Zdravím,
po odpisu mého starého 17" MSI (příznačně ke své značce opravdu vydržel pouhý rok a půl - na druhou stranu jsem za něj úspěšně vyhandloval peníze nazpět) jsem tlačen ke koupi nového booku do školy a pár dalších míst.
Předně, po zkušenosti s denním přenášením 17" macka, značně poupravuji preference. Tedy:
- oproti naprosto nedostatečným necelým dvoum hodinám u MSI nyní mířím směrem k bookům s výdrží minimálně 5 hodin, ideálně 7-8 (důvodem je jasná nechuť tahat sebou adaptér do školy + výdrž v takovém dálkovém vlaku bez zásuvek na filmy atp)
- grafická karta stačí integrovaná GMA. Zde se výkon holt musí podřídit spotřebě a dokud budou fungovat v pohodě Age2, CS a jiné klasické multiplayer hry, tak jsem s tím v pohodě + odpadá eventuální přehřívání GPU a zbytečná hlučnost větráčku (zde se projevila zkušenost s topící grafárnou a funícím větrákem pro MSI tak typické). Vím, že existují i možnosti diskrétních karet, různých turbo taktovacích režimů atd. O tom vím prd, ale dokud to pomáhá jsem tomu otevřen.
- k výše uvedenému se pojí požadavek co možná největší tichosti počítače. Hlučnost větráku u ex-ntb mě občas doháněla k nepříčetným stavům (obvzláště, pokud spustil i při pouhém brouzdání netem v postelním polospánku či wordovské práce do školy)
- preferuji DDR3 paměti klidně v menším množství, pokud by zbyly volné sloty pro možnost upgradu
- jaký procesor si nejsem docela jistý. Samozřejmě asi co nejkvalitnější, ale mé požadavky jsou, aby počítač zvládal průměrný multitasking: přehrávání hudby, spuštěného prohlížeče s mrakem záložek, download torrentu a nějaké ty officy na pozadí, sem tam úpravy fotek ve photoshopu a eventuelní stříhání videa. - bez lagování. (šíře procesorů je na trhu opravdu značná a já vůbec netuším, jaké mají limity)
- velikost HDD není tolik podstatná spíše ta rychlost. Pro rychlejší tahání dat z a do a obecně rychlejší práci preferuji 7200otáček (cokoliv nad 250GB kapacity je fajn)
- DVD mechanika/vypalovačka je velmi vítaná
- poměrně dost mi záleží na HDMI portu + zvuku (zde už si nejsem tak jistý v kramflecích, budu ho připíchávat k 5.1 věži a na to budu pravděpodobně potřebovat externí zvukovku, tak aby to "nějak fungovalo")
- celé by to mělo být zakleté v dostatečně odolné šasi, která vydrží, ač citlivé zacházení, stále - denodenní přenášení. Jinými slovy, aby z toho nebyl po roce (a v ideálním případě ani po dvou a více) vykloktaný kus plastu. (+ relativně solidní servis... Ano, vím, že Dell je kvalitní, ale netuším jak moc špatně jsou ty ostatní )
- váha tak max do těch 2kg a rozměr maximálně 13" (vzhledem k mobilitě) + u displeje také úplně netuším. Fajn by bylo, kdyby se z toho dalo něco vykoukat i třeba někde na lavičce v parku.
- čtečku otisků či webkameru neřeším
- ve wifi se taktéž nevyznám, čím silnější lapač signálu, tím samozřejmě lepší
- ideálně defaultně obsahující W7 (v horším případě možnost upgradu z Vist)
- poslední a nejdůležitější poznámka je finanční strop, ten je na 20 000,- bez DPH (v případě velkého zaujmutí bych šel tak o 2000,- nahoru)
Intenzivně si s tím lámu hlavu už tak měsíc a půl a notebook by se mi již docela dost hodil. Můj perfekcionismus mi ale ve vybírání obstojně brání (což je v kombinaci nedostatečné erudovanosti fatální mix). Takže snad mi poradíte.
Vážným kandidátem se zdál býti Dell Vostro 1220, ovšem od začátku se těžko smiřuji s absencí HDMI (+ DDR2 paměti a naživo se mi ten kousek vůbec nelíbil ač šasi vypadala bytelně)
Timeline řada Acerů je zajímavá (HDMI, 3G modul, velice dlouhá výdrž), proti mluví absence mechaniky a z dloslechu pošramocená pověst servisu i kvalita produktů (mám ale za to, že se to za poslední dobu zlepšilo)
ASUS UL30Vt taktéž vypadá hezky (velmi dlouhá vydrž, diskrétní GPU?) poti (DDR2, pomalý disk, asi nedostatečný procesor? a absence mechaniky). O kvalitě servisu a produktů toho vím stejně jako o Aceru (špatné zkušenosti z doslechu, vlastní žádná)
Thinkpady by měly být samozřejmě jasnou volbou, ale nejsem si jistý, jestli je možné v takovéto cenové hladině najít kousek, který by byl zároveň odolný a dostatečně výkoný.
Koukám, že jsem se dost rozepsal, tak vás to snad neodradí.
Děkuji za pozornost.
