SONY VAIO FE49VN, hlučnost, repro, kvalita, zahřívání
SONY VAIO FE49VN, hlučnost, repro, kvalita, zahřívání
Dobry den.Mám dotazy na uživatele tohoto NTB. jde mi o to, zda je notebook absolutně tichý při běžné práci, videu, mp3, net...ted jsem vrátil 2 notebooky(HP Pavilion a Toshiba Sat.A200), protože hrozně hučely a pavilion se nechutně přehříval.Dále mi jde o to, jestli se víko NTB neprohýbá a je skutečně pěkně tvrdé....V poslední řade mi jde a kvalitu repro, prootže si pouštím radio a DVD doma.Některé NTB mají propastně špatné repro.Nejde mi o basy, ale o kvalitu a dostatečnou nezkreslenou hlasitost.Jo a je LCD skutečne dvoulampové, jak všude čtu?
FE49VN
Nejsem uživatel, ale tento notas je mým kandidátem ke koupí. Podobný dotaz, jako máš ty, je na czechcomputer, zde opisuji odpověď:
"Uz ho mam doma... Takze si odpoviem sam:
Ano display je mozne bez vacsich problemov pouzivat vonku. Treba sa vsak vyhybat svetlemu pozadiu (napr. obloha), ktore sa silne zrkadli. Neviem posudit ci ma Display specialnu fialovu AR-vrstvu (pri pohlade zboku tam nieco mierne fialove je), no odlesky su rusive iba pri praci vonku
Celkovo som VELMI spokojny, ziadne zahrievanie a uplne tichy chod, skvely display (ozaj krasne farby a kontrast), pevna presna klavesnica a touchpad, nadstandardne su aj repraciky (ziadne basy necakajte), vydrz na bateriu okolo 3 hod (upravena jasnost a vykon), dostacujuci vykon pod Vistou 3DMark2001 9245 (Aero zapnute, plus gadgets), Half-life 2 vsetky High nastavenia pri 1280x800 plynulo, podobne DreamFall a Tomb Raider Legend (bez next generation) - jednoducho za tu cenu super kupa!
"
Modely FE49VN a FE39VP jsou mechanicky stejné tak se podívej do sousedního vlákna "SONY VAIO FE 39 VP" http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=1082 - zde najdeš také odpovědi na svůj dotaz.
"Uz ho mam doma... Takze si odpoviem sam:
Ano display je mozne bez vacsich problemov pouzivat vonku. Treba sa vsak vyhybat svetlemu pozadiu (napr. obloha), ktore sa silne zrkadli. Neviem posudit ci ma Display specialnu fialovu AR-vrstvu (pri pohlade zboku tam nieco mierne fialove je), no odlesky su rusive iba pri praci vonku

Celkovo som VELMI spokojny, ziadne zahrievanie a uplne tichy chod, skvely display (ozaj krasne farby a kontrast), pevna presna klavesnica a touchpad, nadstandardne su aj repraciky (ziadne basy necakajte), vydrz na bateriu okolo 3 hod (upravena jasnost a vykon), dostacujuci vykon pod Vistou 3DMark2001 9245 (Aero zapnute, plus gadgets), Half-life 2 vsetky High nastavenia pri 1280x800 plynulo, podobne DreamFall a Tomb Raider Legend (bez next generation) - jednoducho za tu cenu super kupa!

