Zdravím znalce. Studuju na VŠ (Stavebka, třetim rokem) a začal jsem pociťovat potřebu mobility. Sesumíroval sem si požadavky a vyšlo toto:
- potřebuji pracovní notebook. Tzn. budu na něm mít veškerý data, takže musí být maximálně spolehlivý (kvalitní konstrukce, rychlá oprava v případě (nedej Bože) poruchy).
- je určen především pro práci v CADu, zároveň se s ním potřebuji pohybovat, takže bych se asi držel v úrovni 15" noťasů. Navíc je prioritou vyšší rozlišení (tj. ideální 1400x1050).
- NE, ITEGROVANÝM KARTÁM! důvody viz CAD. Optimálně asi Ge7300/AtiX1400, u lepších se obávám vyšší spotřeby/hlučnosti/topivosti.
- přenos notebooku neplánuji příliš častý (vždy na víkend + sem, tam ho vzít do školy), tudíž nepožaduji bůhví jakou výdrž.
- cena okolo 25.000 - 35.000 bez DPH.
Další požadavky mám na hlučnost notebooku (s tím spojené zahřívání), rozložení klávesnice, atd. Spoustu důležitých věcí z obrázků na netu a z konfigurace prostě nevykoukáte, proto sem píšu.
Jinak by mě zajímalo, zda-li má někdo zkušenosti s prací v CADu na malých noťasech, popřípadě naopak - s přenositelností velkých (17") notebooků. Osobně mám pocit, že zlatá střední cesta, ale možná se mýlím...
dík za rady.
P.S. pokud některé z mých úvah nejsou správné a daný výrobce má problémy, které mě napadaly vyřešeny, tak budu jen rád, když ponouknete.
Pracovní notebook pro CAD - konfigurační oříšek?
Btw., poruchovost 16-20% rocne i v pripade velkych znaciek je na "nedaj Boze" prilis vela... Tam by teda bodol ten FS - ten ma garanciu opravy do nasledujuceho pracovneho dna od riadneho nahlasenia poruchy (teda v ramci standartnych "otvaracich" hodin servisnej infolinky). Staci sa len zaregistrovat na akejsi www a kupit Lifebook v ramci vyrobcom urcenej lehoty.
C
C
inspirion 6400, urco se do 35k vlezes, to co mam v popisu je za 30k s dph,
nebovypada velmi zajimave thinkpad r60:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... kampan=165
nebovypada velmi zajimave thinkpad r60:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... kampan=165
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
-
- guru
Též se přikláním a doporučuji ThinkPad R60 v konfiguraci s X1400 a SXGA+
Pokud bys byl ochoten připlatit ještě cca 4000Kč, tak ještě lepší by pro tebe byl ThinkPad Z61m, který má wide displej WSXGA+
Co jsem četl, tak je wide pro modelování lepší.
Jinak ThinkPad R60 budu mít asi do týdne, max dvou
Takže potom hned napíšu své zkušenosti mimo jiné i pro použití s Catii (3D CAD).

Jinak ThinkPad R60 budu mít asi do týdne, max dvou

díky za odpovědi obratem. To IMBko nevypadá vůbec marně. Máte někdo zkušenosti s chováním IBM k menším zákazníkům? (ze zkušenosti známých a kamarádů mě přijde, že Dell na individuální zákazníky moc nehledí, má spoustu velkých zakázek, které jsou pro něj důležitější. Od toho se potom odvíjí jeho chování k jedinci, který si u nich pořizuje notebook. Mě přišlo docela neprofesionální - jednak způsob (ne)komunikace, druhak nepříliš valné znalosti obchodníků o produktu... ale když tohle člk zkousne, tak má asi fajn noťas.)
-
- guru
Tohle je něco úplně jiného. Dell má zatím pouze přímý prodej, kdežto Lenovo prodává pouze přes prodejce. Takže Dell můžeš koupit jen přímo u Dellu, kdežto Lenovo koupíš v normálním počítačovém obchodě (např.: CzechComputer).
Ještě bych rád upozornil, že Lenovo dává právnickým osobám (firmy) standartně pouze 1 rok záruky (alespoň teda u R60 a Z61m). Pro fyzické osoby samozřejmě platí 2 letá záruka. Někteří prodejci však poskytují 2 letou záruku i právnickým osobám. Potom je 1 rok záruka u Lenova, druhý rok poskytuje záruku prodejce. CzechComputer poskytuje na ThinkPad R60 dokonce 3 letou záruku a to dokonce i právnickým osobám!!
Mám to několikrát ověřené a opravdu to platí. Ostatně za týden ho budu mít právě z CZC, takže uvidím, jak to je se zárukou.
Ještě bych rád upozornil, že Lenovo dává právnickým osobám (firmy) standartně pouze 1 rok záruky (alespoň teda u R60 a Z61m). Pro fyzické osoby samozřejmě platí 2 letá záruka. Někteří prodejci však poskytují 2 letou záruku i právnickým osobám. Potom je 1 rok záruka u Lenova, druhý rok poskytuje záruku prodejce. CzechComputer poskytuje na ThinkPad R60 dokonce 3 letou záruku a to dokonce i právnickým osobám!!

