Takže přijde mi tenhle kompík,
https://hewlettpackard.mironet.cz/hp-550 ... t+dp86065/ a má sata, což je samo problem.
Někde někdo psal, že se má nějak v biosu zapnout ide (ata) a pak nainstalovat system.Ptam se - jak se to presne dela(jmenuje) v tom biosu.
Pak nainstaluju XP a vse ostatni a -
-muzu nechat porad na Atu? nebude to delat nejakej bordel? Jaka bude vyhoda oproti tomu kdyz ti predelam pak na satu?Bude správně fungovat v režimu ide (ata)? A dalsi dotaz, jak to predelat potom na satu ?Vim ze jsou tu temata, kde sou win XP ke stazeni uz s tema ovladacema atd, ale ja bych si to chtel radsi nainst. sam abych tomu taky rozumnel a dokazal to zopakovat jinak ovladace k tmoutu kompu jsou na netu i pro XP:
https://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... nvOID=1093
jenže mě zaráží že ta verze je v příspěvku z roku 2007, cili ovladače nebo nějaké ty hotfixi mohou být již jiné.Navíc bych chtěl být schopen nainstalovat to z "libovolného CD" s XP a nebýt odkázán na toto jediné CD, protože za rok budu chtít přeinstalovat win, CD nenajdu,nenajdu ani odkaz a co budu pak dělat Jak jsi psal že to win nepřekousne - a mě by právě zajímalo, co když to nechám v modu ata a nebudu se s*** s nějakejma ovladačema pro satu jak to poběží...
Diky Vlczech, je to ten obecný návod který jsem tak nějak hledal.
Ikdyž u toho jimmiho Cdčka píše něco o spoustě hotfixů atd, takže jak je tady jednoduše napsáno: doinstalujete ovladače pro sata, tak to asi nebude zas taková sranda Ještě by mě právě zajímalo to chování disku v případě že je sata a je nastaven na ata, je mi asi jasné že bude rozdíl v rychlosti, ale spíš mě zajímá jestli tam nebudou i jiné rozdíly, jako že by měl třeba problém v chodu nebo tak...
Hm takhle je to nastaveno asi u mého notebook Acer TravelMate 4270, koukal jsem do biosu a nic takového tam změnit nemůžu (budu muset někdy zkusit přeflashnout bios na novější verzi). Ale podle správce hardwaru má můj disk umístění v IDE a tváří se jako ATA, přitom je to podle oficiálních informací SATA, takže asi tak...
Pokud mas na ATA, tak ve win aktualizuj ovladac ATA ovladacem SATA (prislusnym ke tvemu hw),restartuj,v biose prepni na SATA a vse jede bez problemu. Ja se dva dny mordoval vytvarenim instalacky XP s integrovanymi ovladaci pres ruzne utility typu nLite apod, stejne to nechtelo fungovat, az me napadlo udelat tohle a heureka... (pripadal sem si potom jak k*eten ze me to nenapadlo driv...)
EDIT: minuly tyden jsem zkousel opet integrovat drivery pres nLite a uz vim kde jsem udelal se SATA driverem chybu - misto text mode jsem nechla PnP, ted uz mi to funguje i pres nLite..
Apple Macbook Pro 13" Linux is like Teepee - no Windows, no Gates - Apache inside