satellite A300-15J - měnící se frekvence procesoru

notebooky Dynabook a Toshiba (Satellite, Portégé, Tecra, Qosmio, Libretto) a vše kolem nich
CoolBreeze
občas něco napíše
Příspěvky: 4
Registrován: 16 bře 2010 09:22

satellite A300-15J - měnící se frekvence procesoru

Příspěvekod CoolBreeze » 16 bře 2010 09:36

Dobrý den, asi rok a půl vlastním model Satellite A300-15J, nedávno jsem přikoupil 2giga RAM, jsem velice spokojený, až jednu věc, která mě opravdu zarazila: notebook je ve funkci "plný výkon" a když zapnu program CPU-Z tak mi ukazuje, že frekvence i násobič procesoru se mění z 1829.O MHz na nějakých 997MHz čemuž odpovídá nastavení Úsporného režimu + větráček začne být hlučnější. zjistil jsem to jen tak náhodou ... Nemá někdo podobnou zkušenost či radu jestli je vše v pořádku nebo je čas reklamovat? Notebook je týden po znovuobnovení do továrního nastavení, používám WIN Vista s grafickým schéma "nastavení pro výkon". Zde jsou screeny

Obrázek

Obrázek

zivan
guru
Příspěvky: 3441
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 16 bře 2010 09:56

Zkontroluj teploty, pokud je zaprasene chlazeni a procesor se zacne prehrivat, tak snizi frekvenci i pres nastaveni na plny vykon.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Kreon
občas něco napíše
Příspěvky: 41
Registrován: 20 črc 2009 13:29

Re

Příspěvekod Kreon » 16 bře 2010 10:43

Pokud bude mít kolegu výše pravdu, je to jasné.
Nicméně zkusil bych ještě sledovat CPU-Z při zátěži jaká je frekvence, protože je třeba si uvědomit, že procesor zcela automaticky přizpůsobuje frekvenci momentální potřebě. Je přeci jasný, že když není třeba výkon, tak proč by zbytečně běžel na plný výkon a zbytečně se tak zahříval. U mě to tak funguje, v nomálním provozu běží zhruba na 40%, pak přidá na 100% když je třeba.

Také bych zkusil se podívat do Individuálního nastavení napájení daného zvoleného schématu tj. plný výkon, jak je tam nastaven výkon, procesor a chlazení v závislosti zda běží notebook na baterii nebo síť. Můžeš to tam mít v rámci továrního nastavení, které jsi prováděl jinak nastavené než jsi byl zvyklý!
Toshiba A500, C2D P8700, 4 GB RAM, ATI HD 4650, 500GB HDD
ACER Aspire VX 15, i5-7300HQ, 8GB RAM, GTX 1050Ti, 256GB SSD

CoolBreeze
občas něco napíše
Příspěvky: 4
Registrován: 16 bře 2010 09:22

Příspěvekod CoolBreeze » 16 bře 2010 11:58

a jsme doma 75°C, diky moc :-)

CoolBreeze
občas něco napíše
Příspěvky: 4
Registrován: 16 bře 2010 09:22

Příspěvekod CoolBreeze » 16 bře 2010 15:55

mno tak notbuk letí do opravny, protože já, obyčejný smrtelník, jsem vyšrouboval asi 20 šroubků, ale stále se mi nepovedlo odklopit spodní část notbuku ... jak já závidím majitelům DELLu, kteří si vymění co chtějí ...

MadaFaka
píše často
Příspěvky: 158
Registrován: 30 dub 2007 18:21

Příspěvekod MadaFaka » 16 bře 2010 19:31

pri 75°C se cpu nepodtaktuje kvuli teplote
Toshiba TECRA R10, C2D SP9300, NVS150, 4GB, 250GB/5400rpm., XPP SP3, 3yr NBD on-site

"Only two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the former."
Albert Einstein

zivan
guru
Příspěvky: 3441
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 16 bře 2010 21:35

...pokud tech 75 nema bez zatizeni :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

MadaFaka
píše často
Příspěvky: 158
Registrován: 30 dub 2007 18:21

Příspěvekod MadaFaka » 16 bře 2010 22:35

Re: zivan: Tak snad se nezpomaluje pri 75°C?
Podstatna je teplota pri zatezi a tu,jak predpokladam,tazatel meril.
To pokladam za naprosto samozrejme,ale je fakt,ze me vzdycky dokaze nekdo prekvapit...
Toshiba TECRA R10, C2D SP9300, NVS150, 4GB, 250GB/5400rpm., XPP SP3, 3yr NBD on-site



"Only two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the former."

Albert Einstein

CoolBreeze
občas něco napíše
Příspěvky: 4
Registrován: 16 bře 2010 09:22

Příspěvekod CoolBreeze » 16 bře 2010 23:17

77 při zátěži s chladící podložkou s větráky od zallmana (nb je na stole takže větráčky si sajou - žádná postel), ale dobrá zpráva je, že ta frekvence se měnila jen když zátěž nebyla (přehrávání .avi nebo firefox), při zátěži jsem nespozoroval nějaký podtakt

MadaFaka
píše často
Příspěvky: 158
Registrován: 30 dub 2007 18:21

Příspěvekod MadaFaka » 17 bře 2010 01:00

77°C neni tak hrozny,ale vycistit by se to mohlo.
Kazdopadne aby cpu throttloval (zpomaloval se), musel by mit o 25°C vic,konkretni hodnota zalezi na konkretnim cpu,ale bude to kolem 100°C.
Jinymi slovy- pokud spravne meris,nemuze byt v tomto pripade zpomalovani cpu jeho teplotou.
Navic se domnivam,ze zpomalovani cpu kvuli teplote nesouvisi s menici se frekvenci.Procesor se priprehrivani chladi vkladanim prazdnych instrukci,tzv. cpu throttle.Coz neni nic jineho,nez ze mezi cykly,kdy cpu pracuje se vlozi instrukce,pri ktere cpu 'nic' nevykonava a v tu chvili ma '0%' zatizeni a tim se 'ochlazuje'.To jen aby jsme si rozumeli...
Toshiba TECRA R10, C2D SP9300, NVS150, 4GB, 250GB/5400rpm., XPP SP3, 3yr NBD on-site



"Only two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the former."

Albert Einstein


Zpět na „notebooky Dynabook (dříve Toshiba)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 7 hostů