R61, nový bios, mám instalovat?
R61, nový bios, mám instalovat?
čau, na R61 je nový BIOS, má cenu ho instalovat, nebo ne?
Version 2.25-1.08
Issue date September 16, 2008
----------------------------------------------------------------------
CHANGES IN THIS RELEASE
Version 2.25-1.08
[Important updates]
Nothing.
[New functions or enhancements]
Video BIOS function enhancement.
[Problem fixes]
Nothing.
//edit by Ghost: nedavaj sem nabuduce cely obsah readme.txt
Version 2.25-1.08
Issue date September 16, 2008
CHANGES IN THIS RELEASE
Version 2.25-1.08
[Important updates]
Nothing.
[New functions or enhancements]
Video BIOS function enhancement.
[Problem fixes]
Nothing.
//edit by Ghost: nedavaj sem nabuduce cely obsah readme.txt
nevidim duvod pro ne.. ja za ten rok co ho mam bios updatnul uz mozna desetkrat, v prumeru se mi zda ze tak jednou za mesic update vyjde.. tenhle jsem taky vcera updatnul. vsechny aktualizace, krom tech programu ktere mam oddinstalovane, automaticky instaluju.
Lenovo Thinkpad R61 - 1680x1050, C2D T7250, 2GB 667mhz, 250GB Seagate Momentus 7200.3, NVS 140m, XP Professional + 3 year carry-in
To zivan: Když nevíš co napsat, tak radši nepiš nic...
To kyo: ZAPAMATUJ SI, FLASH BIOSU JE VILICE RISKANTNÍ!!!Můžeš tím během minuty odepdsat notes, už se mně to stalo, vím o čem píšu. Nechápu lenovo proč vydává tak často nové biosy, když update je tak nebezpečný. Podle mě nemá cenu provádět flash biosu, pokud buď nejsou s pc problémy, nebo nový bios neřeší nějaký podstatný problém. Tenhle bios asi nic důležitého neřeší, tak na to kašlu.
To ghost:díky
To kyo: ZAPAMATUJ SI, FLASH BIOSU JE VILICE RISKANTNÍ!!!Můžeš tím během minuty odepdsat notes, už se mně to stalo, vím o čem píšu. Nechápu lenovo proč vydává tak často nové biosy, když update je tak nebezpečný. Podle mě nemá cenu provádět flash biosu, pokud buď nejsou s pc problémy, nebo nový bios neřeší nějaký podstatný problém. Tenhle bios asi nic důležitého neřeší, tak na to kašlu.
To ghost:díky
no zrovna Lenovu bych věřil, že to má ošetřeno a nějaká pravděpodobnost nějaké kolize nijak vysoká nebude, jinak vzhledem k tomu, že tyto updaty má k dispozici v podstatě každý a takhle často by se jim to asi vydávat moc nevyplatilo.
Lenovo Thinkpad R61 - 1680x1050, C2D T7250, 2GB 667mhz, 250GB Seagate Momentus 7200.3, NVS 140m, XP Professional + 3 year carry-in
Bios update-uji pokaždé, když mi jej při aktualizaci ThinkPad Update nabídne. Nevidím v tom problém. Notebook je v záruce a pokud to Lenovo zvrže můžou si být jisti, že bych se velmi rychle ozval.
Seznam změn by měl výrobce uvést jako textovou přílohu ke každému Biosu.
Každopádně v jednom s Puppym souhlasím. Vždycky jde o riskantní krok. A stahovat si nějakou verzi ze stránek a instalovat bez toho, že uživatel ví přesně co dělá, je sebevražda. Vždy se raději držím pravidla, když něco funguje není důvod to měnit.

Seznam změn by měl výrobce uvést jako textovou přílohu ke každému Biosu.
Každopádně v jednom s Puppym souhlasím. Vždycky jde o riskantní krok. A stahovat si nějakou verzi ze stránek a instalovat bez toho, že uživatel ví přesně co dělá, je sebevražda. Vždy se raději držím pravidla, když něco funguje není důvod to měnit.
Celý život bojuji s průměrností. 

Osobně též aktualizuji pravidelně vše, co mi System Update nabídne a já využívám. S aktualizací BIOSu jsem nikdy problém neměl, na běžném PC bez UPS je to risk, NTB má baterku, takže pokud nedojde k nespecifikované chybě, tak např. výpadek proudu nic špatného neznamená. Pokud Lenovo update BIOSu vydá i přes SU, není se na 99% čeho bát (dříve bývá k ručnímu stažení, pokud by pár lidí začalo hlásit problém, těžko by si Lenovo dovolilo daný update dát i do SU - i když zdržení je většinou v daném procesu integrace update do SU, proto některé updaty bývají dříve dostupné k ručnímu stažení - není tomu ale tak vždy). Samozřejmě pokud nemáš žádný problém, který BIOS řeší, nutnost aktualizace odpadá, ale u NTB to nevidím jako tolik riskantní krok, jako při aktualizaci u PC bez UPS (už se mi poštěstilo aktualizovat BIOS na běžném PC při výpadku proudu - deska naštěstí měla vyndavací chip - přeflashnul se ve flashovačce a pak šoupnul zpět do desky). Takže pokud budeš mít u NTB dostatečně nabitou baterku, připojený kabel k elektrice a budeš postupovat dle pokynů, nemělo by se nic závažného stát. Vytváří se i záložní kopie BIOSu před flashnutím, takže i v případě nějaké chyby by mohlo být cesty zpět - max. hrozí navštívení servisu
EDIT: Občas jiný BIOS pomůže někomu např. od pískání atd., takže v těchto případech se aktualizace BIOSu IMHO zkusit vyplatí

EDIT: Občas jiný BIOS pomůže někomu např. od pískání atd., takže v těchto případech se aktualizace BIOSu IMHO zkusit vyplatí

TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD
Nuže pánové, aktalizoval jsem též a moje obavy se potvrdily - tento BIOS snižuje u mé R61 takty DRAM z 600MHz na 400MHz, což je dost brutální pokles výkonu (měřeno Lightmarkem). Takže si stáhnu ten starší a vracím se zpátky k němu.
TP R61 [C2D T8100@2,1GHz, 1x2GB DDR2, Quadro NVS140m 128MB, 15,4" WSXGA+ mat]
jsi si jistej? ja mam v 3d marku naopak vic bodu nez driv. tedy defakto stejne jako predtim, ale updatnul jsem ovladace.
Naposledy upravil(a) kyo dne 26 říj 2008 14:33, celkem upraveno 2 x.
Nemáš jen nastavený jen více šetřící profil? Raději zkus ještě jednou a ujisti se o nastavení na max performance ... i když u NVS 140m by mělo jít u pamětí o takty 100, 300 a 600MHz. Nečteš spíše hodnoty taktů RAMDAC? Ta má být na úrovni 400MHz.
Naposledy upravil(a) wern_er dne 26 říj 2008 14:33, celkem upraveno 1 x.
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“