Aspire 5530G - ovladač na Radeon HD3200

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
lioo

Příspěvekod lioo » 08 dub 2009 18:44

nevím, fakt jedině kdy se mi peče je v náročný hře. Nikdy se mi nestalo že by mi po restartu nenajel :).
Kde přesně se ti ten notebook tak hřeje? Jako porovnával sem teplo co jde z větráku s kámošovým Lenovem R61 a že by mi to nějak extra víc topilo se mi nezdá. Ta Puma holt nění žádnej zázrak :). Možná si měl přehnaný očekávání. ikdyž kámoš co má tuším HP Compaq 6735b tak si stěžuje že se mu to hřeje jak sviňa. A to má int. gk.
A 1080p video nerozjede ani kámoš co má procesor C2D T8300 :)
btw zkoušels nainstalovat ty drivery co jsem ti semka dal a pak ozkoušel HD video?

edit: tahle grafika přehraje max. High@L4.1. Nepokoušíš se náhodou pustit High@L5.1?
zkus se podívat tady http://www.extrahardware.cz/forum/viewt ... ed79166869 . Určitě ti někdo s HD videem poradí

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 08 dub 2009 21:43

dikes za info, zatim o High@L4.1 apod nic nevím-naštuduju :-)
ještě jsem ty ovladače nezkoušel-píšu diplomku a nestíhám, takže ty ovladače nechám nahrát až si budu chtí na pulhodky "odpočinout"(jakákoliv jiná činnost na kompu delší 10 min je kontraproduktivní)...ikdyž to už dělám ted:) ...no ale ze ty ati ovladace sezerou casu nez se instalnou co?...jak něco provedu a něco se stane -nahlásím

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 09 dub 2009 18:36

tak sem nahrál ty 8.12 a stále nic. Naopak mi nejde vůbec spustit CCC a v gpu-z se dedikovaná grafika hlásí jako 3450 a ne jak by mela-jako 3470. Každopádně jsem problém se sekáním HD videa převážně vyřešil pomocí core avc - které opravdu HD urychlí. Ikdyž sem tam se videjko sekne - rozdíl je opravdu znát a je to použitelné.

No ale grafika se do procesu zpracování videa nepřidala evidentně nikdy (už protože že se to sekalo) ale taky proto, protože když HD přehrávám tak je využití cpu nad 50% (720p,1080p) - což je evidentní, že gk ani nehla prstem. Zkus si pustit taky video a říct jaké máš využití cpu. V tom odkazu na to forum co si mi semka dal bylo napsané, že pokud HD urychluje i gk tak využití cpu je kolem 10% max.

lioo

Příspěvekod lioo » 10 dub 2009 10:31

Tak to je dost divný. CCC by valit mělo. Mě se taky grafika ukazuje jako 3450, ale nemá to na nic vliv. Crossfire funguje normálně.
Pokud video akceleruju přes gpu tak je využití zhruba 8-12%, podle náročnosti videa.
Odinstaloval si jak ovladače tak CCC předtím než si instaloval 8.12?
Mně osobně Core AVC moc nepomohlo, 720p jelo většinou dobře, ale 1080p bylo nekoukatelný.

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 14 dub 2009 10:49

tak sem přehrávání videa vyřešil pomocí tvého odkazu-dik lioo. Škoda, že ati na své stránky nepřipsala, že pro funkčnost jejich mega avivo bude člověk muset být zažraný do těhle věcí a že bude muset strávit nějaký ten čas než se vyzná ve všech těch kodecích, přehrávačích...prostě user frendly přístup těžko hledat.(nebo že si máte koupit powerdvd apod.)
Takže přes GPU se přehrává "pouze" h.264,což platí pro téměř všechny trailery, ovšem pro všechny HD filmy už zas tak ne.
Nejlepší se zdá být přehrávač MPC HC s použitím jeho vnitřních kodeků i v případě, že video nemá parametry pro přehrání v HD pomocí gpu akcelerace (což jsou nějaké jiné vlastnosti filmu kódovaného v h.264) tak jeho(mpc hc) vnitřní kodek na přehrání h.264 (jmenuje se MPC video decoder)je stále rovnocenným soupeřem pro core avc(který nepodporuje gpu akceleraci-dxva), takže bych ani avc core neinstaloval a používal jen MPC HC se zaškrtlými všemi interními kodeky a odškrtlými všemi kodeky, odinstalovaným qucik time(alternative)(po jeho odinstalaci mi teprv fungovalo DXVA) a mělo by to fakčit....samozřejmě to vše v odkazu výše od "lioo"
...to bylo tak asi spíš pro ostatní náhodné chodce, kteří se potýkají s podobným problémem
jinak instalaci desktopového driveru na notas pomocí modderu,zkusím někdy časem...zatím mi funguje HD tak to nechám uležet :)

