.
EDIT: mrkni ještě do Lenovo outletu, bývají tam slušné kousky za dobré ceny, včetně záruky:
http://outlet.lenovo.com/laptops.html?series=143
EDIT: mrkni ještě do Lenovo outletu, bývají tam slušné kousky za dobré ceny, včetně záruky:
http://outlet.lenovo.com/laptops.html?series=143
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“