HP Probook 6550b - rady a zkušenosti

notebooky HP - Hewlett-Packard (Compaq, Pavilion, Presario) a vše kolem
Mateees.R
občas něco napíše
Příspěvky: 55
Registrován: 18 čer 2010 14:11

HP Probook 6550b - rady a zkušenosti

Příspěvekod Mateees.R » 29 črc 2010 18:51

Zdravím,
zítra by mi měl dorazit můj první notebook HP Probook 6550b. Zatím jsem pracoval na desktopu, takže nejsem moc v obraze, co bych měl s ntb udělat ze softwarového hlediska. Pokud se toto někde řešilo nebo je nějaký vhodný článek, prosím, napište odkaz. Předem děkuji

1) Kdy mám udělat Recovery disku? Pokud tam bude tovární balast, tak ho určitě odinstaluju, takže tu zálohu mám udělat až tam budu mít natáhlé své programy po několika dnech? V případě, že bych musel ntb vyměnit za něco jiného, nebude vadit, že tam budu mít nainstalované své programy? Nebo v tomto případě mám udělat zálohu továrního nastavení?

2) Doporučujete vytvořit z jednoho disku (HDD 500GB) více oddílů (partitions)? Na jednom systém, na dalším moje dokumenty, hudba atd...?

3) Doporučuje u nového ntb udělat něco dalšího? Rady jak se chovat k baterce a nastavování různých serepetiček jsem jakštakš přelouskal. Pokud je ještě něco, co by se mi mohlo v průběhu užívání ntb vrátit (např. když se něco pokazí), nechám se rád poučit :wink:
Naposledy upravil(a) Mateees.R dne 30 črc 2010 11:15, celkem upraveno 2 x.

GR!nCh
píše často
Příspěvky: 268
Registrován: 16 zář 2007 22:47
Bydliště: Brno

Příspěvekod GR!nCh » 29 črc 2010 22:11

1. Pokud máš na mysli vypálení Rescue and Recovery DVD, tak to můžeš udělat třeba hned. Jde o to, že pak budeš mít na DVD (asi 3 DVD, nevím přesně) uloženou R&R partiton z disku, která po nabootování dokáže obnovit disk do továrního stavu. Nejedná se o klon disku s nainstalovanými programy, ale o systém v továrním nastavení.

2. Já osobně bych vyházel všechny R&R partitions a udělal čistou instalaci s oddělenými partitons na systém + programy a zbytek na data. To ale vyžaduje instalační média systému. Je to ovšem můj osobní názor a je věc každého uživatele co si s diskem udělá.

3. Baterku neřeším.

(Vycházím z toho, jak to bylo u 6710b.)
Fedora @ Lenovo ThinkPad T460s

vladab

Příspěvekod vladab » 29 črc 2010 23:21

Vyplatí se reálně nainstalovat čistý systém bez reklamního šrotu a poté doinstalovat všechny chybějící ovladače a podpůrný software ze stránky podpory HP? Když poctivě odinstaluji antiviráky apod., tak stejně asi něco zůstane v registrech...

klvy
píše často
Příspěvky: 121
Registrován: 22 pro 2008 20:59

Příspěvekod klvy » 30 črc 2010 09:39

Třeba tu reinstalaci ani nebudeš muset dělat, protože HP tam zase tolik toho bloatwaru nedává. Bylo tam myslím asi jen Windows live a pár jejich utilit, které mi přišly zbytečné. Já jsem to však přeinstaloval kvůli 64bit médiím, které jsem měl přibalené (také defakto můj první noťas).

A pokud chceš udělat tu tovární zálohu, tak to udělej dříve než přeinstaluješ systém, protože pak už se k té obnově nedostaneš (asi se přepíše nějaký zavaděč či co) ani přes F11. Sám s tím mám zkušenosti :D .

edit: Jo mám Elitebook 8440p.
Naposledy upravil(a) klvy dne 30 črc 2010 09:52, celkem upraveno 1 x.

Robin14

Příspěvekod Robin14 » 30 črc 2010 09:44

Ahoj
1)Určitě si udělej zálohu hned..je to tak cca na 2 hoďky možná ani ne. U Sony jsem to měl na 3 DVD.

2)to je na tobě..

3)Určitě asi tak cca dva dny mít notebooky stále v síti nabitý, a čas od času ho nechat vybít uplně..
--------------------------------------------------------
Docela jste mě včera v sousedním topiku zvyklaly :D, byl jsem se podívat včera večer ještě do Alzy kde ho mají vystavený a vypadá opravdu zajímavě. Je lehký i když ho tam maj bez baterie, plasty a klávesnice se neprohybají, velice mě zaujali ty senzorické ikony pomocí kterých se dá snižovat hlasitost a naopak, ikdyž to neukazovalo žádný grafický ukazatel.

