Aj s hmotnostou mas uplne zcestne predstavy:
Mechanika, CPU, RAM, disk, cipy, konektory baterka maju vzdy rovnaku hmotnost bez ohladu na to, ci ich das do 15" alebo 15,4" sasi.
Zakladna doska ma ajtak vzdycky mensi rozmer, takze tam je to jedno.
Jedinou vecou, ktora teda dokaze urobit hmotnost je sasi a panel.
V predoslom prispevku som ukazal, ze sirokouhle displeje su bezne LAHSIE nez ich klasicke protajsky, rozdiel je kludne aj 100g. To sa vsak nedozvies, ktory variant presne tam mas (ci mas 400g alebo 450g variant WXGA), takze ho pre dalsi vypocet vynecham.
Zoberme si plochu notebookov, ich hrubku. Rozmer sirka x vyska bude plocha pri pohlade zhora - tu treba vynasobit cca 2,5 (spodok, vrch + pred klavesnicou. Dalej treba priratat boky - cize (sirka + vyska) * 2 * hlbka.
Rozmery Thinkpadov su
verejne a po kratkej matematike dostaneme nasledovne cisla (v mm2):
14,1" 230864,1
w14,1" 232847,5
15" 260429
w15,4" 266660,1
Ako vidno, rozdiel v ploche pouziteho plastu na sasi je do 2% (nech aj do 10). Minimalne 700g robi mechanika, HDD a bateria, dalsie gramy prida zakladna doska, touchpad, CPU, klavesnica, ventilator, repro. Nezabudat na displej; takze ak pre sasi ostane 1kg, tak som sa myslim aj celkom trafil. A teraz - ak 15" notas s plochou 2604 cm2 ma hmostnost sasi 1kg, tak pri takomto pomere pouzitia plastov bude mat 15,4" notas hmotnost 1,02kg - 20g naviac... Ak pouziju lahsi sirokouhly displej, tak sa aj tych 20g strati.
Takze argument o velkej hmotnosti sirokouhlych modelov je NEPRAVDIVY.
Porovnavat 14" a 15" nema zmysel, to snad netreba vysvetlovat.
C