Které notebooky mají kvalitní wi-fi?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
bus

Příspěvekod bus » 20 kvě 2007 00:07

No akože to závisí od toho vysielača, ak je dosť silný tak ho uvidíš aj na 10 km. Len sa k nemu nepripojíš lebo tvoja wifi karta nemá taký veľký dosah. Ináč čo som pozeral tak Acer vo svojich propagačných materiáloch tvrdí, že SignalUp ma dosah vyšší o cca 25%.

jimmyjames
guru

Příspěvekod jimmyjames » 20 kvě 2007 00:26

Jo takhle. Tak to je teoreticky možné...ale to by mě pak zajímalo, jaký do toho vysílače perou výkon...ale asi těžko podle normy :lol: Každopádně tohle je k ničemu, když se k němu nepřipojíš.. ;)

bus

Příspěvekod bus » 20 kvě 2007 03:08

Aj na takéto vzdialenosti sa dá WiFi rozbehať, určite to ide ak je na oboch stranách veľka anténa s dostatočne vysokým výkonom. (Že vraj 25 km.) Mám ale pocit že to ide aj keď je na jednom konci iba malý povedzme notebookový adaptér, len potom druhá strana musí mať dostatočne dobré parametre aby dokázala zachytiť signál od toho adaptéra, neviem presne nikdy som to neskúšal no poznám pár ľudí čo sa tak pripájali na nejaké pofiderné :) wireless siete tu po Bratislave, aj keď to určite nebolo 10 km. No a nakoniec som videl na nete nejaké high-powered wireless notebook adaptéry ale tie sú stavané na pripojenie externej antény.

jimmyjames
guru

Příspěvekod jimmyjames » 20 kvě 2007 12:27

Při použití externí antény to je už něco jiného...ale bavili jsme se o integrovaných. Jde však také o to, jaká bude při tak dlouhém spojení kvalita přenosu. Pracuju pro jednoho providera bezdrátového připojení k inetu a vím, že spoje 2.4GHz dříve dávali max asi do 6km. Při delší vzdálenosti už bylo problém udržet stálou kvalitu spojení.

Jinak dnes už na všechny delší spoje používají 5/5.8GHz. Tohle pásmo už často dávají i na krátké spoje, protože 2.4GHz pásmo je ve většině městech už dost zarušené. Samozřejmě bavíme se o tzv.poslední míly... na páteře se používají minimálně 5.8GHz, a to je na nějaké malé vysílače, často pak profi spoje v 10GHz a tuším že 28GHz.

bus

Příspěvekod bus » 20 kvě 2007 13:29

No však jasné, mňa by tiež zaujímalo ako to vyzerá na tej "poslednej míli". Tie 25km vzdialenosti sú len pri nejakej úplne že 4 Mbps a ideálnych podmienkach a medzi dvoma anténami predpokladám (aj keď na 2.4 GHz). Tak teda neviem, ako ďaleko máš skúsenosť že sa dokáže taká bežná integrovaná anténa pripojiť a závisí to od vysielača na druhom konci?

jimmyjames
guru

Příspěvekod jimmyjames » 20 kvě 2007 13:40

Záleží to na obou. S integrovanou anténou se moc daleko nepřipojíš. Nemám osobně vyzkoušeno, ani jsem se tímto zatím moc nezabýval. Jenom co můžu říct... nedávno jsem řešil zákazníka, který chtěl mít wifi pokrytí v domě, aby se mohl připojovat k inetu přes noťas. Takže dvě APčka, jedno pro spojení s vysílačem a na tu napíchnuté druhé pro pokrytí domu. Automaticky jsem nějak předpokládal, že se hodí normální APčko (2,4GHz a integr.anténa) na půdu a bude mít signál v pohodě i na zahradě. Technik mě pak vyvedl z omylu, že s tímhle nemají moc dobré zkušenosti (spoj přes dva stropy). Dávají tam tedy lepší APčka, než jaké běžně na síti používají, a umísťují nejlépe do patra. Záleží to však hodně na tom, z čeho je ten dům stavěný. Podle mě by to mělo jít i tak, jak jsem zamýšlel, ale zase otázka je, jak by byl signál kvalitní. Profi firma si samozřejmě nemůže dovolit, aby slíbila zákazníkovi pokrytí celého domu, a potom by byl nějaký problém s horším signálem v nějakém místě, takže zase taky to ber trošku s rezervou.

Honza130

Příspěvekod Honza130 » 20 kvě 2007 13:49

mraky píše:
Honza130 píše:IBM/LENOVO ma ty anteny dve.. na obou stranach vnitrniho ramu displeje.. takze ten prijem bude z tech lepsich :)

A s jakymi dalsimi notasy mas zkusenost, ze tohle tvrdis?

Neber to zle, ale (ac sam mam thinkpada) nemam rad vychvalovani do nebes jenom proto, ze to mam.

nevychvaluju to do nebes ... tak treba kamarad ma ASUSe, nevim jakej model, v tech se neorientuju, ale tam kde on nechyti zadnou sit, tak ja se chytnu a podle merice v programu od Lenova neco malo pres 20%.. pirpojim se ale spojeni neni stabilni.. tak dle toho sem usoudil ze Lenovo bude mit o neco lepsi prijem...
nikde jsem nepsal ze je nejlepsi !! jen ze je dle me "z tech lepsich" !

bus

Příspěvekod bus » 20 kvě 2007 20:22

Mňa by to skôr zaujímalo vonku, v dome s tým mám skúsenosti a so slabým AP to je fakt bieda, napríklad v našom byte mám vo svojej izbe AP a v obývačke sa už občas ani nepripojíš lebo je medzi nimi železobetónová nosná priečka. No, asi to vonku niekedy budem musieť vyskúšať...

ivo261as
občas něco napíše

Příspěvekod ivo261as » 21 kvě 2007 19:15

Tak tohle je totální nesmysl. Na integrovanou anténu v noťasu nikdy nechytneš síť vzdálenou několik kilometrů. To je technicky nemožné... leda by to byl nějaký ten nový standart (n apod), s těma nemám ještě zkušenosti.

chápem že sa tomu ťažko verí ale je to pravda,..nekecám,..pravda je síce aj to že mám na vysielaciu anténu priamy výhľad a že prostredie u nás je úplne čísté tj. že u nás nie je ani jedna WiFi sieť,..
Acer Aspire 1642 ZWLMi, Intel Centrino 1,7 GHz 2 MB L2 cache, 512 MB DDR2

Zpět na „Jaký vybrat notebook“