Pískání EliteBook 6930p

notebooky HP - Hewlett-Packard (Compaq, Pavilion, Presario) a vše kolem
Sirrus
občas něco napíše

Pískání EliteBook 6930p

Příspěvekod Sirrus » 30 led 2009 23:55

Zdravím,

četl jsem o tomto problému na internetu a tajně doufal, že se mi vyhne, nicméně bohužel...

Při chodu na baterii notebook píská, přičemž tato činnost je především podmíněna aktivitou - pokud na nic neklikám, tak tolik nepíská. Jakmile začnu vyvíjet nějakou aktivitu, notebook začne pískat. Není to úplně hlasité, vzhledem k hlučnosti větráků to není to jediné, co člověk slyší ale je to tu a je to poměrně nepříjemné. Zajímavé je, že při zapojeném napájení ze sítě notebook prakticky nepíská, resp. píská velmi slabě, prakticky neslyšitelně.

Chtěl jsem se vás tedy zeptat, zda má smysl jít notebook vrátit, resp. vyměnit za jiný kus (o jiný notebook nemám zájem). Byl kupován přes internet a včera jsem ho převzal, takže by v tom nebyl problém, nicméně otázkou zůstává, zda si tímto nějak pomohu. Problém s pískáním je podle ohlasu uživatelů u 6930p poměrně častý. Jinak notebook funguje naprosto prvotřídně, displej je skvělý, všechno všude dobře sedí...

Co myslíte, má smysl to zkusit znovu, nebo se na to mám vykašlat?

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 31 led 2009 00:26

Tohle je těžký. Píská dneska kde co, a pokud na internetu vidíš hodně ohlasů, vůbec nic to nevypovídá. Lidé, kterým to nepíská, většinou nikde nic nepíšou. Osobně jsem měl doma 2 notebooky HP Compaq 6930p a jeden vlastně ještě mám někde v pracovně. Ani jeden z nich nepískal (každý jiná konfigurace). Pouze teď u toho posledního jsem dostal pískající napájecí adaptér.

Bohužel HP vydalo už kdysi tiskové prohlášení, že pískání není chyba, ale vlastnost, tak by byl asi problém to nějak reklamovat. Na tvém místě bych tedy asi notebook vrátil a zkusil štěstí znovu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 31 led 2009 19:54

Dnes jsem to poslouchal a notebook začal pískat na několika různých úrovních, jednak při startu a jednak při různých režimech procesoru. Takže mi asi nic jiného nezbývá, než to jít vrátit.

Doufám, že to v Alze proběhne bez potíží. Buďto potom zkusím další kus, nebo možná půjdu do ThinkPadu T400 - na lenovoshop.cz mají verzi bez LED displeje celkem levně. Máte s nimi někdo zkušenosti? Uvádějí, že jsou autorizovaný servis, ale na stránkách lenova uvedeni nejsou, tak se mi to nezdá moc důvěryhodné...

baron
občas něco napíše

Příspěvekod baron » 03 úno 2009 10:44

Mám tento problém taky... Ale není to zas tak hrozný... Při provozu na baterii je pískání trochu slyšitelné a při provozo na el. síť je pískání v podstatě neslyšitelné(pokud se nepřiloží ucho na notebooku). Jinak k tomuto notebooku nemám výtky. Teda jednu bych měl. Win Vista... Takže v blízké době tam pujdou Win XP Pro.
HP EliteBook 6930p/ C2D T9400/ 14.1" WXGA+/ 4GB/ 500GB 7.2k/ DVD/ WF/ BT/ FPR/ CAM/ WIN7 Pro+XP Pro

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 03 úno 2009 11:33

Tak jsem ten notebook konečně spustil v tichém prostředí a když procesor nic nedělá, tak to taky píská a v kombinaci s SSD a vypnutým větrákem je to trochu na zabití. Když běží větrák, tak už to ani nevnímám.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 03 úno 2009 11:49

baron píše:Mám tento problém taky... Ale není to zas tak hrozný... Při provozu na baterii je pískání trochu slyšitelné a při provozo na el. síť je pískání v podstatě neslyšitelné(pokud se nepřiloží ucho na notebooku). Jinak k tomuto notebooku nemám výtky. Teda jednu bych měl. Win Vista... Takže v blízké době tam pujdou Win XP Pro.

Tak to slyším jenom velmi nerad. Zdá se, že ten problém je hojně rozšířený, jenom někdo je na to více citlivý, což je můj případ. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že po dni práce v tichém prostředí za toho pískání mi bylo večer dost nevolno a měl jsem silné bolesti hlavy.

Hm, tak že bych zkusil to Lenovo?
Naposledy upravil(a) Sirrus dne 03 úno 2009 11:54, celkem upraveno 1 x.

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 03 úno 2009 11:50

swarm píše:Tak jsem ten notebook konečně spustil v tichém prostředí a když procesor nic nedělá, tak to taky píská a v kombinaci s SSD a vypnutým větrákem je to trochu na zabití. Když běží větrák, tak už to ani nevnímám.

