No iPod zde nemusi mit nejakou reklamu... a presto ho kazdy zna, zvlastni ze? Je to tim, ze je to znama znacka a dokonce se objevuje i ve filmech, tim je zarazen do podvedomi lidi. Takze ipod je temer synonymum pro prehravac... ja se napr. v mp3 prehravacich vazne nevyznam, znacky atd. (na muziku mam svoje PDAcko) ale iPod rozhodne znam... ale ted jestli me ma pamet nesali, tak sem s ipodem nikdy neprisel osobne do styku, ze bych ho drzel v ruce, kamaradi co meli nejaky mp3 prehravace kapesni meli jine znacky... a design? Ono je spousta mp3 prehravacu ktery jeho design dost kopiruji, presto to nejsou trhaky(taky sem nejaky takovy videl).
A není to jen šikovností reklamních agentů - oni právě využívají lidský sklon hodnotit kladně to, co je esteticky libé. kdyby takový sklon neexistoval, nemohli by ho využít.
To je mozna ten problem, ze ja se veci snazim hodnotit podle jejich funkci, nez vzhledu. Ale hezky holky mam rad

ale taky by nemely byt blby jak tago

Samozrejme nektere veci se vybiraji s velkym ohledem na design(treba el.kytaru sem tak kupoval, auta se tak kupuji, apod.), ale case od desktopu, prehravac, notebook apod. to rozhodne podle me nejsou(ikdyz je fakt ze novej Gemstone od Aceru se mi nelibi, ikdyz za jinych okolnosti - servis, materialy apod. treba bych ho koupil) a v neposledni rade mobil... to je taky dneska prikladna hracka lidi s cim se chlubit. Dlouho sem pouzival Nokii 3310, protoze se perfektne ovladala... ikdyz na me obcas lidi koukali s podivem. Pak ale odesla baterka a vyklikala se klavesnice, a poridil sem si nedavno Razora(toho nejzakladnejsiho), ale ne kvuli designu ale protoze mi nedela bouli v kapse a netlaci a relativne dobre se ovlada, ikdyz musim priznat, ze mi tam spousta veci vadi a udelal bych je jinak(mysleno softwarove, klavesy mi vyhovujou). Ale stejne - zlata 3310

ja mel/mam dycky mobil na volani a psani sms... vic veci me otravovalo.
ad vykon: sice nevim co je mainstreamova hra... nenarocna? To dnes uz moc nenajdes, teda... sice jsou notebooky co je treba i utahnou, ale tyhle radoby herni booky jsou mi fakt proti srsti. Jen to topi a zere baterku... mobilita je tatam.
Ale jinak... odpovim ti spojenim vykonu a ceny... samozrejme ze ti ten vykon vystaci na takovehle malichernosti, v nekterych pripadech to mozna nebude to prave orechove, ale budiz. Ja sam tyto veci delam na notesu... presto desktop je desktop, ktery ti tohle vsechno za mene penez udela lip. Jenom mobilita je jeho nevyhoda, ale taky sila. Vim, ze notebook muze (v urcitych ukonech)schopne nahradit desktop, treba nejakemu jedinci - tobe, maxxzovi, v podstate i me. Ale globalne a obecne ho nahradit nedokaze... protoze ackoliv si to neuvedomite nebo nepripoustite, tak se s tema nevyhodama notebooku setkavate nebo setkate treba, a hlavne porad mluvite jen o vykonu k nejakym nenarocnym procesum, ktere by ale stejne tak dobre zvladl repasnutej notes(ikdyz pomaleji - coz ale podle vasi logiky nevadi). Ale prave ze ta moznost lehkeho upgradu cehokoliv, co to potrebuje, na desktopu. je na tom to nejmocnejsi... to je jasna vyhoda oproti vsem platformam (konzole, notes atd.) a rozhodne ji nemuzete jen tak prejit s poznamkou ignorujici tento fakt, ktery citelne a nenahraditelne notesu chybi. Nektere aplikace notes nahradit muze, ale aplikace nejsou pocitac... notes jako stroj nedokaze plnohodnotne nahradit desktop jako stroj a o to mi tu celou dobu jde. Proto se tu lidi divi, ze se tu kazdej moula pta jak vymenit grafiku v notesu.