nedaří se mi najít odpověď, jak je to s frekvencemi jader procesoru u automatického přetaktování. Když zatížím aplikací jen jedno jádro, v případě nastavení schéma napájení na 100% mi vyskočí takt i7 9750H na 4GHz u všech jader (i u těch nezatížených), tím začne po určité době zbytečně topit. Někde jsem zaslechl, že se taktují jádra při zátěži samostatně (že by vyskočilo na max. frekvenci jen to vytížené a ostatní by byly na nižší). Jak je to doopravdy? Zvedá se takt na procesoru jako na celku nebo jsou jádra opravdu nezávislá (pokud ano, kde co nastavit, aby zbytečně nejela "naplno" i ta nezatížená)?
Když nechci zbytečně topit, pomohlo stáhnout výkon na 98%, jak mi bylo poraděno na fóru, ale podle benchmarků tak přicházím o turbo režim a takt se zastaví na frekvenci kolem 2,5GHz.
Potom mám ještě otazník u hyperthreadingu, pokud se fyzické jádro rozdělí na 2 virtuální, znamená to, že při zatížení to není jedno jádro na 100%, ale 2 jádra po 50%? Ve výsledku tedy hyperthreading urychlí spuštění většího počtu jednodušších aplikací, protože si je rozdělí "víc procesorů"?
Předem děkuji za objasnění