kolik místa pro instalci?

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.
Unown
občas něco napíše
Příspěvky: 45
Registrován: 09 zář 2008 18:38

kolik místa pro instalci?

Příspěvekod Unown » 24 zář 2008 00:21

zdravim,
chtěl bych si na notebook nainstalovat nějaké verze Linuxu,a chtěl bych se tu optat,jak velké oddíly si mám udělat na jednotlivé instalace Lin distribucí...
chcu jenom nainstalovat a nějaké pokusy,nebudu je používat primárně...

Mandriva Linux 2008.1 spring free 64bit

OpenSUSE 11, 64bit, 1 DVD

UBUNTU 8.04 ''Hardy Heron'' 64bit

a ještě bych se chtěl zeptat,jestli je po grafické stránce nejhezčí Mandriva (já myslim,že jo) a jestli by nebylo dobré je třeba dát do WM ty ostatní..)

že bych měl Vista + linux a zbytek ve WM

díkes

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 24 zář 2008 06:51

Nevím jak se má situace dnes, ale v minulosti např. Mandriva umožňovala nainstalovat i na fat32. Takže nebylo nutné rozdělovat disk a vytvářet zvláštní oddíly pro Linux. Bohužel s přechodem Widlí na NTFS je nejspíš tato služba tuším vypovězena.
Takže zpět k dotazu. :D Na jednoduchou otázku, složitá odpověď. :D Otázka zní co všechno tam z Linuxu chcete mít? Hodně uživatelů si tam z neznalosti instaluje spoustu nepotřebných věcí (alespoň pro ně např. TeX, vývojové prostředí apod) a tyto aplikaci si ukousnou s disku nemalou část. Navíc tam mnoho lidí nainstaluje např. Serverové služby aniž by měli tušení, jestli je budou v budoucnosti používat (jako, že ne :D).
Ze zkušenosti vím, že si tyto distribuce vezmou při plné instalaci tak do 10G. Navíc potřebujete nastavit velikost swapovacího oddílu (všeobecně se radí dvojnásobek paměti RAM). Což si myslím, že nemusí být v dnešní době úplně pravda. Jako souborový systém Vám doporučuji ext3 (pro linuxový oddíl).
Celý život bojuji s průměrností. :(

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 24 zář 2008 10:02

Pokud chceš ty distribuce jen okouknout a vybrat si, určitě použij WM. Nebudeš sice moct použít všelijaké 3D vychytávky, ale je to lepší než sekat disk na x partitions. Nevím ale jak je to se 64b verzemi. Každopádně nezapomeň že většina distribucí požaduje aspoň dvě partition- / a swap , a že primární partitions můžou být pouze 4- nezapomeň započítat skrytou pro obnovu systému (kámošův acer má dokonce dvě!)
HP 4520s WT290EA#ARL
Toshiba Satellite A200-1ZB

Unown
občas něco napíše
Příspěvky: 45
Registrován: 09 zář 2008 18:38

Příspěvekod Unown » 24 zář 2008 15:34

rozhodl sem se,že tam budu mít jenom Win Vista a Mandriva linux 64bit,zbytek dám do WM...
mno chci to používat potom ve škole,páč linux mít budu několikrát týdně,aji na střední sem ho měl 2 roky:.

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 28 zář 2008 19:57

ubuntu 32bit mi bralo tak cca 4GB s všetkými programamy

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 28 zář 2008 23:08

Samozrejme ber v uvahu, ze tam treba bude neco instalovat navic apod.

Prochy_
píše často
Příspěvky: 277
Registrován: 25 kvě 2008 15:22

Příspěvekod Prochy_ » 29 zář 2008 09:17

ja mam ubuntu na 10gb particii, kterou si instalator rozdelil na systemovej a swap (nebo jak to je) a jeste tam je dostatek volnyho mista pro cokoliv ;)
NTB: HP 8510p - GB956EA
C2D T7700 @ 2,4 gHz | 15,4" WSXGA+ 1680 x 1050 | ATI HD 2600 | 160GB 5400rmp | 2GB ram | XPP + Ubuntu 8.10 | Advanced Docking Station 1.1 | 3 years NBD on-site

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 30 zář 2008 14:16

Solitary píše:Samozrejme ber v uvahu, ze tam treba bude neco instalovat navic apod.

čo doinštalovať? keď som dávnejšie skúšal ubuntu tak som ho mal na 10GB partícií a mal som stále voľné cca 4-6GB

edit: momentálne mám ak nerátame home /kde sú uživáteľske súbory/ mám 8,75GB voľné z 14,42GB to znamená že celý lin mi zaberá 5,67GB s tým že mám hooodne softu nainštalovaného plus mnoho duplicít /na video mám 3 prehrávače a pod./

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 30 zář 2008 14:47

vito45: Vsak ano, me osobne zabira Fedora (cely / krome /home) 5,5GB, obdobny pripad jako ty. Nikde sem nenapsal konkretni nutnou kapacitu, ty jsi pouze zminil priblizne 4GB ze system muze zabirat. Jenze novacek nevi co vsechno nainstalovat, zpravidla clovek pri prvni instalaci kouka co je jaky balicek, a nacpe tam toho vic nez je treba, treba i jen ze zvedavosti nez neznalosti. Takze klidne ta cista instalace hned muze mit tech 6GB a vic. Pocitej aspon nejakej swap, aspon o symbolicke velikosti - do 1GB (ja treba mam jen 800MB, nikdy sem nezaplnil vic jak 40MB :) mam 2GB RAM), a mozna neco na /home ... prece jen bude chtit zkouset ten system pouzivat a k tomu moznost si ukladat stazene veci patri. Takze aspon tech 10GB partisna je optimalni, samozrejme kdyby clovek opravdu chtel, tak by nebyl problem narvat cely ten linux na zlomek tohoto, ale proc se trapit ze?

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 30 zář 2008 15:21

partícia stačí 10GB, swap sa dáva na osobitnú partíciu pokiaľ viem, myslým že na skúšanie 10GB stačí, ak je dosť miesta tak aj 15GB, osobne mi 15GB vyhovuje na dlhodobé používanie /čo je u mňa zatiaľ pol roka :lol: /

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 30 zář 2008 17:03

Swap samozrejme patri na jinou partisnu, ale ta partisna je mu samostatne k nicemu, takze ji pocitam spolecne s tim celkem. Takze jsem nemluvil uplne spravne, ovsemze jsem mel na mysli 10GB volneho mista na disku, aby na ne mohl vytvorit partisny pro novy OS. Ja sam mam 20GB na / a asi 80GB /home a zbylych 20GB jsem nechal nevyuzite, nezformatovane. Ten /home je asi o neco mensi, kvuli tomu ze 120GB disk vlastne nema 120GB ;)


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 1 host