Poznáte tuhle chybu displaye?

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
michalsrb
občas něco napíše

Poznáte tuhle chybu displaye?

Příspěvekod michalsrb » 24 srp 2009 20:43

Ahoj,

Stala se mi smutná věc - začal mi zlobit display u notebooku. Bez příčiny - dříve utržel nějaké rány, ale teď delší dobu ležel v klidu a najednou začal zlobit.

Chyba vypadá jako "šum" pixelů - některé pixely jsou posunuté ze svého místa o kus do strany. Velikost posunutí se pořád mění, takže to připomíná opravdový šum.
Nejlépe to asi popíše obrázek:
http://www.zaryby.cz/DSC05377.jpeg

Potřebuji zjistit, jestli je to chyba grafiky, kabelu, nebo displaye.

Notebook je DELL Latitude D620, grafika nVidia Quadro NVS 110M, display 14" Wide XGA+ (1440x900).

Moje dosavadní pátrání:
Obraz z externího výstupu je v pořádku. Chyba se projevuje nezávisle na systému (třeba i v BIOSu), na rozlišení i na zobrazovacím módu (textový, 2d, 3d). Někdy chyba bez zjevné příčiny zmizí a po chvíli zase začne. Nezáleží na teplotě notebooku. Měl jsem notebook celý rozebraný a při manipulaci s kabelem se chyba nijak neměnila. Jelikož chyba vypadá jako rušení, zkoušel jsem, jestli má vliv připojený adaptér, vyjmutý disk, cd mechanika a paměti - žádná změna. Diagnostická utilita od Dellu říká, že veškeré spojení s displayem je v pořádku (stejne tak všechno ostatní).

Předpokládám (a doufám), že grafika je v pořádku..

Notebook už není v záruce a servis by vyšel draze, takže bych si nejraději objednal display nebo (ještě lépe) kabel a vyměnil ho sám. Bojím se ale, že problém bude jinde a budou to vyhozené peníze. Máte-li někdo zkušenost s takovou chybou, nebo názor co je rozbité nebo co bych mohl ještě zkusit, pište. :-)

Michal Srb

michalsrb
občas něco napíše

Doplnění

Příspěvekod michalsrb » 24 srp 2009 22:05

Ještě doplnění:

Jakákoli jednolitá barva se zobrazuje správně.

Lepší ukázka chyby:
vzor: http://www.zaryby.cz/vzor.png
fotka: http://www.zaryby.cz/DSC05381-small.jpg

Černý podklad, bílé čáry. Jedna vodorovná - zobrazuje se bez chyb (krom konců), tři svislé - jedna ok a dvě špatné, jedna mírně šikmá - špatné.
Vypadá to, že každý druhý sloupec je odskočený o dva pixely vpravo a "šumí"..

MaTToS
guru

Příspěvekod MaTToS » 29 srp 2009 13:01

Tu sa neda jednoznacne povedat ze je to chyba LCD, uz som na servis mal velmi vela notesov kde sa prejavovala tato zavada a bolo to tak 50% display, 10% kabel a 40% grafika/doska ....
Ja sam ako technik ti neviem presne povedat ze preco na internom LCD sa zobrazuju tieto chyby a na externom nie ale skusal som najprv vzdy ine LCD a potom som riesil dalej a naozaj to v 40percentach pripadov spôsobovala zakladna doska s grafikou ktore tam boli integrovane aj napriek tomu ze externy vystup mal obraz OK tak na internom boli v obraze tieto chyby ...
Ja by som minimalne skusil to dat do nejakeho servisu kde vedia vyskusat aspon ine LCD lebo len tak naslepo kupit LCD a zistit ze je chyba v kabli prip. doske sa mi nezda byt to spravne riesenie
Viem ze som ta nepotesil ale mam stym vela skusenosti z fujitsu, MSI aj toshiby a nikdy to nebola chyba LEN LCD panelu alebo LEN kabelaze k LCD .
Urcite vyjde lacnejsie si zaplatit niekde diagnostiku toho notebooku ako kupit drahe LCD a zistit ze si na tom istom -
ThinkPad T420@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .

Zpět na „Hardware“