PUMA vs. Linux

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

PUMA pod Linuxem:

Prekvapila, jede to lip, nez jsem cekal(a).
4
50%
Zdesila, nefunguje skoro nic.
1
13%
Neco mezi, jeste to proste neni ono.
3
38%
 
Celkem hlasů: 8

r4in
píše často
Příspěvky: 242
Registrován: 29 srp 2008 01:10

PUMA vs. Linux

Příspěvekod r4in » 31 srp 2008 00:49

Dobry... re rano.

Chtel jsem se zeptat, jak to vypada s notebooky zalozene na PUME pod Linuxem. je to relativne nova platforma, takze se daji ocekavat nejake problemy, otazka je, jak moc zasadni a kterych distribuci se momentalne tykaji.

Taky by me celkem zajimal HD3200, jeji ovladace a celkove vykon pod linuxem.

Predpokladam, ze zatim tady moc majitelu Pumy (a kombinace Puma + Linux jeste min), ale jestli se nekdo najde, at zanecha sve dojmy.

Diky.

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 01 zář 2008 20:20

neviem či som vôbec čítal recenziu nb ktora bol založený na pume nieto či ide lin ale pokiaľ viem s 780G kde je HD3200 nieje problém

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Příspěvekod swarm » 01 zář 2008 20:36

Zatim se mi v redakci ještě žádný ostrý kus notesu na pumě do rukou nedostal. Pokud nespěcháš, tak příště třeba nějaký s linuxem zkusim.

Výrobci si ale spíš dávají záležet, aby byly redakce zásobené notebooky na Montevině, protože modely s ní budou tvořit většinu trhu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 02 zář 2008 20:52

inak nenapadlo vás len tak hodiť nejaku majoritnu verziu lin /napr. ubuntu O:-) / či to spusti z live cd, fuguju skratky a tak, myslím že len zbežne odskúšať by zabralo tak 30 min, inde to nerobia a bolo by to vaše plus :wink:

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Příspěvekod swarm » 02 zář 2008 21:23

vito45: Já to občas zkoušim a realita je taková, že většina těch úplně nových notebooků v době, kdy je testujem, v linuxu moc neběží (nefunkční wifi, lan, grafika,...). Teď narážim třeba na spoustu montevina notebooků. Za to třeba takový ani ne rok starý R61 funguje po nainstalování na 100% bez nutnosti jediné konfigurace.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

xmarek
píše často
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 03 zář 2008 08:43

vito45 píše:inak nenapadlo vás len tak hodiť nejaku majoritnu verziu lin /napr. ubuntu O:-) / či to spusti z live cd, fuguju skratky a tak, myslím že len zbežne odskúšať by zabralo tak 30 min, inde to nerobia a bolo by to vaše plus :wink:
Osobně si myslím, že zkoušet nové notebooky na takových distribucích nemá moc velký smysl, jelikož ty distribuce používají předkompilované kernely a ty jsou nakonfigurovány univerzálně pro různé zařízení. Bohužel to univerzálně naráží na spoustu problémů. Za prvé na té dané distribuci většinou není nejnovější kernel a udělat něco univerzálně někdy prostě nejde. Druhý problém je, že výrobci hardware povětšinou berou Linux jako okrajovou záležitost a tak i jejich ovladače mají nějaký ten skluz a nebo neexistují vůbec a někdo je musí vyrobit.
Celý život bojuji s průměrností. :(

Lukas Javor
občas něco napíše
Příspěvky: 1
Registrován: 15 zář 2008 16:33

Příspěvekod Lukas Javor » 15 zář 2008 16:37

Mam Asus M51Ta postaveni na Pume. Skusal som zatial Ubuntu 8.04 32bit aj 64bit. Ani jedno sa mi nepodarilo spustit.

vito45
guru
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 15 zář 2008 17:29

keby si vedel mohol by si presnejšie napísať "nepodarilo sa mi spustiť", pri bootovani zamrzlo? nabootovalo do čiernej obrazovky?

r4in
píše často
Příspěvky: 242
Registrován: 29 srp 2008 01:10

Příspěvekod r4in » 06 říj 2008 15:19

tak ja mam 6735b a je to zatim bida. uz jsem dokonce zalozil i separatni thread primo na 6735b - jedna vec je totiz samotna puma, druha vec se tyka rozchozeni vetsiny fetaurek spojenych se samotnym HP (takovy ty hyper-deep-super dotykove ikonky nad klavesnici, fn klavesy, fingerprint reader).

zkousel jsem nekolik distribuci (fedora, ubuntu, opensuse) a nic moc - live boot se podaril a instalace ubuntu taktez, ale nefunguje skoro nic.

lepsi to bylo s alphou ubuntu 8.10. ta ma novy kernel, takze aspon da do poradku power management (vcetne podpory pro realtime skalovani frekfence cpu). to same se da cekat i s vyvojovymi verzemi ostantich distribuci, pripadne si muzete stahnout a zkompilovat nove jadro do sve oblibene distribuce sami. (haha... ehm.)

asi je to jenom casu, rekl bych. a taky otazka toho, jak moc se Puma rozsiri - cim vic, tim rychleji bude implementovana.
Pokud chcete regulovat chlazení u 6465b navštivte http://www.computerbase.de/forum/showth ... ?t=1070494

Jestli vám nefungují Fn klávesy u 6465b pod Windows 8/10, tak nainstalujte poslední verzi HP Hotkey.

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 15 úno 2009 20:07

je to už dlouho od posledního příspěvku, tak se myslím hodí zeptat...

Rozchodil někdo na ntb s pumou (a nejlépe na 6735b) linux bez problémů? Co třeba ubuntu 8.10? Jak to vypadá s wifi, speciálními tlačítky, power managementem?

Já sám se bojím to zkoušet abych si něco neudělal...

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 15 úno 2009 20:41

A co bysis jako mel udelat? Uhnat si kylu?

centos
guru
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod centos » 15 úno 2009 20:43

:D
Toho bych se nebál, stačí vyzkoušet.
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 15 úno 2009 21:03

Solitary: Inu, i k tomu to může nakonec vést.

Myslel jsem poškodit si notebook nebo os. Možná to zní absurdně, ale já jsem opravdu slyšel, že visty se nerady s linuxem snáší...nerad bych přišel o recovery partition nebo dokonce os...

...takže instalovat se mi nechce a pokud jde o live cd...to nemůže udělat škodu?

Rád bych měl linux jako sekundární systém (na desktopu to tak mám), ale podle mojich dotazů vidíte, že jsem

A. vyklepaný ze ztráty dat a hw
B. lama

Takže budu něco zkoušet až budu mít 100% jistotu, že to bude fungovat nebo to půjde vrátit zpět. V této době potřebuju notebook víc než kdy jindy, tak se nedivte.

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 15 úno 2009 21:33

S LiveCD urcite nic nehrozi, jelikoz LiveCD OS vubec nevyuziva pevny disk. Jinak, znas to porekadlo? Ze treba "Kdyz neodskocis z cyklu programu, nikdy nebudes v podprogramu" nebo ze "Odvaznym stesti preje" ?

bratrekim
občas něco napíše
Příspěvky: 49
Registrován: 01 srp 2008 20:05

Příspěvekod bratrekim » 15 úno 2009 22:36

Solitary: to krytonovo nechápu a to druhé je lež :-)

Dobrá, něco zkusím, ale jak se mi to rozbije tak si mně nepřejte.


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 0 hostů