Notebook do 22 500 Kč na studia

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
mohes
píše často

Notebook do 22 500 Kč na studia

Příspěvekod mohes » 12 dub 2009 11:39

Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu při výběru notebooku. Projel jsem si zde pár stránek, tak to napíšu dle mých podmínek co bych asi měl

-velikost displeje 15,4" a pokud možno ne širokoúhlý
- dvoujádrový procesor od intelu -> Intel core 2 duo - prej lepší než konkurence a u minulého ntb jsem byl spokojen:-)
- bude se často přenášet, tudíž asi kvalitní zpracování, ikdyž předtím jsem měl takovej co vrzal atd a jen se ošoupal, což jsem jako závadu nebral, jelikož to nejsou kvalitní plasty, ale na tom ntb neběží...hlavně když se nerozpadne:)
- a klidně i integrovanou grafickou kartu, budu na něm používat CAD aplikace typu inventor, autocad, catia (vím, že není cad:-)) atd...prostě stačí integrovaná grafika, hry hraju stejně jen minimálně:-)¨
- Nevím jak jsou na tom jiné servisy, předtím jsem měl HP a se servisem jsem byl spokojen, vždy opravily, ikdyž to nabjíení pak opět začalo zlobit! takže nyní to mám ve třetí reklamaci se stejnou závadou a pudu do něčeho nového
-další podmínkou bych měl, aby to mělo větrák někde po straně, jelikož jsem vždy slýchával od kámošů co ho maj dole jak se jim to přehřívá a museli si to nadzvedávat atd, přitom u minulého jsem ho měl na straně a vzduch si to bralo v poho:-)
- dále podmínka, není to ale nutná podmínka, že bych to nejraději koupil u mironetu jsem s nimi spokojen, tudíž bych i rád pokračoval:-) ale nemusí to být:-)

Tady pár mých adeptů:
http://asus.mironet.cz/asus-m50vcas001c ... p+dp85568/

http://hewlettpackard.mironet.cz/hp-pav ... p+dp87514/

http://asus.mironet.cz/asus-b50aap015e- ... s+dp87544/

http://asus.mironet.cz/asus-m50vcas059c ... p+dp88017/

http://asus.mironet.cz/asus-m50vcas067c ... p+dp89180/

http://asus.mironet.cz/asus-m50vcas001c ... p+dp85568/

jen bych dodal poznámku, čtu, že HP jsou kvalitní oproti jiným, zde mám jen jednu značku, která má oproti těm asusům absenci numerické klávesnice, má nižší rozlišení a chybí jí wifi typu /n takže to asi vyhraje nějaký asus, nebo pokud mi doporučíte něco? Předem uznávám, že to je málo peněz na hodně muziky, takže nemohu chtít super kvalitu, stačí mi jen přijatelná:-)

a ještě ke konci byxh se chtěl zeptat, co je to ta eSATA? Vygoogloval jsem si, že nějaký port, ale k čemu? to už mi tají, nebo jsem to jen přehlédl.
Předem děkuju za podněty a rady

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 12 dub 2009 12:43

zkus jeste pritahnout na tech 25k, mohl bys mit thinkpad r500 s 1680x1050 displejem, ten uz bude na cady pouzitelny, navic ma r500 uvnitr horcikovou kostru (pevna), slusne chlazeni a tichy chod.

nebo taktez kolem tech 25k toshibu tecru s10

je to sice 2-3 k pres tvuj rozpocet, ale nekupujes notebook kazdy den a na WSXGA+ displeji se opravdu lepe pracuje (sam kreslim - btw. i tech 1440x900 je na vysku pomerne malo)

jinak M50 moc pevna neni, budes muset davat docela bacha, hl. na displej. stejne tak pavilion - pevnost tela hodne pokulhava, proste je videt, ze to je HP-cko na domaci pouziti, ne na tahani (jako compaqy)

j, s tim nesirokouhlym displejem mas asi smulu, z novych notebooku o nicem takovem nevim, leda ze bys sehnal z druhe ruky jeste v origo zaruce (kterou bys pak treba prodlouzil na dlasi roky) treba thinkpada T60p, tam se strkaly 1400x1050

poku mas doma externi displej (btw. idealni reseni), tak by stacil thinkpad R500 n nizsi konfiguraci s obyc. wxga displejem, ma to displayport (digitalni vystup, redukce na hdmi nebo dvi = par korun)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 12 dub 2009 12:47

Připlatit si na ThinkPad R500: http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-r500-c2d-d115601.htm

Ty notebooky co jsi vybral jsou jen obyčejné multimediální plasťáky - moc toho nevydrží. A na grafiku je vhodné vyšší rozlišení (1680x1050).
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 12 dub 2009 13:06

