CPU power management a PCI bus power management

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
caver
občas něco napíše

CPU power management a PCI bus power management

Příspěvekod caver » 30 lis 2008 18:52

Vlastnim notebook Lenovo R500 s ATI. Konecne sa mi vratil zo servisu, kde sa nic nevyriesilo (poslelal som ho tam ohladne piskania). Pocas mesiaca, ked bol v servise, som mal moznost si toho dost nacitat vo forach a teraz som skusal sa toho neprijemneho zvuku zbavit. Skusal som vsemozne riesenia, ale nakoniec pomohlo jednoduche vypnutie funkcie CPU power management v biose. Piskanie neprestalo celkom, ale teraz je uz naozaj na hranici pocutelnosti. Chcel by som ale vediet co presne tato funkcia (CPU power management) robi??? A tak isto aj, na co presne sluzi funkcia v biose - PCI bus power management.
Skusam som vypnut aj jednu aj druhu funkciu a sledovat co sa deje. Na sledovanie som pouzival RMClock, Everest CPUID a CoreTemp. Kazdy program sa vsak spraval trosku inak, hlavne co sa tyka zmeny frekvencie FSB. Myslel som ze operacia v biose, PCI bus power management sluzi na vypnutie zmeny taktu FSB, ale nie je to tak! Program everest CPUID mi stale ukazje zmenu taktu FSB ci je tato funkcia zapnuta, alebo nie. Zaujimave je tiez, ale ze program CoreTemp ukazuje frekvenciu FSB stabilne na 266 MHz.
Tak isto je to aj s CPU power managementom. Myslel som si ze jeho vypnutie sposobi ze CPU sa prestane podtaktovavat, nestalo sa vsak tak. Zmenu ktoru som si vsimol, okrem tej najdolezitejsej, ze sa znizila hladina piskania, je ze sa pri vypnuti tejto funkcie strati zo softu power managementu lenova funkcia procesora CPU Deeper Sleep.
Takze omacky som napisal, podme celkom na zaciatok. Dokaze mi niekto presne vysetlit na co sluzia tie dve v nadpise spomenute funkcie v biose?

Vopred velmi pekne dakujem.

Caver

PS: skusal niekto znizovanie napatia v RMClock-u? Ak ano, ake boli napatia?
Lenovo R500 P8800 (2,66GHz), 8GB RAM, SSD Intel 520, 1TB Ultrabay, ATI 3400, Win7 64bit

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 30 lis 2008 23:10

pokial das v biose cpu power management na disabled tak procesor nemoze vyuzit acpi c-states c3 a c4.

nizsie napatie a mensia spotreba procesora (napr. ked pri C3 procesor vypne cast alebo celu L2 cache) znamena vyssiu vydrz baterie a nizsiu teplotu procesora. C-stavy sa prepinaju len ked procesor nevykonava instrukcie. co sa tyka napr. core2 duo procesorov tak pokial mas zatazene len jedno jadro tak to druhe jadro sa vie prepnut myslim az do C4 stavu.

co sa tyka frekvencie tak to je nieco ine. to su tzv. p-stavy (p ako performance) a je to mechanizmus ako znizovat spotrebu procesora pokial je v stave C0 (tzn. pokial vykonava instrukcie a nie je vyzadovany maximalny vykon). speedstep a cool'n'quiet su aplikacie zmeny p-stavov od intelu respektive amd.

tzn. ta polozka v biose prepinanie frekvencii vobec neovplyvnuje. ked to vypnes tak speedstep funguje dalej. (enhanced) speedstep a (enhanced) deeper sleep su 2 rozne technologie na znizovanie spotreby procesora.

PCI bus power management zapnutie/vypnutie power save modu pre PCI zbernicu (respektive zariadenia cez nu pripojene).
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“