seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 05 zář 2023 08:24

ahoj, prosim o tipy: na NB se pri otevreni dialogu pro otevreni / ulozeni souboru system zasekne (ne vzdy), zmizi dolni lista s nabidkou start a cca 20-60s se neda pracovat s procesem pruzkumnika (exploreru) a aplikaci, ktera ten dialog vyvolala; ve spravci uloh zadny proces, ktery by vytezoval pocitac, neni a jine aplikace, nez ta, ze ktere se dialog otevreni / ulozeni vyvolal, funguji bez problemu; pri praci se spravcem uloh / jinou aplikaci se vrati i nabidka start a pri prepnuti zpet na puvodni aplikaci zase zmizi; k pocitaci je pripojeny sitovy disk (SMB) a "hack" na auto odpojeni pri nedostupnosti nepomaha; stejne tak nepomaha nastaveni SMB timeoutu na 5s, takze je mozne, ze to se sitovym diskem nema nic spolecnyho a je to jiny problem... na jinym (stolnim) pocitaci, kde sou nainstalovany +- stejny aplikace, to nedela (je pripojenej ke stejnymu NASu); NB byl i preinstalovany (z W10 na W11) a nepomohlo to; mozna by mohl byt problem, ze na NB je pouzivany i WWAN modem (notas je T14s, modem QuectelEM05CE; AV ESET (ale ten je i na tom stolnim); nemuze to trebas byt nejaky problem s DNSkem, ci nejakym vzdalenym nedostupnym sitovym volanim?); diiiky
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 05 zář 2023 16:23

chápu správně, že se to děje s libovolnou aplikací?

instalace Win čistá nebo upgrade?

mě po upgrade z W8 na W10 přestaly fungovat odkazy z e-amlů a připínání odkazů v ikoně chrome (u firefoxu to bylo OK) na liště a blbne tam i historie

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 05 zář 2023 17:07

dycky cista instalace; w10 i w11 legal (licence primo z pocitace, pro verze); deje se to s libovolnou aplikaci, ktera se snazi otevrit / ulozit soubor, nebo kdyz spustim pruzkumnika - proto trochu tipuju ten NAS, ale zase to by to asi delalo i na tom stolnim, ze je tam nejaky "timeout"; kdyz se to ted snazim pocitat, je to tech cca 60s (coz by ukazovalo na ten SMB timeout), ale pamatuju si to i kratsi... jinak je to ten thinkpad, tak este by to mohl bejt nejakej driver, ale jakej, to me moc teda nenapada... teoreticky by mohla v tu chvili probihat nejaka komunikace po siti a nejakym snifflerem by to mohlo jit zachytit...
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 07 zář 2023 18:08

podle toho jak to popisujes, mi to taky pripada, ze na neco ceka

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 08 zář 2023 11:08

ale jak zjistit na co? ;-)
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 08 zář 2023 19:41

by mě taky zajímalo :)

tipuji, že správce úloh jen ukáže zaseknutého správce souboru což?

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 11 zář 2023 10:06

prave, ze ani zadny zasek tam neni (pokud na to klasicky zbesile neklikam a neukaze se tam "neodpovida"; vytizeni tam nikde neni, vsecko jede normalne, zadny provoz se na zadnem sledovani neukazuje... zkusim to s tim snifflerem
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 14 zář 2023 19:00

tak nejaka komunikace tam byla, ale nejspis nic zajimavyho; povida si to teda i s tim NASem, ale to je asi normalni... pri otevreni dialogu vylozene nic novyho nenaskoci... ted to trochu vypada, ze kdyz sem si kvuli necemu jinymu hral s nastavenim napajeni, tak problem zmizel... prepdpokladam, ze se to po restartu vrati, ale mohla by tam byt nejaka souvislost s nastavenim napajeni? prepinal sem ve WIN11 na usporny rezim a zpet ;-)
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 14 zář 2023 23:41

mě po režimu spánku zlobí čtečka otisku prstu, pravděpodobně se blbě načte ovladač, něco podobného občas zlobí i s různými úspornými režimi

Teď mě tak napadá, jedeš přes LAN kabel nebo Wi-Fi? Ikdyž pokud ostatní síťové věci fungují, tak je to asi jedno.

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 15 zář 2023 11:03

jedu prave tak nejak nahodne pres fsecko; na kanclu dock pres USB a net je pres LAN; doma fifi a na cestach LTE modem, nebo obcas LAN pres USBC... zatim to ted stale jede i po restartu pocitace... ufff ;-)
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 15 zář 2023 15:53

A zlobilo Ti to tedy na všech sítích a teď už je to všude OK? Každopádně držím palce, aby to už bylo v cajku :)

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 15 zář 2023 17:19

co si tak nejak pamatuju, tak to bylo kdykoliv; at to bylo pripojeny na jakoukoliv sit, dokonce i bez jakekoliv site (pri zkouseni, co to muze delat)... mezitim sem resil jeste problem s FW na ESETu, kde byl problem uzavvrenej (uz ale cca mesic zpet) s tim, ze to bylo spatne nastaveny u pocitacu s WWAN (modemem)... tak este jestli to nahodou nedelal FW, i kdyz si uplne neumim predstavit proc... je mozny, ze tedka trebas probehl nejaky "neviditelny" update nastaveni a proto to jede... zatim :-D
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 19 zář 2023 13:48

Nebo jestli si byl zvyklý notebook uspávat a po delší době si provedl restart? Nejsem si jist, jak si to myslel o pár příspěvlů víše.

kubisz
píše často
Příspěvky: 341
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod kubisz » 22 zář 2023 20:02

NB je temer vzdy po cistym restartu, resp. s povolenym tim "rychlym spoustenim", cili nesupava se to, ale nejaky "cache" data se na disk urcite ukladaji... co si s tim tak hraju, tak mi to cim dal tim vic smeruje k modemu; kdyz modem nespustim, tak mi to pripada, ze je to OK (ted sem byl casto jen na FiFi a nedelalo to vubec), ale nejak exaktne to uplne nasimulovat nedokazu; zmena DNS nema zadny vliv... adapter je pod W11 jen jako "genericky WWAN adapter", ale drivery sou nainstalovany korektne; na W10 to bylo uvadeny primo jako driver pro Quectel EM05-CE (stejne takto je ale videt i nazev sitovyho zarizeni i pod W11); dela to ale jak pod W10, tak pod W11... co by se este dalo nastavit u teho modemu?
(AS)F5F>X31>X60>X61>X200s>X61t>X200t>X201>X220>X240>T450s>X260>X280>T480>X390>T14s

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 1007
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: seknuti win pri dialogu otevrit / ulozit

Příspěvekod leon » 24 zář 2023 18:36

"rychlé spuštění" mi taky na jednom notebooku dělalo neplechu, proto je to jedna z prvních věcí, co preventivně vypínám

"co by se este dalo nastavit u teho modemu?" - > jestli se mu v nečinnosti automaticky vypíná napájení / úsporný režim


Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 0 hostů