Modely FE49VN a FE39VP jsou mechanicky stejné tak se podívej do sousedního vlákna "SONY VAIO FE 39 VP" http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=1082 - zde najdeš také odpovědi na svůj dotaz.
Naposledy upravil(a) _honza_ dne 20 črc 2007 09:16, celkem upraveno 1 x.
Re: SONY VAIO FE49VN, hlučnost, repro, kvalita, zahřívání
kardzi píše:Jo a je LCD skutečne dvoulampové, jak všude čtu?
LCD u notebooku nijak neoplývají kvalitou, až na vyjímky:
IBM LENOVO u svých lepších modelů má panel S-IPS (vynikající barevné podání a dobrý úhel pohledu).
Revoluční jsou u VAIO řady SZ, TX a TZ, které používají k podsvícení LED technologie a tím dosahují vysokého barevného gamutu.
VAIO FE49VN má LCD X-black, je tedy skutečně dvoulampové. Tato technologie se popisuje zde:
http://www.sony.cz/view/ShowArticle.act ... =odw_cs_CZ
Do jaké míry to zlepšuje obraz nevím. Do značné míry to může být i marketingový tah Sony.
Re: VGN-FE49
http://www.sony.cz/view/ShowArticle.act ... =odw_cs_CZ
Ve výše uvedeném odkazu je napsáno:
„Jak se displej X-Black liší?
Displej Sony X-Black LCD disponuje díky technologii Double Lamp vynikajícími barvami a jiskřivým jasem obrazu.“
Pokud je pravdou, že VAIO FE49VN má pouze jednu lampu, tak Sony dělá klamavou reklamu.
Po silném zlevnění v 28. týdnu mi připadal model FE49VN jako velmi dobrá koupě také z hlediska poměru cena/výkon. Ta klamavá reklama? mne pak od kopě jakéhokoliv výrobku Sony silně odrazuje.
Ve výše uvedeném odkazu je napsáno:
„Jak se displej X-Black liší?
Displej Sony X-Black LCD disponuje díky technologii Double Lamp vynikajícími barvami a jiskřivým jasem obrazu.“
Pokud je pravdou, že VAIO FE49VN má pouze jednu lampu, tak Sony dělá klamavou reklamu.

Po silném zlevnění v 28. týdnu mi připadal model FE49VN jako velmi dobrá koupě také z hlediska poměru cena/výkon. Ta klamavá reklama? mne pak od kopě jakéhokoliv výrobku Sony silně odrazuje.

glasik píše:Naposled dvoulampovej byl tusim VGN-FS495
O tom Sony Vaio FE49VN T5500 se také píše, že je dvoulampovej např. zde: http://www.alave.cz/notebook-sony-vaio- ... w:p:196617 http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=S ... P-18200711
Model: VGN-FE49VN - .... - špičkový displej s technologií X-Black a technologií dvojité lampy - .....
Tak nevím ....

V Sony Centru mi to někdo konečně uvedl na pravou míru:-)
Displej používá POUZE technologii dvojité lampy, ale je jednolampové.
A další věc, šasi není ani uhlík ani hořčík ani žádný vláka, ale je to pouze mnohem kvalitnější tvrzený plast, s nějakou neošoupatelnou vrstvou:-)
Neni co řešit, jdu do něj:-)
Displej používá POUZE technologii dvojité lampy, ale je jednolampové.
A další věc, šasi není ani uhlík ani hořčík ani žádný vláka, ale je to pouze mnohem kvalitnější tvrzený plast, s nějakou neošoupatelnou vrstvou:-)
Neni co řešit, jdu do něj:-)
Naposledy upravil(a) gdak dne 13 srp 2007 01:18, celkem upraveno 1 x.
Jasný, bylo to Budějovický Sony Centrum. http://www.ellexgk.cz/
Jen mě trochu zarazilo že, na výstavním notebooku měli nastavený rozlišení 1024, a když sem se ptal jestli to můžu změnit na 1280, tak řek že ne, že prej by to bylo kostičkovaný
a vypadalo by to hnusně. Alespoň mi ale poradili ohledně výměny RAM a na 2GB bych to měl asi za 3500kč. Cože je docela v pohodě.
Ale jinak sem si ho aspon osahal spokojenost
Jen mě trochu zarazilo že, na výstavním notebooku měli nastavený rozlišení 1024, a když sem se ptal jestli to můžu změnit na 1280, tak řek že ne, že prej by to bylo kostičkovaný