To je rozdíl 2 500 Kč budu ho sice kupovat až za pár týdnů, až mi tamten vrátí z opravny, já si zažádám o vrácení peněz, ale nevím, uvidíme, jsem jen studentík a moc si vyskakovat nemohu:-) a ta grafika? já jen prostě vím, že nvidia 9xxx je prej docela good a nevím nic o těch co má ten R500 (ATI), upřímně mi to nic neříká :-)
Jinak mám doma monitor asi 22" -> strašně velkej:-), takže o externím by se dalo přemýšlet, ikdyž to přepojování atd.
Bohatě by mi stačilo na kreslení asi jen to rozlišení 1400, jelikož pak asi na monitoru 15,4" už tam musí být malinký písmenka

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 12 dub 2009 20:34

ati hd3470 je cca na urovni 9300gs.
psal jsi ale, ze ti staci integrovana, jlidne ta intel grafika, co vim, bezproblemu se s tim da modelovat v pro-e, inventoru, atd...
(pokud se nebude jednat o nejake hodne slozite ,d sestavy, ale vzhledem, k tomu, ze je to na studia, nepredpokladam

pokud tedy mas doma 22 palec monitor, tak klidne neco s obycejnym wxga, vzal bych teda thinkpad R500 v nizsi verzi s intel grafikou a 1280x800. pripojeni monitoru je otazka jednoho dratu a prepnuti, sam takto externi monitor pouzivam a pri kresleni si to nemohu vynachvalit (nehlede na to, ze ergonomie s externim monitorem je uplne nekde jinde)

ten thinkpad s intel grafikou bude it dlouhou vydrz na baterky, pevne telo, kvalitni panty, nebude to moc hrat a bude to i tiche.
a hl. to ma digitalni vystup z grafiky (jinak bych radil mensi R400, ale na vyssi rozliseni je digital lepsi, analog muze byt ruseny)

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 13 dub 2009 11:31

Ten R500 mě zas tolik neláká. Má meší ramku, menší pevný disk atd. To je už asi příplatek za značku, ikdyž na ten ASUS řady M50 co jsem hledal na netu jsem četl samou chválu, líbí se mi tam, že toucpad má ještě další funkce atd...jsem asi zapomněl říci, že často budu i sledovat filmy na ntb a hlavně se mi líbí, že tam má i numerickou klávesnici:-) ...ale furt se rozhoduju, tak klidně pište, rád si přečtu vaše názory

Michal27
zlobivá kočička

Příspěvekod Michal27 » 13 dub 2009 11:41

U R500 predevsim platis za kvalitu. Ten Asus moc kvalitni neni. A nejhorsi, co muzes pri vyberu notasu udelat, je koukat na velikost HDD a RAM (jsou to ty nejlevnejsi komponenty). Pokud chces dobry servis, jistotu kvalitniho provedeni a pracovni ergonomii, ber ThinkPad. Vim, ze zacinajici studenti se casto nechaji zlakat GHz, GB a parem lesklych plosek na tele notebooku, ale ver mi, ze pokud ted koupis ten Asus, stejne budes za dva roky prechazet na pracovni notebook. Pokud to ma slouzit na studia, pak bych kvalitu dal na predni mista a ridil se dle ni. HDD a RAM pri nedostatku muzes upgradovat - je to snadne a levne, ale osoupane sasi, spatne panty, nepevnou konstrukci a hlasite chlazeni - s tim nenadelas uz nic...
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 13 dub 2009 11:55

jenže problém je ten, že už takhle jsem si přidal 2 500Kč a fakt už nevím kde bych vyždímal další dva litry:-)... takže o nějakém lenovu si mohu asi jen nechat zdát:-) - vše jede z mé režie ... a zde na foru jsem se dočetl, že grafika ATI hodně žere baterku, tudíž je to další faktor proč se mi nelíbí, prý jsou více náročné. A v předešlém ntb, kde jsem měl jen od intelu 950 po přidání 2GB RAM, jsem se nesetkal, že by se mi grafika v inventoru sekala či jinde...ale hry už samozřejmě ano a já už nejsem žádný pařmen. Prostě finance jsou to hlavní

Michal27
zlobivá kočička

Příspěvekod Michal27 » 13 dub 2009 12:02

Vsak ja myslel tu R500 s integrovanou GK.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62574

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 13 dub 2009 12:27

kastle je odolná, ale už ne tak jako to bylo u této značky dříve. Škoda že se už nevyrábí ThinkPady r61, které měli šasi ještě hodně dobrou, ale poslední dobou, když chceš perfektní šasi, musíš koupit sérii T. Konkrétně se plasty kolem klávesnice lehce prohýbají, což dříve bylo u lenova bylo nemyslitelné..