Tak to je další rána. EliteBook se mi skutečně líbí, ale jestli se nemám šanci pískání vyhnout, tak budu muset jít do ThinkPadu T400, protože klidné pracovní prostředí je pro mě důležité. Větrák mi nevadí, ale pískání ano. :(

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 03 úno 2009 12:28

piskanie je problem snad vsetkych typov notebookov. :( na piskajuci kus mozes narazit aj pri kupe T400.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 03 úno 2009 18:00

To ano, ale u EliteBooku je to na můj vkus až příliš častý problém. Zajímavé je, že souvisí s produkcí v Číně - zatím všechny pískající notebooky byly vyrobeny v Číně, zatímco ten samý z produkční linky v Singapuru byl krásně tichý.

Už jsem objednal Compaq 6530b, sice nevypadá ani zdaleka tak úžasně, ale klávesnice + rozlišení je stejné, chod dle ohlasů tichý, tak doufám, že to tentokrát vyjde.

CeCo

Příspěvekod CeCo » 03 úno 2009 18:52

Sirrus:
Evidentne mas malu vzorku. Piskanie suvisi povacsine so zakladnou doskou a tam su tak 2-3 dodavatelia pre konkretny model. Viac nie. Miesto montaze NB je teda irelevantne, kedze sa tam notasy len skladaju.

Rozdiel medzi Singapurom a Cinou moze byt cojaviem v dodavateloch panelov alebo pevnych diskov (kde ma ten-ktory contract manufacturer vlastne zmluvy), ale v proprietarnych moduloch ako doska ci sasi sa pouzivaju po celom svete rovnake komponenty.

C

MaTToS
guru

Příspěvekod MaTToS » 03 úno 2009 22:57

skôr je to o stasti kdo na aky kus natrafi, ja sa snazim ludom pomôct vymenou dosky ale ked sa po vymene dosky to piskanie znizi ledva tak o stvrtinu niekedy mozno o polovicu a casom sa to ajtak zhorsi - teploty a pod., a vyrobca nato napise ze notebook splnuje zvukove normy udavane v datasheete a nieje to chyba ale vlastnost tak couz v tomto ani servis nepomôze , ajked je pomerne dost pripadov kedy pomôze vymena dosky a piskanie zmizne no nebudem tu pisat ze to je na 100% nakolko nie .Hold treba si pockat este par rokov :arrow: potom to piskanie uz nebudeme pocut (pri stasti) :wink:
ThinkPad T420@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 04 úno 2009 20:17

CeCo píše:Sirrus:
Evidentne mas malu vzorku. Piskanie suvisi povacsine so zakladnou doskou a tam su tak 2-3 dodavatelia pre konkretny model. Viac nie. Miesto montaze NB je teda irelevantne, kedze sa tam notasy len skladaju.

Rozdiel medzi Singapurom a Cinou moze byt cojaviem v dodavateloch panelov alebo pevnych diskov (kde ma ten-ktory contract manufacturer vlastne zmluvy), ale v proprietarnych moduloch ako doska ci sasi sa pouzivaju po celom svete rovnake komponenty.

C

Což může znamenat, že jsem měl buďto špatný kus, podobně jako spousta dalších tady, nebo tím trpí celá modelová řada 6930p, jenom některé pískají víc a některé méně, případně to někdo neslyší.

Díval jsem se, že české HP má na stránkách nové modely, tak by mě docela zajímalo, jestli se vyplatí čekat, až se dostanou do prodeje, nebo mám zkusit štěstí s tím stejným modelem znovu.

MaTToS
guru

Příspěvekod MaTToS » 04 úno 2009 20:47

A preco chces len HPcko ? :twisted:
Mne staci ked vidim tie notebooky na servise :roll: , ked uz tak nejaky DELL alebo daco kvalitnejsie -
ThinkPad T420@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .

Think service engineer .

Sirrus
občas něco napíše

Příspěvekod Sirrus » 05 úno 2009 11:13

Protože se mi líbí, má dobrou konstrukci, dobře dostupný servis, business notebooky jsou dobře vybavené.

Oproti tomu u Dellu se mi nelíbí prakticky jediný model a všechno je dost nehezky předražené. Nemluvě o kvalitě notebooků, které často končí na reklamaci. Nebránil bych se Lenovu, jen kdyby T400 nebylo tak hrozně drahé a netrpělo prohýbajícími se plasty a klávesnicí...

baron
občas něco napíše

Příspěvekod baron » 06 úno 2009 21:45

Tak jsem zabrouzdal po HP stránkách a narazil jsem na jednu zajimavou věc. Je tam popsáno jak se zbavit tohoto otravného pískání. Je to prý způsobeno podtaktováním procesoru. Rádí tam, aby se provedl update BIOSU a nové nastavení procesoru. Níže je na to odkaz jak v anglickém jazyce, tak je tato stránka přeložena do češtiny pomoci google translatoru.
Ale jak jsem se dočetl, pouze se tam vypne možnost podtaktování. Takže se nejspíš sníží i vydrž na baterii.
Ja osobně jsem to zatím nezkoušel, ale jestli to někdo vyzkouší tak ať se nám tu potom pochlubí jak pochodil.

EN verze:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... =c00965412

CZ verze(přeloženo pomocí Google):
http://translate.google.com/translate?p ... l=en&tl=cs
HP EliteBook 6930p/ C2D T9400/ 14.1" WXGA+/ 4GB/ 500GB 7.2k/ DVD/ WF/ BT/ FPR/ CAM/ WIN7 Pro+XP Pro

Zpět na „notebooky HP (dříve Hewlett-Packard)“