4 GB Ram na Win 32 bit?

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
Dekxster

4 GB Ram na Win 32 bit?

Příspěvekod Dekxster » 12 kvě 2008 23:26

Zdravíčko.
Tak protože jsem přecejenom laik a na internetu jsem právě narazil na spoustu mýtů, který se navzájem vyvracely, jdu s otázkou rovnou sem.

Když mám 32 bitovou verzi Windows Vista + SP 1, pude mi to na noťasu dohromady s 4 GB paměti?

CeCo

Příspěvekod CeCo » 12 kvě 2008 23:32

Ano. Ale vyuzitelne budu len 3GB.

C

Dekxster

Příspěvekod Dekxster » 12 kvě 2008 23:33

Díky, myslel jsem si to :?

A eště jeden dotaz pro jistotu: Do Lenova půjde použít jakákoliv SO-DIMM DDR2 paměť, že? Nemusí to být ta drahá od Lenova?

Dekxster

Příspěvekod Dekxster » 13 kvě 2008 00:37

Díky, početl jsem si a koukám, že to kupování paměti bude složitější než jsem čekal.

Solitary
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Solitary » 13 kvě 2008 01:43

Neboj, nebude... to je cista teorie. V praxi je to tak, ze je velka pravdepodobnost, ze ti dany pametovy modul bude fungovat. Mam ve sve N100 dva Corsair moduly a pohoda, i sem zkousel 1Corsair a puvodni OEM pamet od Samsungu. Do Lenova bych se nebal koupit treba Kingston.

CeCo

Příspěvekod CeCo » 13 kvě 2008 10:43

Solitary:
No, je tam nieco pravdy ;-) Samozrejme ze sa to tyka len "zopar" specifickych pripadov, ale iste riziko pri bulk-och vzdy je - staci ked narazis na modul s pamatami z minoritnej tovarne XYZ a nie z majoritnej ABC.

C

Solitary
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Solitary » 13 kvě 2008 11:14

CeCo: Jsem si toho vedom, proto jsem psal "velka pravdepodobnost" ale ne 100procentni... jinak, taky neni problem se domluvit s prodejcem na pripadnou vymenu nebo v pripade nakupu pres internet vratit modul ve 14denni lhute.

MartenP
píše často

Příspěvekod MartenP » 13 kvě 2008 19:48

Já jsem kupoval Kingston Bulk 2 moduly po 2GB. Každý má na sobě čipy jiné značky a jedou naprosto bez problémů. Bohužel se mi nepodařilo rozchodit PAE, takže se zobrazují 3GB.

Kirblu
občas něco napíše

hmm

Příspěvekod Kirblu » 13 kvě 2008 22:59

K teme: S tymi 4 GB v 32 bit OS je to fakt uplne v poriadku? Lebo mne napadlo, ze ked to je v dual channeli 2x2 GB tak kazdy jeden MB tej ramky musi mat par s takym istym MB v druhom module... V tomto som laik no, ale dual channel chapem ako "RAID 0" dvoch modulov... :)

Takze aj v duale to nema problem?
Naposledy upravil(a) Kirblu dne 14 kvě 2008 18:47, celkem upraveno 1 x.

Rexy

Příspěvekod Rexy » 13 kvě 2008 23:39

to Kirblu

da se tady na foru najit celkem dobre vysvetleni i ruzne teorie, jak dual channel pracuje, staci hledat, ale rozhodne to nema nic spolecneho s principem RAID u disku.

uz to prvni R je od redundant - nadbytecny - protoze jde o zpusob jak zabezpecit data, napriklad zrcadlenim, takze vlastne data zdvojujes, ale tech zpusobu je spousta.

u RAM by se naopak vyuzival cely rozsah 4GB, protoze 32-bitova adresace to zvladne, ale z ruznych duvodu nejde pouzit vsechny dostupne adresy pro funkci pameti, i o tom je tu par prispevku.

samotny dual channel pracuje v principu tak, že zpřístupňuje data z obou modulu, o celkove sirce 128 bitu a ne jen 64 bitu, jak to dela jeden modul.
tak radic pameti pracuje s dvojnasobnou sirkou pasma a tim taky rychlejc, i kdyz ne dvakrat , jak by si clovek myslel.

Zpět na „Hardware“