Ale jinak sem si ho aspon osahal spokojenost

Tak už je doma, ...
1. Víko jde otevírat z tuha (super - doufám, že to bude na pořád).
2. Rozlišení - noťas jede normálně hned od prvního spuštění 1280x800 (podle manuálu to rozlišení 1024xněco - je nastavené na externí monitor).
3. Na displeji je vidět, že svítí jen jedna lampa - a to dole - když je displej černý - je to vidět - ale po chvilce normální práce v systému je to OK, nevšimnete si toho. Displej mi přijde úžasný
Viděl jsem i jiné displeje (HP Pavilion, a pak něco v Datartu a Sony Centru)
4. Někdo tvrdí že notebooky Sony jsou dražší kvůli SW k notebooku - ale zatím jsem "tuny SW" neobjevil (Office, Norton na několik dní - zkušební verze, DVD přehrávač, ...)
5. Zatím tam nemám nic nainstalováno (je doma jen pár dní) - ale při DVD mi noťas hlučný nepřišel
A během objevování Vist ani nevím, že topí nebo se točí větrák (procesor se v systému občas dostane k 50% zatížení a paměti v OS stále tak 55% - u DVD jsem si toho nevšiml...) - je to paráda.
6. Nevím kdo z Vás mluvil o tom "šoupátku" na zajištění víka - ale na poprvé jsem s tím měl problém - pořád to vyskakovalo - bylo to volné... Ale když jsem s ena to podíval blíže a použil více síly - šoupátko jsem při otevření dostal za "zarážku" a drželo to fest - takže nic volného a ten zobáček už nevyskakoval.
7. Jdu se jím zase chvíli kochat
1. Víko jde otevírat z tuha (super - doufám, že to bude na pořád).
2. Rozlišení - noťas jede normálně hned od prvního spuštění 1280x800 (podle manuálu to rozlišení 1024xněco - je nastavené na externí monitor).
3. Na displeji je vidět, že svítí jen jedna lampa - a to dole - když je displej černý - je to vidět - ale po chvilce normální práce v systému je to OK, nevšimnete si toho. Displej mi přijde úžasný

4. Někdo tvrdí že notebooky Sony jsou dražší kvůli SW k notebooku - ale zatím jsem "tuny SW" neobjevil (Office, Norton na několik dní - zkušební verze, DVD přehrávač, ...)
5. Zatím tam nemám nic nainstalováno (je doma jen pár dní) - ale při DVD mi noťas hlučný nepřišel

6. Nevím kdo z Vás mluvil o tom "šoupátku" na zajištění víka - ale na poprvé jsem s tím měl problém - pořád to vyskakovalo - bylo to volné... Ale když jsem s ena to podíval blíže a použil více síly - šoupátko jsem při otevření dostal za "zarážku" a drželo to fest - takže nic volného a ten zobáček už nevyskakoval.
7. Jdu se jím zase chvíli kochat

Já sem taky absolutně spokojenej.
Ty hry co si na tom chci zahrát HL2,CoD2, GTA SA rozjedu naplno a víc nepotřebuju...
Notebook je nádherně tichej, větráček se mi snad ještě ani nespustil, bud tam neni nebo ho neslyšim:D, jen disk...
Věci který mě štvou: to jsou hlavně Visty
, koupil jsem si 120GB disk...mohu použít 107GB, Windows is seberou 7GB..to je už jen 100GB a pak se mi 10GB někam ztratilo...
A druhá věc jsou občas nefunkční tlačítka a klávesa Fn(třeba se nedá korigovat jas). Dělá to hlavně po probuzení...
Ale jinak je to super stroj a k tomu ještě hezkej
Mohu doporučit
Ty hry co si na tom chci zahrát HL2,CoD2, GTA SA rozjedu naplno a víc nepotřebuju...
Notebook je nádherně tichej, větráček se mi snad ještě ani nespustil, bud tam neni nebo ho neslyšim:D, jen disk...
Věci který mě štvou: to jsou hlavně Visty

A druhá věc jsou občas nefunkční tlačítka a klávesa Fn(třeba se nedá korigovat jas). Dělá to hlavně po probuzení...
Ale jinak je to super stroj a k tomu ještě hezkej

Mohu doporučit