lioo

Příspěvekod lioo » 14 dub 2009 19:35

cos udělal s tím přehříváním? Zatíms to nechal plavat?
Zatím jsem přehrál všechny HD videa (procesor to moc nedává tak to byla asi akcelerace grafiky) co jsem pouštěl. Dokonce mi MPC HC rozchodil i jakýsi formát z HD kamery :). Videa s jakým kodekem jiným než h.264 se nemají rády s gpu akcelerací? Zas jsem si o tom nezjišťoval nějak moc info, zajímá mě to spíš ze zvědavosti, na která videa si dát pozor :)
sorry za takovou krkolomnou větu, sem dneska nějak mimo :D

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 14 dub 2009 20:02

no krkolomné to máš :)
přehřívání sem nechal tak (zatím). už mi kdosi kdesi pověděl, že má taky tak vysoké teploty...tak uvidíme co mi odpoví z aceru až jim pošlu tu samou otázku po stopadesáté a oni možná odpoví.

s tím, že mi u něčeho to DXVA jede a někde ne - nevím čím to je, oboje videa jsou H.264 ale u jednoho to zaplé mám u druhého ne:
http://img19.imageshack.us/img19/2519/bezdxva.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/5862/sdxva.jpg

jinak kdesik sem na foru četl že ati umí použít DXVA jen u h.264, kdežto nvide i u VC-1 (myslím)...ale nejrozšířenější je H.264 takže je to skoro jedno

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 14 dub 2009 20:20

tak pánové četl jsem vaši debatu a na mém nb který je v podpisu mě jede video 1080p bez problému, ovladače DNA Ati 8.8 a kodeky CCCP a teploty nejdou přes 50C... ale je pravda že 3200 je slabší ale taky má podporu HD videa :(
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 14 dub 2009 23:04

Python.P:
takže grafiku máš taky 3470 jo? já mám totiž v notasu hybrida-integrovanou 3200 a dedikovanou 3470 zapojené přes crossfire-ale co sem tak nějak četl testy tak to k ničemu není. no už moc nehraju hry tak mi na tom zatim bude bohatě stačit když přehraju HD videjko...
ovladače "DNA" znamená co?
to s tou teplotou je asi kvůli cpu-takže v tom je náš rozdíl,ty intel my amd.
HD video přehráváš v jakém přehrávači? dělal si nějaké hokusy pokusy s kodekama a nastavením?(dxva,coreavc)

Gogo
guru

Příspěvekod Gogo » 15 dub 2009 08:21

on má HD3650,ale já si myslím že největší problém je právě při těch vašich "hokus-pokusech",ta karta musí HD přehrát ,ale pokud máte poinstalovaných deset balíků všelijakých kodeků,tak se to akorát "bije mezi sebou a na HD nezbývá síla :lol: zkuste se kluci podívat sem http://www.highdef.cz/menu/navody/x264/x264.php

"Podle informací ze servisního střediska Aceru však není možné u nižších modelů mezi dvojící karet přepínat - Puma v Acerech tak ztrácí jednu ze svých největších výhod. Přepínání mezi dvojicí karet má být umožněno až v modelech označených písmenem G (jako Game), ve kterých se budeme s HD 3470 setkávat jen sporadicky, spíše vůbec."
na těch vašich by to přepínání fungovat mělo...
ACER Aspire 7730G-734G32MN / Prodáno

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 15 dub 2009 08:59

Gogo:
přesně podle tvého odkazu jsem prvně postupoval,výsledek jsem výše popsal(ve svém důsledku byl dobrý,ale stále nefungovalo dxva)
právěže nemám(e) nainstalované různé kodeky, jen cccp a core avc (z tvého odkazu)
však já "G" mám...podpis
no už toho asi moc nevymyslíme... :?

podle mě:
velká teplota - cpu, takovou teplotu (přes 60°)mají ASI všichni turioni v běžném provozu (ne hry)

špatné přehrání HD - slabé cpu, řešení zdarma: MPC HC (využití DXVA), řešení za prachy: core avc(pouze ale zato dokonale využije cpu), powerdvd a ještě nějaké 2 sw jako powerdvd(využití DXVA)....

