Panel, ikony a widgets
První věc co mě dostala je vzhled. KDE 4 vypadají opravdu moderně. Panel je laděný do černa a jsou na něm při základní instalaci jen KDE(Start) tlačítko, taskbar a tray. Okraje oken a okna jsou šedá. V pravém horním rohuje tlačítko Widget, které slouží k přidání různých malých aplikací na celkovém prostoru i panelu na ploše. Celkové je toto prostřední nazvané Plasma a je napsané od základu, takže se nejedná o vylepšení verze KDE 3.5.7, plasma spoléhá právě na komplexní propojení všech prvků na ploše díky widgets. Ikony na ploše vypadají normálně, ovšem při nájezdu myšítkem se kolem ikony objeví takový pruhledný rámeček, kde jsou 4 ikonky :
1. slouží ke zmenšování a zvětšování ikon
2. K rotování ikony (osobně se mi to jeví jako blbost, ale třeba to někdo využije)
3. k nastavení ikony (resp. zástupce)
4. k odstranění ikony
Moc pěkné je na plasma desktopu, že se dají widgety přepnout do popředí, vyleze vám jen obrazovka s poznámkama hodinama apod. ale panel, nabídka a ikony se přesunou do pozadí. Velice užitečná věc řekl bych.
Doteď to vypadá, že vše je vlastně super, ale není. Sem opravdu zklamaný z panelu. Panel neumožňuje měnit svoji velikost, při přidání prvku na panel s níma nelze hýbat. Zprůhlednit ho lze jen v případě, že zapnete compozitní rozšíření. Resp. pokud budete akcelerovat desktop, ale o tom až dýl.
Nabídka KDE(start), nastavení
První co vás bouchne od obličeje při nájezdu na velké modré K, na panelu, je nová přepracovaná nabídka. Je rozdělena systémem karet(záložek), první obsahuje neoblíbenější (resp. nejspouštěnější) aplikace, druhá kompletní nabídku aplikací, třetí jakési nastavovací aplikace (např. Yast, System Settings, Terminal), čtvrtá potom odhlášení, vypnutí, restart apod. Mě přijde nabídka naprosto chaotická a proto jsem se rozhodl změnit na původní nabídku ze "starého" KDE. První co mě napadlo bylo kliknout na velkou modrou K ikonu pravím tlačítkem myšítka, ovšem jaké to překvapení, podnabídka mi nenabídla prakticky nic kromě odebrat a jakého si nastavení, u kterého je jediná funkce "show tooltips", která vám ukazuje bubliny s názvem apod. Ale kde je stará nabídka ? Bádal jsem. Odebral jsem tedy K ikonu a snažil se pravím myšítkem něco na panelu vykouzlit, bohužel panel prakticky neumožňuje žádná nastavení. Nakonec jsem na to přišel. Musíte si otevřít Widgets a tam je stará nabídka KDE, je to opět velké modré K jako ikona, ale nesmíte dát tlačítko přidat, to vám velké K přidá jako ikonu na plochu a z plochy bohužel drag 'n' drop funkce nefunguje. Musíte při výběru widgetu normálně ikonu přesunout na panel přímo z okna výběru. Stará nabídka se chová stejně jako v KDE 3.5.7 nemám k tomu co dodat.
Teď se dostanu k samotnému nastavení KDE 4.0.0. Z předchozích verzí je znamý Kcontrol. Zde je System Settings, který je nápaditě podobný Kcontrol. Takže pokud přecházíte z KDE 3.5.7 rozhodně se neztratíte. Klasicky roztříděná nastavení dle funkcí (např. nastavení vzhledu, prac. plochy a další jsou v jednom řádku). Samozřejmě nabízí System Settings i pokročilé volby, kde je nastavení relací, uživatelů, apod. Co mě ovšem zarazilo, KDE 3.5.7 se při nastavení důvěrnějších údajů, resp. nastavení uživatele okamžitě ptalo po rootovském heslu a bez něj změnu neprovedlo. KDE 4.0.0 je v tomhle ohledu dalko vstřícnější v system settings prostě vše nastavíte i bez práv Roota. Zmizelo nastavení panelu, jak jsem již psal nastavení panelu prostě v KDE 4.0.0 neexistuje.
Dolpin, aneb konqueror pouze na web.
