PUMA vs. Linux
PUMA vs. Linux
Dobry... re rano.
Chtel jsem se zeptat, jak to vypada s notebooky zalozene na PUME pod Linuxem. je to relativne nova platforma, takze se daji ocekavat nejake problemy, otazka je, jak moc zasadni a kterych distribuci se momentalne tykaji.
Taky by me celkem zajimal HD3200, jeji ovladace a celkove vykon pod linuxem.
Predpokladam, ze zatim tady moc majitelu Pumy (a kombinace Puma + Linux jeste min), ale jestli se nekdo najde, at zanecha sve dojmy.
Diky.
Chtel jsem se zeptat, jak to vypada s notebooky zalozene na PUME pod Linuxem. je to relativne nova platforma, takze se daji ocekavat nejake problemy, otazka je, jak moc zasadni a kterych distribuci se momentalne tykaji.
Taky by me celkem zajimal HD3200, jeji ovladace a celkove vykon pod linuxem.
Predpokladam, ze zatim tady moc majitelu Pumy (a kombinace Puma + Linux jeste min), ale jestli se nekdo najde, at zanecha sve dojmy.
Diky.
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zatim se mi v redakci ještě žádný ostrý kus notesu na pumě do rukou nedostal. Pokud nespěcháš, tak příště třeba nějaký s linuxem zkusim.
Výrobci si ale spíš dávají záležet, aby byly redakce zásobené notebooky na Montevině, protože modely s ní budou tvořit většinu trhu.
Výrobci si ale spíš dávají záležet, aby byly redakce zásobené notebooky na Montevině, protože modely s ní budou tvořit většinu trhu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
vito45: Já to občas zkoušim a realita je taková, že většina těch úplně nových notebooků v době, kdy je testujem, v linuxu moc neběží (nefunkční wifi, lan, grafika,...). Teď narážim třeba na spoustu montevina notebooků. Za to třeba takový ani ne rok starý R61 funguje po nainstalování na 100% bez nutnosti jediné konfigurace.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Osobně si myslím, že zkoušet nové notebooky na takových distribucích nemá moc velký smysl, jelikož ty distribuce používají předkompilované kernely a ty jsou nakonfigurovány univerzálně pro různé zařízení. Bohužel to univerzálně naráží na spoustu problémů. Za prvé na té dané distribuci většinou není nejnovější kernel a udělat něco univerzálně někdy prostě nejde. Druhý problém je, že výrobci hardware povětšinou berou Linux jako okrajovou záležitost a tak i jejich ovladače mají nějaký ten skluz a nebo neexistují vůbec a někdo je musí vyrobit.vito45 píše:inak nenapadlo vás len tak hodiť nejaku majoritnu verziu lin /napr. ubuntu O:-) / či to spusti z live cd, fuguju skratky a tak, myslím že len zbežne odskúšať by zabralo tak 30 min, inde to nerobia a bolo by to vaše plus
Celý život bojuji s průměrností.
-
- občas něco napíše
tak ja mam 6735b a je to zatim bida. uz jsem dokonce zalozil i separatni thread primo na 6735b - jedna vec je totiz samotna puma, druha vec se tyka rozchozeni vetsiny fetaurek spojenych se samotnym HP (takovy ty hyper-deep-super dotykove ikonky nad klavesnici, fn klavesy, fingerprint reader).
zkousel jsem nekolik distribuci (fedora, ubuntu, opensuse) a nic moc - live boot se podaril a instalace ubuntu taktez, ale nefunguje skoro nic.
lepsi to bylo s alphou ubuntu 8.10. ta ma novy kernel, takze aspon da do poradku power management (vcetne podpory pro realtime skalovani frekfence cpu). to same se da cekat i s vyvojovymi verzemi ostantich distribuci, pripadne si muzete stahnout a zkompilovat nove jadro do sve oblibene distribuce sami. (haha... ehm.)
asi je to jenom casu, rekl bych. a taky otazka toho, jak moc se Puma rozsiri - cim vic, tim rychleji bude implementovana.
zkousel jsem nekolik distribuci (fedora, ubuntu, opensuse) a nic moc - live boot se podaril a instalace ubuntu taktez, ale nefunguje skoro nic.
lepsi to bylo s alphou ubuntu 8.10. ta ma novy kernel, takze aspon da do poradku power management (vcetne podpory pro realtime skalovani frekfence cpu). to same se da cekat i s vyvojovymi verzemi ostantich distribuci, pripadne si muzete stahnout a zkompilovat nove jadro do sve oblibene distribuce sami. (haha... ehm.)
asi je to jenom casu, rekl bych. a taky otazka toho, jak moc se Puma rozsiri - cim vic, tim rychleji bude implementovana.
Pokud chcete regulovat chlazení u 6465b navštivte http://www.computerbase.de/forum/showth ... ?t=1070494
Jestli vám nefungují Fn klávesy u 6465b pod Windows 8/10, tak nainstalujte poslední verzi HP Hotkey.
Jestli vám nefungují Fn klávesy u 6465b pod Windows 8/10, tak nainstalujte poslední verzi HP Hotkey.
Solitary: Inu, i k tomu to může nakonec vést.
Myslel jsem poškodit si notebook nebo os. Možná to zní absurdně, ale já jsem opravdu slyšel, že visty se nerady s linuxem snáší...nerad bych přišel o recovery partition nebo dokonce os...
...takže instalovat se mi nechce a pokud jde o live cd...to nemůže udělat škodu?
Rád bych měl linux jako sekundární systém (na desktopu to tak mám), ale podle mojich dotazů vidíte, že jsem
A. vyklepaný ze ztráty dat a hw
B. lama
Takže budu něco zkoušet až budu mít 100% jistotu, že to bude fungovat nebo to půjde vrátit zpět. V této době potřebuju notebook víc než kdy jindy, tak se nedivte.
Myslel jsem poškodit si notebook nebo os. Možná to zní absurdně, ale já jsem opravdu slyšel, že visty se nerady s linuxem snáší...nerad bych přišel o recovery partition nebo dokonce os...
...takže instalovat se mi nechce a pokud jde o live cd...to nemůže udělat škodu?
Rád bych měl linux jako sekundární systém (na desktopu to tak mám), ale podle mojich dotazů vidíte, že jsem
A. vyklepaný ze ztráty dat a hw
B. lama
Takže budu něco zkoušet až budu mít 100% jistotu, že to bude fungovat nebo to půjde vrátit zpět. V této době potřebuju notebook víc než kdy jindy, tak se nedivte.