Zajímavý problém s chlazením

notebooky Asus a vše kolem nich
Peca-on-line
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Peca-on-line » 19 zář 2006 15:03

airmt píše:...ale povez mi prosim te co to jsou ty ACPI drivery. Sorry, ale fakt jsem to jeste neslysel :)

ACPI(Advanced Configuration and Power Interface)
ACPI je standard rozhraní pro řízení spotřeby PC(ntb), podle potřeby mění frekvenci a napětí procesoru, vypíná zařízení při nečinnosti(monitor, hdd, přídavné karty a periferie), řídí otáčky ventilátorů a možná eště něco dalšího, ale tak daleko moje znalosti nesahají. Pro správnou funkci je potřeba podpora BIOSu, operačního systému, všech zařízení které má ACPI řídit , podpora musí být i ze strany všech ovladačů těchto zařízení. Nejčastější problém bývá v propojení a komunikaci mezi ovladačem a OS. Bohužel asi není není nijak vyjímečné že špatný ovladač nebo nějaká chyba naruší funkci windows a ty už potom nespolupracují(nebo jen omezeně) ani s ovladačem který je v pořádku.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 19 zář 2006 15:26

Peca-on-line píše:
airmt píše:...ale povez mi prosim te co to jsou ty ACPI drivery. Sorry, ale fakt jsem to jeste neslysel :)

ACPI(Advanced Configuration and Power Interface)
ACPI je standard rozhraní pro řízení spotřeby PC(ntb), podle potřeby mění frekvenci a napětí procesoru, vypíná zařízení při nečinnosti(monitor, hdd, přídavné karty a periferie), řídí otáčky ventilátorů a možná eště něco dalšího, ale tak daleko moje znalosti nesahají. Pro správnou funkci je potřeba podpora BIOSu, operačního systému, všech zařízení které má ACPI řídit , podpora musí být i ze strany všech ovladačů těchto zařízení. Nejčastější problém bývá v propojení a komunikaci mezi ovladačem a OS. Bohužel asi není není nijak vyjímečné že špatný ovladač nebo nějaká chyba naruší funkci windows a ty už potom nespolupracují(nebo jen omezeně) ani s ovladačem který je v pořádku.

takze chyba asi bude tady. ve spatne instalaci OS.

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 19 zář 2006 20:17

Takze nove ovladace ACPI jsou tam, novy BIOS a porad se to chova stejne. Kde by jeste mohl byt zakopany pes?

Peca-on-line
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Peca-on-line » 19 zář 2006 20:38

Jakej profil máš vybranej ve wokením správci napájení? Zkus to nastavit na "Minimální spotřeba" jestli si to eště nezkoušel.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 19 zář 2006 20:53

Peca-on-line píše:Jakej profil máš vybranej ve wokením správci napájení? Zkus to nastavit na "Minimální spotřeba" jestli si to eště nezkoušel.

Zkousel... ted to teda necham znovu bezet na tenhle mod a uvidime jestli se to po case uklidni.

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 20 zář 2006 08:51

airmt píše:
Peca-on-line píše:Jakej profil máš vybranej ve wokením správci napájení? Zkus to nastavit na "Minimální spotřeba" jestli si to eště nezkoušel.

Zkousel... ted to teda necham znovu bezet na tenhle mod a uvidime jestli se to po case uklidni.

Takze mod minimalni spotreba u Windows taky neovlivni otacky ventilatoru. Prisel jsem ale na to, ze notebook zustane tichy pokud pri zapnuti ma mene nez 35 stupnu. Dneska se mi to povedlo. Chladit zacne pri 40 stupnich na CPU a vypne opet na 35. Ted uz ale po pul hodine prace se na 35 stupnu dostat nemuzu a proto uz jede furt...
Hodil jsem tam novy BIOS i ACPI ovladace a zadna zmena. Kositch v jinem foru psal, ze pry to delaji starsi BIOSy a ze u novych jede ventilator imrvere... Mate nekdo tedka aktualizovany BIOS? Ja ho mam z konce cervence-zacatku srpna. Uvazuju o downgrade BIOSu jestli to bude mozny a sezenu tu verzi.

EDIT: takze jsem prave preinstaloval Windows. Dela to porad stejne. Speedfan nepodporuje desku v tomhle notasu. Nacte to akorat teplotu CPU a HDD.
Takze je mi lito, ale notebook pujde asi z domu. Vznasedlo nechci. Desktopovych ventilatoru ktere mi leta hucely u hlavy jsem si uzil dost a ted chci mit klid.

111gopher
občas něco napíše

Příspěvekod 111gopher » 21 zář 2006 19:22

Vyjadření Asusu k mému problému:
Omlouvám se za zpoždění. Informoval jsem se přímo u taiwanskeho kolegy.
Ventilátor se má zkutečně točit hned po zapnutí NB nezávisle na teplotě. Vypne se až ve chvili, kdy dosáhne prvního stupně chlazení a pak teplota poklesne pod 50 C, tedy přesně tak jak popisujete.
takže jedině napsat vlastní BIOS :D

leon

Příspěvekod leon » 21 zář 2006 19:47

to je teda hovadina :D

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 21 zář 2006 20:23

volal jsem dnes do asus.as a povidali ze vetsinou jsou dva vetraky - na CPU a na grafice. Otevrel jsem tedy svuj F3Jc s grafikou Geforce 7300 a nasel jsem jednu dlouho heatpipe, na jejimz jednom konci je CPU a na druhem je GPU (domnivam se), uprostred teto heatpipe je 1 velky ventilator, ke kteremu se svadi teplo. Takze jsem zjistil, ze zahrivat se muze jak CPU tak i grafika!
Mam 4 monitorovaci programy, ale zadny nemeri teplotu na grafickem cipu, takze neco stahnu a pak zjistim jestli je to teplotou na grafice.

Peca-on-line
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Peca-on-line » 21 zář 2006 23:26

Teplotu grafiky bys měl vidět v nastavení ovladače.

airmt
píše často

Příspěvekod airmt » 22 zář 2006 00:15

Peca-on-line píše:Teplotu grafiky bys měl vidět v nastavení ovladače.

diky, grafika tedy ma momentalne 39 a CPU 44, serfuju na netu.
Prisel jsem na jednu podstatnou vec ve vnimani hluku - hodne zalezi na jake podlozce ten notas mate. Kdyz lezi na posteli, sice ma o par stupnu vic ale je o dost tissi nez kdyz jsem ho mival na drevene desce stolu... jo jo ne nadarmo se drevo pouziva na vyrobu reprobeden a hudebnich nastroju ze :)

Zpět na „notebooky Asus“