Co mě na něm velice zklamalo je to, že nemá HDMI? Nebo já ho tam alespoň nenašel..To je pro mě docela prioritní (existuje nějaké redukce do USB?) Pak ty zavírací páčky, je to celkem okey, ale časem nevim nevim, možný se to zlomí nebo ochodí..Jinak jsem na notebooku nic jiného co by mi vadilo..Ale to HDMI mě zklamalo :(.

Já měl vybráno http://www.alza.cz/sony-vaio-eb1m1e-wi-d161598.htm a nebo jeho kolegu v 17"ce, ale říkal jsem si, že jsem měl na notebook stejně 25 tis., a oželet grafiku (5650) a investovat radši do lepšího procesoru a hlavně to rozlišení, bude asi rozumné! Nicméně mě zajímá jaké hry na té grafice (HD540v) rozjedu na plné detaily uplně bez problému.. (Jde mi hlavně o onlajnovky jako jsou WoW, Lineage 2 a podobné náročné hry své doby..
Notebooky jsem vybíral podle výkonu a v druhé řadě podle kvality plastů, prohýbání klávesnice a mohl si ho někde ošahat..A věřte nebo ne z těch tucet vystavených notebooků v Alze, CZC, Mironetu právě Sony a teď i tyto HPčka jsou co se týče kvality plastů a klávesnice opravdu nejlepší, nic se neprohýbá a drží jak má.. U Sony se chci vyhnout možného pískání, tak uvažuji o tomto HP..

PS: Nebylo by od věci změnit název topiku na jméno notebooku, ať to lidi přitáhne víc a můžem diskutovat..

klvy
píše často
Příspěvky: 121
Registrován: 22 pro 2008 20:59

Příspěvekod klvy » 30 črc 2010 09:50

S tou baterií ti nevím, koumal jsem to taky a od různých serióznějších lidí jsem se dozvěděl, že je nejlepší baterii nevybíjet a nenabíjet úplně. Ne náhodou má např. Lenovo možnost nastavení, kdy se má baterka nabíjet.

S HDMI bych neviděl problém, protože tam máš Displayport, který asi v budoucnu HDMI nahradí, redukce existují a snad ten Displayport podporuje vyšší rozlišení (nevím jistě).

Robin14

Příspěvekod Robin14 » 30 črc 2010 10:11

klvy:
takže když mám doma HDMI kabel, do notebooky zapojím tohle, tak to bude fungovat?
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66427

S tou baterkou to myslím píší i v manuálu, tedy já to měl u Sony, že tak den, dva by měl být pořád v síti..

Mateees.R
občas něco napíše
Příspěvky: 55
Registrován: 18 čer 2010 14:11

Příspěvekod Mateees.R » 30 črc 2010 11:10

Robin14: no vidíš dobrej nápad s tím přejmenováním topicu

Tak díky za rady! Notebook došel a je krásně lehoučký a maloučký! Takže se s ním bude hezky pendlovat v batohu 8) Moje postřehy napíšu až k večeru. Teď mám co dělat abych si tam natáhl svoje programy (nic proti Průzkomníkovi, ale je to SHIT :)

Jinak s tím Recovery - udělám si to teda až si nainstaluju svůj soft. Nemá podle mně cenu dělat zálohu toho továrního nastavení, když to vypadá, že ten ntb bude sloužit dobře (ťuk ťuk).
Jinak součástí ntb je 6 DVD, z toho 3 disky pro instalaci XP a driverů, 1 DVD je Office 2007 Trial, další je Application and Driver Recovery DVD, a instalačka Windows 7 Pro (32 bit). Ale čisté DVD s instalačkama Widlů tam není, tak to nebudu hrotit a systém nebudu nějak přeinstalovávat kvůli těm partitions.

Ohledně toho DisplayPort (DP): dá se koupit přímo kabel DP -> HDMI, ale bohužel tady na Olomoucku se to nedá sehnat v kamenným obchodě, tak jsem to vyřešil tak, že jsem si z Mironetu objednal redukci DP - HDMI http://www.mironet.cz/digitus-adapter-d ... +dp109677/ a pak na to zapojím HDMI (který si teda musím ještě koupit). Takže pokud někdo spatřuje hlavní problém v absenci HDMI konektoru, dá se to elegantně vyřešit 8)

Co se týče ještě té baterky - pokud je notebook připojen k síti, nabíjí se dál ta baterka a opotřebovává se tak, nebo ne? Nebo je prostě 100% nabita a už se do ní nic nepumpuje? Slyšel jsem taky něco o tom, že je lepší nabíjet na 70-80% než na max

Robin14

Příspěvekod Robin14 » 30 črc 2010 11:21

Mateees.R:

tak až se trochu zžiješ mohl by jsi vyzkoušet někaký hry? :)
Přece jenom bych si tu tovární zálohu udělal..nikdy nevíš co se ti stane během 14 dnů a pak by jsi to mohl v pohodě vrátit zpět za peníze :)

