Historicky mám navnímáno, že na windows notebook 15-17" (16:9 nebo 16:10) na zobrazení 1:1 patří max 1080p. Jak je to s 2K nedejbože 4K rozlišením na Windows noteboocích? Přece jen mi přijde, že si pořizovat nový NTB ne úplně lowcost s 1080p je krok zpět, ale hrozně se bojím, jak si s tím windows poradí, když i při 1:1 si můžu lehce přivodit šlamastiku ve formě "mázlých" aplikací nebo celých windows (což bych nerad, to radši oželím vyšší fyzické rozlišení panelu).
Zatímco MAC OS (nevlastním) jestli jsem to pochopil správně tak na to jde od lesa (hýbe si zobrazeným rozlišením podle toho co aktuálně dělám - prostě uživatel netuší na jaké rozlišení aktuálně kouká a nestěžuje si na nic protože systém sám ví jak velkou má zobrazit danou úlohu aby to bylo čitelné), tak u windows si musím nastavit rozlišení nativního panelu a pak "nazoomovat" aby to bylo použitelné.
Ve win 10 by se mělo jednat o funkce "zvětšit všechny objekty" vs "měřítko a rozložení" - v originále to je "make everything bigger" vs "scale and layout". Jaký v nich je rozdíl netuším, když to zkouším přijde mi to stejné.
Můj rozsah hledání notebooku dle úhlopříčky je cca 14-17", nicméně myslím, že nakonec skončím u kompromisního cca 15,6". Má smysl na tento notebook roubovat 1440p 1:1? Předpokládám že ne že to už jsou nečitelné blechy.
Jaké jsou zkušenosti s windows scalingem? Co režim 200%, jak může být lepší než 125 nebo 150%?
Díky moc za postrčení,
Jantar