SATA nativ mode je normální režim řadiče disku (u ThinkPadů to označeují jako AHCI). Pokud toto vypneš, přepne se řadič do řežimu kompaktibility, tedy se chová jako standartní ATA řadič. To v sobě samozřejmě nese snížení výkonu (nevím jk velké), ale jako dočasné řešení pro proběhnutí instalace WinXP to stačí.
Windows XP v sobě nemají ovladače na SATA, tudíž pokud máš SATA disk a řadič nastavený do normálního módu (SATA native mode, AHCI..), tak hard "nevidí". To lze jednoduše vyřešit právě zmíněnou "emulací ATA". V BIOSu tedy vypneš SATA native mode (u ThinkPadu do Compactibility mode), nainstaluješ WinXP, doinstaluješ ovladače pro SATA a přeneš zpět.
Druhá možnost je vytvořit si vlastní instalačku přes nLite a do ní přidat ovladače pro SATA

Tahle možnost je také asi jako jediná u noťasů, které nemají možnost přepnout řadič do "emulace ATA" (např. Acery...ale nevím, jestli všechny). Samozřejmě opomíjím možnost natáhnout ovladače z diskety při instalaci bo dnešní noťasy už tuhle hiearchickou mechaniku nemají. Případně ještě existují jiné způsoby, ale jsou o dost složitější.
Jinak program nLite velice doporučuju

Lze pomocí něj z instalačky přímo vymazat některé zbytečné programy, služby soubory, přidat hotfixy, service packy, vlastní ovladače, přednastavit služby (tzn rovnou zakázat nebezpečné nebo zbytečné služby) a celou řadu nastavení, vytvořit bezobslužnou instalaci a mnoho dalšího

V nLite jsem si přednastavil vše, co obvykle musím dělat po instalaci OS. Teď jsem jen nainstaloval a už jsem nemusel vůbec nic v OS nastavovat

Naprostá paráda
Pozn.: Nevím jak přesně tento "režim kompaktibility" funguje nebo co to je ve své podstatě, takže pokud by to někdo věděl, budu rád za doplnění