Mateees.R
občas něco napíše
Příspěvky: 55
Registrován: 18 čer 2010 14:11

Příspěvekod Mateees.R » 30 črc 2010 11:34

no z her mám asi jen sérii Total War, jinak jsem moc nepařil.... chtěl bych na tom zkusit Empire TW, moc se teď v nárokách neorientuju, ale byla-je to docela dost náročná hra

jen tam hodím nejzákladnější free programy a udělám tu zálohu

jinak zvuk docela slušnej.. hodil jsem tam HD koncert 720p - repráčky na max a dá se to dokonce poslouchat :twisted: na to, že ty repráčky jsou pruh ve předu v čele ntb, mají výkon dobrej, ani to nevydává nějaký pazvuky :wink:

Robin14

Příspěvekod Robin14 » 30 črc 2010 11:56

Tak vyzkoušej, nebo zkus stahnout něco z novějších her.. :) jestli budeš mít čas..
Za jakým účelem sis kupoval notebook vůbec?

vladab

Příspěvekod vladab » 30 črc 2010 12:00

Mateees.R: Super, budu se těšit na komentáře večer! Jinak mohl bys prosím napsat, kolik MB RAM to zabere po najetí systému?

Mateees.R
občas něco napíše
Příspěvky: 55
Registrován: 18 čer 2010 14:11

Příspěvekod Mateees.R » 30 črc 2010 12:35

Robin14: co bys doporučil nějakou gamesu? jsem spíš na strategie, nechci teda sporty, ale nějaký autíčka by nemuseli bejt špatný

- jdu na výšku (FI MUNI), tak jsem chtěl stroj, kterej bude přenositelnej privát-domov (15,6'' do batůžku)
- 7 let jsem si vystačil s (dneš již) archaickým desktopovým jednojádrem AMD 1800MHz... když už přecházím na notebook, chtěl jsem něco slušnějšího - dostatečný výkon, aby to na pár let vydrželo (ťuk ťuk)
- požadoval jsem kvalitnější konstrukce - nechtěl jsem žádnej plasťák, co se bude přehřívat a nakonec se mi rozpadne v rukou... žádnej Ašuš, Acer, Paviján, kvílející (ač hezkej a pěkně drahej) Sony F11...
- podmínkou bylo eSata (externí HDD) - naštěstí už je to dnes standart (asi rok zpátky jsem četl nějakej článek, kde recenzista utrousil, že nechápe, proč do NTB strkaj ty blbý eSata, že se to nikdy nerozšíří :D )
- větší rozlišení 1600x900 a matná obrazovka taky obrovský bonus (nechápu jak se lidi můžou dívat do těch zrcadel)

K čemu: tak hlavně abych byl s dobou a mohl přehrát HD filmy, jinak takovýto každodenní používání - programování, hrátky s grafikou, internet (Wi-Fi) a občas nějaká ta hra, když už je ten výkon (ale na to spíš nebude čas) :twisted:
+ možná v budoucnu zainvestuju do nějaké kamery, tak na stříhání by to mohlo stačit... a že to bude trvat trochu dýl oproti 4jádru, to oželím :)

Robin14

Příspěvekod Robin14 » 30 črc 2010 12:50

Tak s těmi požadavky jsme na to celkem stejně.. :)
Hru asi by jsi nezkusil třeba Lineage 2 co? nebo Wowko :D, ale jestli strategii, tak zkus třeba Age of Empire 3, ta je docela náročná (vše na max.) Podívám se po nějakých lincích na stažení, z czsharu to máš hned jestli máš rychlejší internet :) Nebo Bitvu o Středozem 2 by také nebylo od škody zkusit na plné detaily, jak je tam tom tato grafika :_)

edit: v poště máš nějaké linky, jestli se ti bude chtít :)

Mateees.R
občas něco napíše
Příspěvky: 55
Registrován: 18 čer 2010 14:11

Příspěvekod Mateees.R » 30 črc 2010 12:57

btw. Když se děláte tu Recover zálohu, tak děláte Bitovou kopii systému? Já jsem dal to a ono to napsalo že cca 45GB, tak se to teď sype na externí disk.
Pak je tam ještě Vytvořit disk pro opravu systému - to mám dělat taky nebo ne?
Jinak klasický Windows Zálohování mám dělat abych si zachoval data, nebo je to lepší přes jinej program?

EDIT: chtělo to po mě, ať udělám ten disk pro opravu, tak jsem ho udělal. Jinak ta bitová záloha trvala asi 10 minut :lol: někdo tady psal o 2 hodinách, tak doufám, že to je ono... ale na vině bude asi eSata, který je asi 3-4x rychlejší než USB 2


Zpět na „notebooky HP (dříve Hewlett-Packard)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 1 host