Jaký notebook s rozl min 1680 x 1050 do 20 tis Kč?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 27 srp 2008 23:57

K té kvalitě:

Je jasné, že v současné době nelze od žádného notebooku (ani T61p), očekávat to, co by vydržel původní ThinkPad od IBM, který ovšem stál 3x tolik. Doba pokročila a nyní by si nikdo notebook za takovou cenu nekoupil. Většina výrobců se vydala cestou "cena/výkon", tím myslím především Acer, Asus, MSI, ale i Toshibu (Satelite, možná nové Quosmio) a HP (Pavilion). Z notebooku se stalo spotřební zboží, je to prostě elektronika jako každá jiná. Výrobce počítá s tím, že si za dva roky stejně koupíte nový, protože ten současný již jednoduše nebude výkonově dostačovat nebo lépe - bude nepoužitelný. Pro výrobce je samozřejmě nejvýhodnější, když se notebook porouchá přesně za 2 roky (nebo za rok, třeba v USA) a nemusí si pak dělat starosti s reklamacemi. Někdy ten notebook vydrží dva a půl roku, někdy se problémy projeví již po několika měsících.
Jsou ovšem lidé, kteří jsou na notebooku závislí, ať už se jedná o studenty, či pracující. A právě ti, by měli zvážit, zda jim to riziko za to stojí, či nikoliv.
Osobně si myslím, že v současné době jsou business class notebooky více než dostupné pro každého z nás a záleží jen na konkrétním jedinci, zda se nehcá zlákat vidinou "nabušeného notebooku" na kterém stráví 7-8 hodin hraní Crysis na medium/high, aby si pak řekl, že to vlastně byla pěkně krátká a nudná hra. Pak jej bude každý den přenášet a ve valném procentu případů se dostaví problémy, jelikož ten notebook byl postaven za účelem vydržet cca. ty 2-3 roky, ovšem ne 2-3 roky každodenního přenášení.
Dnes už se dle mého za kvalitu moc nepřiplácí (penězi), je to spíš o tom určit si priority a vzdát se hraní pár náročných her, které je samo o sobě stejně nesmyslné jako chtít kvalitu na přenášení+výkon na hraní za nízkou cenu.

Ještě bych rád dodal, že většina lidí tady na fóru chce "herní notebook" na VŠ. To je imho hloupost. Hrát budete možná tak půlku semestru, pak (pokud jste chytří) vám dojde, že byste se měli začít setsakramentsky rychle učit, vykašlete se na hraní a zjistíte, že ten notebook, který jste si před třemi měsíci koupili vám vlastně vůbec nevyhovuje, protože:

a) Je velký/težký
b) Topí a nic nevydrži na baterku
c) Máte strach ho přenášet, aby se nepoškodil

Hm, no... už jsem tak nějak řekl všechno, co jsem měl na srdci, takže tady bych to asi ukončil. Howgh.

TeeDee I píše:No snad treba tenhle je dobrej: Hewlett-Packard 6735b

HP je dobra znacka ne?

1) Ano, tento nový HP Compaq se zdá být kvalitním notebookem a více než adekvátním nástupcem řady 6720.

2) HP se obecně řadí ke kvalitnějším značkám na trhu. Je ovšem rozdíl mezi řadami Compaq a Pavilion.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

TeeDee I
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TeeDee I » 28 srp 2008 00:11

:) no ja na hraní her nemám čas :) potřebuji notebook na bežné věci - web, excel, maily atp.
Kromě těchto běžných věcí dělám grafický design = photoshop, indesign atd. tzn pro mě je priorita rozlišení displaye - minumum 1680x1050 matny a rychlost zobrazování při tvorbě grafiky katalogu, atp.

Ale protoze nerozumím počítačovým komponentům, nevím jestli potřebuji stejné "dělo" jako kluci co chtějí 8 hodin denně gamesit naročné hry.
nebo budu spokojený s průměrem.

Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 28 srp 2008 00:15

Já jsem jenom měl zase nějakou urgentní potřebu se na toto téma vyjádřit, takže se to možná ani moc netýkalo tohoto threadu, pardon.

Ohledně toho matného displaye si nejsem jistý. Nižší modely s rozlišením 1280x800 mají lesklý, ale jak je to u tohoto s 1680x1050 jsem nikde nezjistil. Možná by nebylo od věci zavolat přimo do HP nebo do e-shopu kde budete nakupovat, aby to zjistili, až je budou mít.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

remus
píše často

Příspěvekod remus » 28 srp 2008 01:18

@ Chlebovnik:

Haha :D Sice to bolo jemne (dost) odveci v tomto theade, inde by sa to vsak urcite hodilo. Musim s tym uplne suhlasit. Idem na vysku a prve co som si vyhliadol bol Pavilion dv5-1060 :roll:

Po par dnoch na tomto fore mam vyhliadnuty R500 a to ho planujem prenasat tak 2x mesacne domov <-> koleje. Je tam sice iba x4500MHD ale nieco to vydrzi (dufam ze 3 roky aspon).

Vlastne vela ludi z tadeto odchadza s Lenovom alebo aspon HP Compaq ci Dell :P

PS: To zo spotrebnym tovarom, ktori treba casto menit (1-2 roky!!) je pravda a je na tom zalozeny cely kapitalizmus. Vyroba a predaj sa musia tocit, stale zvysovat obratky a mnozstva (inak by neexistoval "zisk"), az kym sa zdroje na Zemi nevycerpaju, resp sa vsetci nepovrazdia. Znie to šialene čo? Ale čo narobime. Peace.

TeeDee I
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TeeDee I » 28 srp 2008 01:33

jojo to presne me napada :) vyrabi se akorat navoneny shity s dobrym marketingem. co nadelame

Tom350
občas něco napíše

Příspěvekod Tom350 » 28 srp 2008 07:19

remus: jdu taky na VŠ a byl jsem úplně stejný případ jako ty :) První jsme měl vybraného multimediálního ASUSe nebo MSI :D Potom jsem si říkal, že to nic nevydrží, že radši HP tak toho Paviliona dv05 1060 a teďka končím na lenovu R500, SL500 a nebo Compaqu ;)
Takže se plně podepisuji :idea:

Zpět na „Jaký vybrat notebook“