Gogo
guru

Příspěvekod Gogo » 15 dub 2009 09:15

njn,FullHD asi nepojede když chybí podpota ale 720 by měla šlapat na grafice bez čehokoliv,ne? Když to v pohodě přehraje slabší Intel 4500...

lioo

Příspěvekod lioo » 15 dub 2009 10:10

to dech: koukal jsem na ty tvoje dva screeny a vůbec nechápu proč u prvního ti DXVA nejde (je to main@L4.0) a u toho druhého jde (High@L5.1). Mělo by to být spíš naopak :D. Ale s tím už asi nepůjde moc dělat :/

btw něco jsem našel o tom, když máš nainstalovaný CCCP kodeky:

Obrázek
If you have installed codec packs such as K-Lite Codec Pack or CCCP, then you have ffdshow. In that case, click Add Filter and you will see a dialog window like below.
Obrázek
Select ffdshow Video decoder and click OK, then you will see the previous windows populated with ffdshow Video decoder entry selected before.
Obrázek
Here, click Block to prevent ffdshow from being loaded by MPC-HC.

zkus použít DXVA checker http://cid-94cc264fce430b66.skydrive.li ... 10.2.0.zip. Měl bys mít stejný výsledek jako já http://img27.imageshack.us/img27/6615/72013601.jpg

Link na originální článek je http://nunnally.ahmygoddess.net/watchin ... sing-dxva/. Vybral sem ti z toho jenom to hlavní

dech
občas něco napíše

Příspěvekod dech » 15 dub 2009 10:14

Gogo:
jak si to myslel že chybí podpora?
jinak já 720p přehraju - ale některé části filmu jsou náročnější a některé ne a proto se mi i 720p začnou NĚKDY sekat...např. matrix2-první vteřiny filmu jak jsou všude ty zelené kódy matrixu...nebo bitka nea s naklonovanýma smithama na nádvoří. Tam se mi to pravidelně seká. Pokud použiju core avc, nebo DXVA(mpc hc) tak to jede v pohodě.

lioo:
to s těma cccp už mám ošéfované-z odkazu od gogo,je tam ten návod a v něm je napsáno to jak NEnechat přehrávat H.264 přes ffdshow ale přes coreavc(tím pádem i přes jiný dekodér - MPC video decoder který umí využít DXVA)...je to prosté, při instalaci cccp odškrtneš H.264 formát, o který se má cccp starat. tím pádem s H.264 budou handlovat jiné dekodéry (core avc,nebo MPC video decoder). to, že se mi o H.264 stará coreavc,nebo ffdshow,nebo MPC video decoder zjistím snadno- při přehrávání videa klinu pravým čudlem myši na video-filters a už vidíš seznam používaných filtrů (ale to ty jistě víš...takže to píšu jen tak pro ujasnění). vždy jsem tam měl MPC video decoder (pokud jsem tedy chtěl)

dxvachecker...alles gute :) (tedy mám stejný výsledek jako ty...tak jak to má být)

btw. pro sledování úrovně zatěžování cpu doporučuju vypnout CnQ, nebo ve vistách dát schéma napájení "vysoký výkon"(XP-schéma napájení cokoliv jiného než "minimální spotřeba"), pak totiž cpu nebude měnit takty(nebo zřídka kdy) a proto se vytíženost cpu, měřené v % , nebude měnit jak podle nároků aplikací tak i podle výpočetní "kapacity" stanovené momentálním podtaktováním cpu...címž se to měření stává neobjektivní. Pokud se nastaví správné schéma,tak se cpu nebude tolik podtaktovávat(u xp vůbec) a proto budou měření využití cpu objektivní(ější).
Když jsem měl nastavené schéma napájení "rovnováhu",tak i přes použití DXVA , jsem měl využití cpu 40%. tak sem na to čuměl...a pak mě to napadlo...a už to bylo na těch správných 10%
...kéž by mi to psaní šlo takhle i u diplomky... :roll:
Naposledy upravil(a) dech dne 15 dub 2009 10:35, celkem upraveno 1 x.

Gogo
guru

Příspěvekod Gogo » 15 dub 2009 10:28

myslel jsem podporu 1080,těžko se mě posuzuje,mě jede grafika při FullHD na třetinový výkon,CPU přitom taky jede na cca 30% no a větrák se pouští jako při surfování...ale na 3450 by ta podpora být měla

Zpět na „notebooky Acer“