toto neni moj navod, okopcil som to...
precitaj nastav, a potom uz budes vediet, co a ako... ak nie tak sa este ozvi
Zníženie napätia = ztíšenie notebooku
Úvod
Na úvod by som napísal na čo je to vlastne dobré. Zníženímnapätia sa zníži spotreba a tým aj produkovane teplo pričom sa nezníživýkon to ma potom za následok že ho treba menej chladiť z čoho vyplýva žechladiť je tichší alebo sa menej zahrieva. Notebook je potom tichší, menejhreje a trošku dlhšie vydrží na baterke. Malý domáci server zje menejelektriky a je tichší.Uvediem tu návod ktorý som si odskúšala používam ho na svojom notebooku ktorý je vybavený Turionom ML-34(1,8GHz, 1MB, 35W). Ako program použivam RightMark CPU Clock Utility 2.25 (RM).Veľmi rozšírený je aj Notebook hardware control (NHC) ktorý my neponúkla takémožnosti ako RM ale bude asi lepšia voľba pri nejakom centrino notebooku.
Prvé kroky
RM si stiahneme (
http://cpu.rightmark.org/download/rmclock_225_bin.exe ) , nainštalujem a spustíme. V záložkesettings si zatiaľ nezaškrtneme ani jednu možnosť z Startup options.Klikneme na CPU info. Tam máme informačné hodnoty ako momentalný takt (coreclock, ako rýchlo ide), ako je zaťažený (CPU load, OS load), teplotu procesoru(Core temp.) a ďalšie položky sú pre nás teraz dôležité a to je takámini tabuľka. Prvý riadok je násobič (ako prevodovka v aute) a druhýje napätie procesora, prvý je momentálny, druhý ktory bol keď sa zapol programďalej minimálny a maximálny. Minimálny nebudeme používať ale zaujimavý jemaximálny, nad ten nepôjdeme.
Nastavenie napätí
Klikneme na založku Profiles. Tam máme taký tabuľku. Nechámezaškrtnuté posledné políčko. V mojom prípade 5, násobič je 9a napätie 1,4V. To si znížime tak o 0,1V, klikneme na apply. Nejakozaťažíme procesor (asi najjednoduchšie je pustiť nejaky film a klikať napretáčanie na rôzne časy). Ak zmrzne tak notebook reštartujeme (natvrdo sačasto vypne ak sa dlho podrží tlačidlo na zapnutie), zapneme RM, napätiezväčšime a zase odskúšame dokiaľ prestane mrznúť. Ak nezmrzne tak napätieznížime dokiaľ nezačne mrznúť. Mne sa podarilo znížiť napätie na z 1,4V na1V a podľa jednej z kalkulačky z internetu sa mi znížilaspotreba z 35W na 18W a notebook je oveľa oveľa tichší. Musímupozorniť že ak som si nastavil príliš nízke napätie tak mi notebook okamžitezamrzol ale môže sa správať aj inak že hneď nezamrzne. Mne na 0,975V hneďzmrzne ani ho nestihnem zaťažíť ale na 1V bez zmrznutia kódoval video 12 hodínv kuse.
1. krok máme za sebou. To isté urobíme pre prvý riadoktabuľky v záložke Profiles (u mňa 0, násobič 4, 0,9V) kde sa mi podariloznížiť napätie iba z 0,9V na 0,8V. Teraz si zaškrtneme všetky políčkaa keď máme zaškrtnuté Auto-adjust... tak sa napätia rovnomerne rozvrhnu.Teoreticky by to malo fungovať, ak sme puntičkári môžeme nezaškrtávať Auto... a všetkourobiť ako pre najmenší a najväčší násobič.
Nastavenie profilov
Ďalší krok je nastavenie profilov aby sa nám násobiče peknemenili alebo nemenili. Záložka profilov sa rozvinie do 4 profilov. Mi sa terazbudeme zaoberať položke CPU settings. Sú tam 2 časti, jedna keď ide notebook zozásuvky (AC power) a druhá z batérie (Battery). Všade si zaškrtnemeUse P-state... . Pri Power saving (šetrenie energiou) si zaškrtneme najnižšínásobič, Maximal performance (maximálny výkon) najvyšší násobiča Performance on demad (výkon podľa potreby) si zaškrtneme všetky pričomby som odporučil nastaviť Down transmition interval na vyšší (ja mám 500 pri ACpower) lebo sa mi už stálo že práve kvôli tomu mi blbol film.
Posledne nastavenie
Hlavne veci máme už nastavené. Profily sa menia pravýmkliknutím na ikonku RM (ozubene koliesko) v položke Current profile alejednoduchšie je zaškrtnúť si Enable profiles selection... a po tomto námna to bude stačiť iba jedno ľavé kliknutie. V záložke Settings siv Startup options zaškrtneme obidve položky aby sa RM spúšťal spolus windowsom a minimalizoval sa.