FS Esprimo V5505 - ovladani vetraku pres ACPI ?

notebooky Fujitsu Siemens (Amilo, Amilo Pro, Lifebook) a vše kolem nich
universum
občas něco napíše

FS Esprimo V5505 - ovladani vetraku pres ACPI ?

Příspěvekod universum » 02 úno 2008 19:38

Mam dotaz, lze na FS Esprimo V5505 softwarove ovladat rychlost vetraku ?

Mam FS Esprimo V5505 s Core 2 Duo T5550 a nemuzu najit software, ktery by umel ovladat rychlost vetraku. Jako nevhodnejsiho kandidata jsem nasel Notebook Hardware Control (NHC), ktery tento notebook nezna, ale je mozne do nej nahrat ACPI knihovnu, ktera umozni kontrolu hardware pres ACPI. Tato knihovna pro V5505 asi neexistuje (nic jsem na inetu nenasel), tak jsem podle navodu od NHC "vycucal" ACPI nastaveni z mych Windows XP s tim, ze se to pokusim nejak zprovoznit sam. Problem je, ze jsem nenasel zadne vhodne volani metod, ktere by aspon trochu vypadaly, ze s nimi lze vetrak na V5505 opravdu ovladat.

Nejde ta rychlost treba ovladat nejak z registru Windows ? Nebo proste aspon nejak ? Nebo to na Esprimech vubec nejde ?

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 15 úno 2008 21:51

Nikdo nic ?
Tak si odpovim sam :-)

Lze ovladat rychlost vetraku pres ACPI pomoci NHC ?
Pravdepodobne ne (jistotu zatim nemam).

Ale lze ovladat nastaveni teplot, pri kterych se ma vetrak zapinat a vypinat a tim ho vlastne neprimo donutit, ze ma zacit chladit ne pri prekroceni 50 stupnu, ale treba az pri 60 stupnich. Nasel jsem na NHC foru docela pekny popis, jak se to dela (i kdyz je to uplne k jinemu notebooku, princip je vzdy stejny): http://www.p35-forum.de/board/notebook- ... ing-guide/

Principem je, ze se do ACPI prubezne zapisuji trochu jine hodnoty teplot, nez ktere hardware ve skutecnosti hlasi. Tim se do ACPI podvrhnou falesne udaje a vetrak se roztoci az pri vyssich teplotach (pokud mozno takovych, ktere notebooku samozrejme jeste neublizi). Staci jen na Esprimo V5505 aplikovat postup popsany v dokumentech na tom foru, viz odkaz vyse.
Zatim jsem jen zkousel zapsat do prislusneho registru ACPI nejake falesne hodnoty a vetrak zacal delat divy ;-) ... takze to pujde (po dobrem nebo po zlem), jen mit dostatek casu a trpelivost.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 16 úno 2008 10:12

S tim ACPI to máš už vyzkoušené na svém notebooku?
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 16 úno 2008 12:02

No, zatim jsem to jen experimentalne overoval, funkcni to samozrejme jeste nemam. Zkousel jsem zapisovat do ruznych registru + monitorovat registry, ktere by mohly mit vliv na spousteni vetraku pri urcite teplote a vypadalo to slibne. Problem je, ze tech registru je vic a budou nejak provazany, dokumentace zadna ... takze je potreba dost casu na to, aby si clovek uvedomil, co za hodnoty by mel kam nastavit, aby to delalo to, co se od toho ocekava (kazdy typ notebooku ma jinak zpracovane ACPI, takze navod na NHC foru lze povazovat jen jako motivacni informace).

Ale je fakt, ze i kdyz to nejak rozchodim, tak to nebude uplne ono, protoze ovladanim spinacich teplot se da pouze prodlouzit interval mezi zapinanim a vypinanim vetraku, nic vic. Na druhou stranu v tom dokumentu na foru NHC se pise, ze nektere notebooky maji i jakysi "silent" mod ... takze mozna by se dal vetrak donutit i k nizsim otackam ... v to ale moc nedoufam.

Problemem je hlavne nulova dokumentace a malo casu na experimentovani :-(

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 16 úno 2008 14:30

No, pokud by se ti podařilo teploty posunout třeba o 10°C nahoru, tak je možné, že už by to zvládl uchladit i ten pasiv. Případně pokud dojdeš k nějakým výsledkům, tak určitě informuj. Možná bych se pak do něčeho podobného taky pustil. Mám jiné Fujitsu-Siemens, ale mám problém spíš v tom, že se mi větrák nespouští vůbec (a hřeje se mi pak moc disk).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 21 úno 2008 22:31

Tak se mi to bohuzel nepodarilo rozchodit.
Po prvnich uspesnych pokusech prislo neprijemne vystrizliveni. Nektere registry jsou totiz jen pro cteni a neni mozne do nich zapisovat, resp. zapis se nijak neprojevi. A to je docela problem, protoze zrovna u meho Esprima V5505 bych pro zdarne rizeni teploty potreboval prepsat par registru, na jejichz hodnotu reaguje spinani vetraku ... bohuzel to nejde (ono by to asi teoreticky slo, ale to by se musel nejak nabourat nebo z casti prepsat primo kod ACPI a to netusim jak to udelat a navic by bylo potreba vic znalosti).
Takze jedine, ceho jsem dosahnul je, ze umim "urychlit" cas sepnuti vetraku, kdy zapisem vhodne hodnoty si ACPI mysli, ze hardware notebooku reportuje vyssi teplotu CPU nez ve skutecnosti je ... a zacne tocit vetrakem.
Naopak prodlouzeni doby bez beziciho vetraku asi neni mozne, protoze sepnuti zavisi i na dalsich dvou teplotach, ktere se nedaji v ACPI registrech nijak nafixlovat :-(
Prvni hodnota roste spolu s teplotou CPU (asi je dopocitavana a mozna by sla nejak obejit), ale druha je z nejakeho jineho senzoru (GPU nebo HDD, hodnota je okolo 50 stupnu) a s tou se neda nic delat. Jakmile preleze cca 50 stupnu, tak se vetrak zapne i kdyz do ACPI podstrcim falesnou hodnotu teploty CPU treba 20 stupnu.

Taky jsem nasel nejake registry, v kterych je aktualni hodnota jasu LCD a rychlost otacek vetraku. Bohuzel vse jen pro cteni, zapis na to nema vliv :-(

Zpět na „notebooky Fujitsu (dříve Fujitsu Siemens)“