Nadpis může být trošku zavádějící, správcem souborů se opravdu stal Dolphin. Dolphin podporuje mnoho modů prohlížení, může vypadat i jako Total Commander, ale také jako obyčejný průzkumník z Windows. Konqueror se teda odsouvá na jakou si vedlejší kolej a nabízí prostředí KDE své služby v podobě prohlížeče webových stránek. A nevede si špatně, stránky zobrazuje správně, je rychlý a nežere mnoho paměti. Ovšem pro ty co si ze starších verzí KDE, na Konqueror i jako prohlížeč souborů, zvykli je možnost ho používat. Ovšem Dolphin je na soubory dle mě špičkovej.
Vylepšená integrace akcelerovaného desktopu.
Ano vyvojáři KDE kladli, na integraci compozitního rozšíření a nastavení následných efektů, velký důraz. Již není za potřebí nějakých compiz nastavovátek apod. Nastavení efektů je již součástí System Settings. Znáte to vypínání Windows XP ? Objedví se tabulka, vypnout, restartova, uspat a obrazovka začne tmavnout ? Tak přesně tak to funguje u KDE 4.0.0 ovšem kámen úrazu je, pokud nemáte zapnuté compozitní rozšíření a desktop neakcelerujete. Díky ztmavování obrazovky se vše podivně začne sekat a ztmavování není plynulé. To mě přimělo k tomu zapnout kompozitní rozšíření, ztmavení je nyní plynulé, ale nevidíme tlačítka, vypnout apod. , místo kterých zůstali jen bíle obdélníčky. Průhlednosti v KDE 4.0.0 jsou obzvlášť takové zajímavé, někdy fungují na jedničku a podruhé se objeví bílé obdélníky, někdy po celém okně zůstane jen průhledný obdélník. Integrace, neintegrace, zdá se, že ještě není vše vyřešeno. Ovšem problém může být i na straně ATI, protože její ovladače 7.12 pod linuxem mají žalostný výkon jak ve 3D tak v AIGLX a mají obrovské problémy s přehráváním videa. Nemám možnost vyzkoušet jinde než u sebe a já bohužel mám ATI ...
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Rychlost, použitelnost, závěr.
Ačkoliv jsem vcelku zklamán nedostatky, tak rychlost systému, bez zapnutého compozitního rozšíření je výborná, vše je svižné, nikde nečekám dlouho. Jak jde o rychlost subjektivně mi KDE 4.0.0 přijde rychlejší, svižnější chcete-li, než starší verze prostředí.
Přesto mám z KDE 4 rozporuplné myšlenky. Na jednu stranu nám nové KDE přinaší nové technologie, je rychlé a velice moderní (pěkné). Na druhou stranu trpí dle mě až moc nedostatky, aby se dalo označit za Stable a v klidu používat. A Panel mě absolutně zklamal... doufám, že ten projde řadou vylepšení.
Je třeba mít na paměti, že je to pořád úplně první verze KDE 4.0 v stable verzi, vyvojáři samozřejmě čekají na postřehy a vylepšení, které jim zašlou formou emailů uživatelé. I Panel slíbili, že se bude vylepšovat. Dle mě prostě KDE 4.0.0 není dobrý pro nasazení na plný provoz. Doporučuju zkusit třeba live CD, nebo jen okouknout recenze a zůstat ještě u KDE 3.5.7. Ovšem i tak jsem ohromen tím jak moc se prostřední změnilo. Rozhodně se těším na další verze KDE 4 a určitě jej budu použivát, z mého hlediska je toto spíš BETA než stable. Psal jsem to z pohledu uživatele, ne žádného guru nebo profesionála. Jsou to moje postřehy a doufám, že vám to alespoň trošku ukáže jak to s KDE 4 vypadá. Jinak co jsem slyšel má se KDE 4 a AmaroK portovat i jako alternativní prostředí pro Windows
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Na závěr ještě nějaké screenshoty, jelikož jsem nefotil tak dávám přímo z KDE stránek, pokud budete chtít nějakou určitou obrazovku řekněte vyfotim
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://kde.org/announcements/4.0/desktop.php
EDIT: Tak nakonec s panelem to nebude tak horký... dá se vyndat a dá se z něj udělat i dock, takže se s ním daj dělat věcičky, ovšem klasicky jen zmenšit ho nejlze