To s tou distribuci vim.... Ale když se s noťasem (nedej Bože
) něco stane, tak v obou případech (IBM i Dell) mám možnost dát ho do autorizovanýho servisu, ne? Vim, že u Dellu zpravidla funguje záruka typu NBD (asi taky ne dycky), ale u IBM nevim, jak tomu je.
Ten příklad s Dellem jsem uváděl proto, že mi přišlo, že podobně by se mohli chovat i v případě záruky (snad ne). Tak proto jsem se ptal, esli má někdo zkušesnoti s přístupem IBM.
S tim souvisi další věc. Možná je to jenom Blesková kachna, ale dolehly k mým uším fámy o snížení kvality (výroby, servisu,...) u notebooků IMB poté, co divizi odkoupila firma Lenovo. Moc tomu nevěřim, ale zajímalo by mě, jak to je...

Ten příklad s Dellem jsem uváděl proto, že mi přišlo, že podobně by se mohli chovat i v případě záruky (snad ne). Tak proto jsem se ptal, esli má někdo zkušesnoti s přístupem IBM.
S tim souvisi další věc. Možná je to jenom Blesková kachna, ale dolehly k mým uším fámy o snížení kvality (výroby, servisu,...) u notebooků IMB poté, co divizi odkoupila firma Lenovo. Moc tomu nevěřim, ale zajímalo by mě, jak to je...
Ono famy o poklese kvality notebookov IBM nie su pravdive - tieto notasy sa totiz uz nevyrabaju...
Vyraba ich totiz uz Lenovo, ktore tuto diviziu odkupilo od IBM a logo IBM pouziva pre zopar "senilnejsich" (sorry Puppy, ale je to tak...) obcanov, ktori nedaju na logo IBM dopustit (hoci logo ako logo, pre mna za mna tam moze byt aj kacer Donald, hlavne nech to je kvalitne). Takze je to Lenovo Thinkpad...
A co mam echo od servisakov, tak Lenovo slo s kvalitou podpory DOLE.
C
Vyraba ich totiz uz Lenovo, ktore tuto diviziu odkupilo od IBM a logo IBM pouziva pre zopar "senilnejsich" (sorry Puppy, ale je to tak...) obcanov, ktori nedaju na logo IBM dopustit (hoci logo ako logo, pre mna za mna tam moze byt aj kacer Donald, hlavne nech to je kvalitne). Takze je to Lenovo Thinkpad...
A co mam echo od servisakov, tak Lenovo slo s kvalitou podpory DOLE.
C
-
- guru
Říká se, že kvalita i servis šly dolů....jenže i přesto stále patří mezi jedny z nejkvalitnějších noťasů! Takže určitě nemusíš mít strach z toho, že by byl horší jak Acer, ASUS... to jako fakt ne. Nevím však jak servis, o tom jsem moc nečetl ani nemám zkušenosti. Tímhle bych se ale osobně tak nestrachoval. Každopádně je fakt, že servis Dellu bude určitě lepší (standartně NBD). (Ještě poznamenám, že Lenovo nabízí také NBD záruku)
Naopak zase o Dellu jsem často slyšel, že mechanickým zpracováním jsou mizerné (řada Inspirion) a vynikají pouze servisem. Je nutné si také uvědomit, že vybíráš z řady Inspirion, což je jakoby low-end u Dellu. Bezesporu řada Latitude už je o něčem jiném..
Naopak zase o Dellu jsem často slyšel, že mechanickým zpracováním jsou mizerné (řada Inspirion) a vynikají pouze servisem. Je nutné si také uvědomit, že vybíráš z řady Inspirion, což je jakoby low-end u Dellu. Bezesporu řada Latitude už je o něčem jiném..
Zpět na „Jaký vybrat notebook“