Pár dotazů k R61i

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
sla463
občas něco napíše

Pár dotazů k R61i

Příspěvekod sla463 » 16 led 2009 07:33

Dobrý den,

jsem čerstvým vlastníkem notebooku Lenovo TP R61i. I přes perfektní vlastnosti notebooku vidím stinné stránky zrovna v softwaru - a to v instalaci trial verzí antivirů, jakýchsi kontrolerů internetu, firewallů, office 2007, či multimediálních utilit. Je možné udělat recovery takovým způsobem, aby se zálohovaly jen Think utility, ovladače a systém? Downgradoval jsem z instalace Vist na XP pomocí dodávaných recovery cd, a instalace samotných XP trvala velmi dlouhou dobu.

Je možné použít vlastní instalaci systému na sériový klíč na spodku notebooku a zároveň použít Think utility a ovladače z původní instalace?

Dále mi notebook nabízí jakýsi Battery Stretch - pro delší výdrž baterie. Je doporučeno to aktivovat?

V balení notebooku jsem měl dvě "obálky" pro prodloužení záruky na dva roky z jednoho roku. Stačí je normálně vyplnit a vložit do schránky, když tam je, že se tam známka nelepí? Porozumí tomu na české poště? Nemám to poslat jinak? A při prodlužování záruky z klasické na třeba NBD mám čas jeden rok, či jak někteří říkají - 30 dní?

Má někdo na tomto notebooku zprovozněn linux? Mám na desktopu delší dobu linux, na tomto lenovu jede cca perfektně, ale je tu menší háček - má vyšší spotřebu než ve windows, a to o pár wattíků - a tak vydrží cca o 30-40 minut méně na baterii.

roman3
píše často

Příspěvekod roman3 » 16 led 2009 15:10

S tym recovery imho nic nespravis - ked das vytvorit recovery media, tak sa prakticky len na dvd vypali obraz disku, ktory je ulozeny na systemovej particii...

Pouzit vlastnu instalaciu systemu je mozne - co sa tyka Visty, tak tam by mal ist pouzit akykolvek kluc na akekolvek instalacne DVD Vist - podla kluca instalator rozpozna, aku verziu ma nainstalovat... pri XP je situacia ina - ten kluc, co je naspodu NB je urceny pre Visty a teda pre XP ti nebude fungovat... musis pouzit nejaky iny a potom XP telefonicky aktivovat - operator ti nadiktuje nove cislo

Battery Stretch len jednoducho znizi jas na minimum, vypne wifi+bt, znizi farebnu hlbku a obnovovaciu frekvenciu displeja, vypne mechaniku a pod Vistami vypne aj aero a tym sa predlzi cas vydrze na baterku o 10-30min... to uz zalezi od teba, ci potrebujes tych par minut naviac alebo nie... btw. co vsetko sa ma pri aktivacii battery stretch vypat sa da nastavit v ThinkVantage utilitach...

ale ako je to s tymi obalkami, to by aj mna zaujimalo... je vobec potrebne to zasielat? co sa stane ked to neodoslem?

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 16 led 2009 15:17

Při recovery zvolíš custom recovery a vybereš jen to, co chceš. Lze vyhodit úplně všechno. Instalace z normálního média není potřeba.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

sla463
občas něco napíše

Příspěvekod sla463 » 16 led 2009 18:06

Bez SP3 mi docela často zatuhává explorer (ne iexplorer), na recovery je SP2. Když nainstaluji SP3, a udelám si recovery CD/DVD, budu ho mít s SP3 či s SP2?

Ty obálky by mne zajímaly, ať vím, zda to posílat, a či u nás platí bezplatné zasílání, když se tam známka nelepí.. A nebo zda se o toto již postaral prodejce.

sla463
občas něco napíše

Příspěvekod sla463 » 19 led 2009 17:22

Opravdu nikdo neví, co s těmi obálkami? Nechtěl bych mít jen jednoletou záruku, pokud jsem špatně informován :)

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 19 led 2009 17:31

tak to posli no, lenovo takhle resi zakonnou povinnost 2 roky, kdybys to neposlal, mel bys mit zaruku ale minimalne u prodejce na zaklade faktury.

jinak prodlouzit zaruku muzes myslim po dobu jeji plastnosti (tzn. 1 rok - t je totiz standartni lenovacka zakladni zaruka pro R serii)

tech 30 dni nebo kolik myslim plati pro zaruky s pojistenim proti nahodnemu poskozeni, myslim.
kdyztak me opravte nekdo, pokud je to blbe.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

MartenP
píše často

Příspěvekod MartenP » 19 led 2009 17:44

Ten lísteček či online registrace slouží k tomu, aby Lenovo poupravilo termín záruky na Lenovo Warranty Lookup a servis pak nemusel vyžadovat doklad o koupi. Moje osobní zkušenost: Po zaslání lístečku ani po půl roce nebyla správně upravena záruční doba.

V případě, že tyto informace Lenovo neupraví či nebude ani zaslán podnět k úpravě záručních údajů, budou směrodatné informace v dokladu o koupi.

ad Linux) Taktéž provozuji jistou distribuci Linuxu na podobném stroji a spotřeba je vskutku v základním nastavení vyšší. Samozřejmě jde poladit jas, takt CPU, parkování hlaviček disku (laptop-mode), parametry disku (hddparm), automatické podtaktování grafického čipu (v xorg.conf). Návodů je na internetu plno. Ale i po těchto zákrocích mám spotřebu o trochu vyšší než ve Windows. Hoult daň za lepší systém :)

ad Prodloužení záruky) Taktéž uvažuji o prodloužení záruky na 3 roky (pouze na ten typ, že musím odnést komp do servisu - myslím, že carry-in), ale moc informací nevím. Byl bych proto moc vděčen za jakoukoliv informaci (cena, způsob, omezení, jiné informace).

roman3
píše často

Příspěvekod roman3 » 19 led 2009 19:02

co sa tyka tej spotreby pod linuxom, tak ja co som skusal Ubuntu (a aj Suse) na starom notasi, tak v zakladnom nastaveni malo +- rovnaku spotrebu ako pod XP... problem vsak bol, ze pod XP som bol schopny znizit napatie CPU pomocou RMclock, co sa dost vyrazne podpisalo na znizeni spotreby (pod linux som nic pre znizenie napatia na AMD nenasiel)... a dalsia vec - pod XP mi fungoval korektne aj Powerplay, kdezto pod linuxom to na najnizsom stupni (105MHz GPU) robilo bordel, zamrzavalo a stabilne to islo akurat na Performance mode (350MHz; zaujimave vsak je, ze to iste robilo aj pod Vistou), takze opat dost velky rozdiel v spotrebe... ked k tomu este priratam aj vetrak, ktory sa pod XP takmer vobec netocil, kdezto pod linuxom isiel stale, tak to nakoniec dalo rozdiel cca 30-45min na baterku, co je docela dost a tym padom bol pre mna linux na baterku nepouzitelny... uvidim teraz s novym notasom ako sa mi podari minimalizovat spotreba ked budem mat cas na hrajkanie sa...

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“