Zdravím,
chystám se ke koupi notebooku, ale stále se nemůžu rozhodnout ve výběru, tak jsem se rohodl požádat o radu.
Moje požadavky jsou nasledující:
Využití:
Notebook budu používat převážně na práci. Chci na něm dělat grafiku (Photoshop), nějaké to programování, dále pak klasické kancelářské práce (škola). Bude také nahrazovat desktop - chystám se pořizovat externí LCD panel.
Hry se na něm budou hrát občas, ale spíše starší tituly. Pokud spustím nějaké novějsí, je to jednoznačně plus.
Přenášení:
Notebook by měl sloužit jako mobilní pracovní stanice, proto by neměl být moc těžký a velký. Jako optimalní velikost vidím 14", ale nebránil bych se ani 13,3" a při rozumné hmotnosti ani 15,4".
Zatím se nejspíš nebude přenášet denně, ale v budoucnu to může nastat. Měl by být tedy do jisté míry odolný.
Doma bude většinu času na stole připojený k LCD (pravděpodobně budu pořizovat docking station, ale zapojení dvou-třech kabelů nevidím jako problém).
Display:
Jak už bylo řečeno, preferuji velikost 14" (ale možnost i 13" nebo 15")
Chtěl bych matný, ale v lesklém taky nevidím moc velký problém.
Dále pak nějaké rozumné rozlišení na Photoshop.
Design a zpracování:
Spíš jednoduchý s pevnou konstrukcí. Nemám rád lesklé materiály (nový Acer TimeLine se mi ovšem líbí).
Notebook by měl být kvalitně zpracovaný, neměl by se moc přehřívat. Byl bych rád, kdyby mi sloužil co nejdéle.
Mělo by se tedy vlastně jednat spíše o business model.
Výkon:
Aspoň takový, aby běhal Photoshop dostatecně plynule.
Představuji si tak 2Ghz procesor, 4GB RAM (nebo aspoň 2, s tím že se bude časem upgradovat). Grafiku vidím na integrovanou (nebo možnost přepínání na dedikovanou jako je tomu třeba u ThinkPadu R500) - nechci, aby to moc zralo a topilo.
Rád bych, aby notebook stíhal HD videa.
Pevný disk chci minimálně 250GB.
Výdrž na baterie:
Rád bych, aby byl notebook schopen běžet na baterie přes 4 hodiny.
Výdrž nových Acerů Timeline vidím jako obrovskou výhodu.
Další výbava:
Vzhledem k tomu, že chci připojovat LCD, měl by mít notebook nějaky digitalní výstup.
Současně se vzhledem k mým požadavkům rozhoduji mezi těmito třemi notebooky:
Lenovo ThinkPad R400: Jako prakticky jedinou nevýhodu vidím to, že nemá žadný digitální výstup (což se dá vyřešit dockem).
ASUS B80A: Kvalitou nejspíš nebude dosahovat ThinkPadu, ale myslím, že špatný vůbec nebude. Výhodou je HDMI. Jen nevím, jak to bude s výdrží?
ACER Aspire 4810T (TimeLine): Tady mám obavy - bude 1.4 Core 2 Duo stihat Photoshop? Výhodou je pak výborná výdrž na baterie.
Také jsem přemýšlel o ThinkPadu R500, který má jak digitalní výstup, tak lepší výkon na hry díky přepínaní na dedkovanou grafickou kartu. Jen nevím, jestli by s 15" chtělo tahat...
Někod nějaký jiný návrh?
Děkuji za radu.
14" do 20.000; na praci
Zpět na „Jaký vybrat notebook“