Příspěvekod swarm » 17 dub 2016 20:12
Používala se i dříve. U zářivek je však delší dosvit, takže tam má blikání jiný charakter. U LED je problém, že když řešíš nějakou hodnotu jasu tím, že rychle přepínáš mezi maximálním a minimálním jasem v určitém poměru, je pohasnutí diod vždy okamžité. Když Lenovo používá pouhých 220Hz pro rychlost blikání, mozek to sice už dokáže zpracovat jako stabilní mozek, ale je to pro oči i mozek namáhavé. Ve výsledku tak u takového displeje, i když má pěkné barvy a dobrý kontrast, nevydržíš pracovat tak dlouho, protože tě buď začne bolet hlava, nebo slzet oči.
Ještě bych dodal, že teď se to víc řeší, protože redakce notebookových magazínů se na to zaměřily. Jinak je tu ten problém už déle. U desktopových monitorů se to sleduje už roky - já si loni říkal, že to začnu taky řešit a paralelně to napadlo i kluky z notebookcheck (kteří mají i mnohem víc strojů k testování).
Problém tady s Lenovem je v tom, že to mají implementované tím nejhorším způsobem, přestože si prostě můžeš jít koupit poměrně levné notebooky, které nemají PWM blikání v žádné úrovni jasu (třeba dneska jsem to měřil na Acer ChromeBook R11 a Acer Aspire V13 Touch a oba neblikání). Těch notebooků, které tím netrpí je hodně a pak je tu hromada notebooků, které mají PWM blikání jen v těch nejnižších úrovních jasu (a to ještě často aspoň na 2kHz). Tak špatně, jako je to v ThinkPadech, to obvykle nebývá.
Krom toho moje zkušenost je taková, že i starší TN panely (třeba HD+ v business strojích) obvykle nad 50% neblikaly, takže to vypadá, že tu máme i zhoršující se tendence.
swarm - blog:
http://notebookblog.czApple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)