Psýché píše:Chtěla bych se ještě zeptat - u TP R61 je klávesnice rozložená trošku jinak.Pracuji s numerickou klávesnicí docela často a zajímá mne ,jestli (těm co vlastní tento NB) hodně vadí psaní čísel.Je to samozřejmě otázka zvyku,ale......Nechtěla bych to řešit koupí externí num.klávesnice.
Tak pokud často pracuješ s numerickou klávesnicí, tak ti narovinu říkám, že Thinkpad je jedna z nejhorších voleb notebooku. Pro lidi, co nechtějí velký notebook, na klávesnicích je možnost psát na vybraném bloku kláves (kolem klávesy I a K) číslice v kombinaci se stisknutým Fn. Kolikrát je to rychlejší než psaní na opravdickém numerickém bloku stolní klávesnice, protože nemusíš zvedat ruku a rozložení je tam v podstatě stejné.
Problém je, že tohle na Lenovech nefunguje. Tam budeš muset pokaždé přepnout tu část kláves jinou klávesou natvrdo na numerickou funkci. Pak to sice funguje bez Fn, ale když budeš chtít psát zas číslice, tak to zas musíš extra přepnout (nebo se budeš muset naučit psát se Shiftem na horní řadě kláves, což mi přijde při častém psaní jako hrubě neefektivní).
Psaní na numerickém bloku jednoduše v kombinaci s Fn jsem rozebíral na svém blogu v tomto článku:
http://myego.cz/item/psani-cislic-na-nu ... stiskem-fn ...ten ti doporučuju přečíst, pro získání nějaké ucelené představy. Vez kratce to ale znamená, že si můžeš vybrat jedině notebooky ASUS, FSC Lifebook, DELL, HP Compaq a Toshiba. Ty tuto funkci podporují.
Já jsem si kdysi koupil levný notebook FS Amilo a protože ty číslice píšu dost často, tak jsem byl hodně nešťastný, že to nejde. Nakonec jsem hodně pátral a společně se svým bratrem programátorem jsem udělal speciální program, který je notebook schopen oblbnout, aby to fungovalo. O tom mám článek tu:
http://myego.cz/item/soft-padlock-psani ... vody-swarm ...vyzkoušené to mám na Aceru a FSC (Amilo/Pro, Esprimo) - na těch to funguje perfektně. Na Lenovu jsem to také zkoušel, ale tam se to vůbec nechytá.
Pokud je pro tebe psaní číslic opravdu tak důležité (jako třeba pro mě

), tak se podívej po něčem jiném, než je Thinkpad, anebo si rovnou s Thinkpadem kup externí numerickou klávesnici.