Tento příspěvek v diskuzi mě moc nepotěšil:-)

Michal27
zlobivá kočička

Příspěvekod Michal27 » 13 dub 2009 12:33

Tak jsou ale veci, ktere nemaji pouzitelnost a celkovou odolnost vliv. Jinak mi prijde T a R serie dost podobna - az na ochranu displeje, kterou ma T500 lepsi, nez R500. Ale pokud schanis neco kvalitniho, v cene kolem 20 000Kc nic lepsiho, nez R500 proste nenajdes. Ten Asus je takovej forovej a i tak numericka klavesnice je na ukor kvality sasi...takze do toho bych nesel.

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 13 dub 2009 14:18

Koukám, že i tento ntb má širokoúhlej displej, když se tak prodloužil, tak tam tu numerickou klávesnici dát mohli. Mě spíš příjde jako by všichni byly zaujatí na jednu značku, přitom zde jinému doporučujete ACER a ten tu kritizujete asi ze všeho nejvíc!

Michal27
zlobivá kočička

Příspěvekod Michal27 » 13 dub 2009 14:26

Tak pokud to chce nekdo na hrani a bude mu lezet na stole, tak Aspire poslouzi. Ja bych od Aceru vzal jedine TravelMate, ktery doporucujeme. Pokud to chces na studia, jen blazen by ti doporucil multimedialni notebook, jako je ten Asus, ktery ma velkou sanci se kazit a navic ma laxni servis. Proste bud se radami zde rid, nebo na ne kasli a kup si co chces. Ne nadarmo se zde doporucuje predevsim Lenovo. Je to holt kvalitni vyrobek.
Jinak ze ma notas sirokouhly displej, to neznamena, ze by tam byla numericka klavesnice dobra. Naopak na 15,4" notasu je numericka klavesnice naprosto nesmyslna, protoze dost vyznamne omezuje pouzitelnost. Pokud se dobre podivas na ten Asus, tak si vsimnes, jak jsou ty klavesy mensi a stisnene - v praxi to znamena, ze rychleji se pise bez numerickeho bloku... Nehlede na to, ze pokud budes delat doma, pripojis externi klavesnici za par supu a mas vystarano..

mohes
píše často

.

Příspěvekod mohes » 13 dub 2009 14:52

Však v poho, nemyslel jsem to nijak zle,já se v tom nijak nevyznám. Ty určitě máš nějaký lepší ntb, ale jestli opravdu víš, že lenovo je tak kvalitní, tak to asi vyhraje. tehdy jsem taky dal na HP a spokojenost, tedy kdyby se po chvilce vždy nerozbilo nabíjení:-D
Pokud se tě mohu zeptat, tak ta grafika, jak je na tom oproti 9300 a taky nevím...má nižší rozlišení jen 1200x800, ikdyž to asi zase není tak rozhodující, pak jsou jen menší písmenka, že?
A když jsou ty ntb širokoúhlé, tak by mě zajímalo, jestli se daj v poho strčit do batohů pro 15,4" ntb, ale normal monitor.
Dále koukám, že to má RAM DDR3 a já jsem si tehdy do toho starého koupil 2GB DDR2, takže jí tam asi nepůjde narvat, že?:-)
Jinak trochu trpělivosti se mnou, vůbec tomu nerozumím:-)

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 13 dub 2009 15:13

u nizsiho rozliseni jsou pismenka vetsi. mensi pismenka bys mel treba u 1680x1050 (jako treba t te vyssi verzi r500 s tou ati hd3470)
integrovana intel 4500 grafika je o dost slabsi nez 9300gs, rozjede fakt spise jen starsi a fakt malo narocne hry.
na kresleni na studia ale staci.

jinak duvod, proc stoji r500 v porovnani s asusem vice, je, ze ma uvnitr horcikovou kostru, tim padme je notas pevnejsi.

a na 15.4 skutecne nemuze byt dobra plnohodnotna klavesnice (videl jsem je zatim jen u asusu a msi - no schvalne si mrkni na fotky, jak to vypada (hl. to msi - natlacene na ukor shiftu, apod...)

kup si externi numeru za 200kc, sam na to nedam dopustit (notebook+externi numeru mam dokocne radsi nez desktopovou klavesnici, pac si ty cisla dam tam, kde na ne nejlip dosahnu)

DDR3 a 2 nejsou kompatibilni.
jinak ale 2GB bohate staci
(neni problem mit spusteny pro-engineer a inventor dokupy - podklady totiz mame v dwg, na studijni ucely bohate staci)

Zpět na „Jaký vybrat notebook“