školní 11-13" book do 20 000,- bez DPH
http://www.alza.cz/hp-pavilion-dm3-10-d140517.htm
tento vyhovuje tvojím požiadavkam až na mechaniku,ale to sa dá v dnešnej dobe vyriesiť flashkami či pamatovymi kartami...
ja ho idem kúpiť tento týždeň.
tento vyhovuje tvojím požiadavkam až na mechaniku,ale to sa dá v dnešnej dobe vyriesiť flashkami či pamatovymi kartami...
ja ho idem kúpiť tento týždeň.
-
- Moderátor
body ve kterých ten pavilion nevyhovuje:
1. odolné a kvalitní zpracování- tohle je čistý měkký prohýbající se plasťák
2. kvalitní servis-dlouhodobý servis pavilionů v polsku je více než známý a pokud vím, tak k nim nejde dokoupit on-site servis
3. tichý chod- tady pochybuju, že bude díky té diskrétní grafice, ketrá je pro tazatele zbytečná tichý, zatím mám zkušenost, že všechny paviliony dost topí
4.výdrž baterie-to je otázka, nevím, jeslti jsou už nějaké recenze, ale ta diskrétní grafika tomu nepřidá, na druhou stranu je tam atlon Neo a LED, tak by to nemuselo být tak hrozné
Nevýhodami jsou dále lesklé provedení a lesklý displej, nemožnost dokování a podobně, ale to je vše spojeno s tím, že je to multimediální notebook, který se podle mě pro tazatele naprosto nehodí.
1. odolné a kvalitní zpracování- tohle je čistý měkký prohýbající se plasťák
2. kvalitní servis-dlouhodobý servis pavilionů v polsku je více než známý a pokud vím, tak k nim nejde dokoupit on-site servis
3. tichý chod- tady pochybuju, že bude díky té diskrétní grafice, ketrá je pro tazatele zbytečná tichý, zatím mám zkušenost, že všechny paviliony dost topí
4.výdrž baterie-to je otázka, nevím, jeslti jsou už nějaké recenze, ale ta diskrétní grafika tomu nepřidá, na druhou stranu je tam atlon Neo a LED, tak by to nemuselo být tak hrozné
Nevýhodami jsou dále lesklé provedení a lesklý displej, nemožnost dokování a podobně, ale to je vše spojeno s tím, že je to multimediální notebook, který se podle mě pro tazatele naprosto nehodí.
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.
onYx:
co se tyce HDD - nejen otacky urcuji rychlost - napr. 500GB 5400rpm (cca 60MB/s) se rychlostne velmi tesne blizi 320GB 7200rpm (cca 65MB/s) - diky vyssi hustote zapisu, plotny se sice toci pomaleji, ale na jednu otacku se vice zapise, takze ve vylsedku mas rychlostne obdobny disk s daleko vetsi kapacitou
tzn. nejrychlejsi (mimo SSD) budou disky s velkou kapacitou a 7200rpm (napr. 500GB 7200rpm davaji kolem 80MB/s).
jinak ti nic nebrani si HDD pak koupis zvlast a vymenit s puvodnim (a z nej treba udelat externi)
kdyztak se kukni do sekce HW, je tam topic plny screenu HDtune.
jinak na 7-8hodin ti nezbyva nez kouknout po nejakem notebooku s CULV procesorem. bezne core2duo ti pujde na max. 5-6hodin, pokud nebudes mit druhou baterii. takze nejake acery timeline, asusy UL (ty jsou pry dost povedene). nevyhoda akorat je, ze ty CPU jsou o dost pomalejsi proti tem plnohodnotnym core2duo tikajicich na 2+GHz. jak jsi psal, ze chces i strihat video, pokud pujdes i do HD videa, bude to znatelne.
k thinkpadum - tady by byla jedinou volbou R400, no ale:
- vydrz jen cca 5hodin, na 7-8 bys musel mit koupit silnejsi baterii, nebo druhou misto mechaniky
- neni hdmi, jediny mozny zpusob, jak vyvest digital, je pres dock
- je to uz 14ka (coz by snad ale nebyl takovy problem)
jinak je to skvely notebook, na denni prenaseni vylozene staveny, tichy, nehrejici... ale musel bys prekousnout tyto 3 "ale".
jinak diskretni grafika je pro tebe myslim zbytecna, CS a AOE2 jede na vsem, photohop je o CPU, RAM, tam grafiku nepotrebujes
co se tyce HDD - nejen otacky urcuji rychlost - napr. 500GB 5400rpm (cca 60MB/s) se rychlostne velmi tesne blizi 320GB 7200rpm (cca 65MB/s) - diky vyssi hustote zapisu, plotny se sice toci pomaleji, ale na jednu otacku se vice zapise, takze ve vylsedku mas rychlostne obdobny disk s daleko vetsi kapacitou
tzn. nejrychlejsi (mimo SSD) budou disky s velkou kapacitou a 7200rpm (napr. 500GB 7200rpm davaji kolem 80MB/s).
jinak ti nic nebrani si HDD pak koupis zvlast a vymenit s puvodnim (a z nej treba udelat externi)
kdyztak se kukni do sekce HW, je tam topic plny screenu HDtune.
jinak na 7-8hodin ti nezbyva nez kouknout po nejakem notebooku s CULV procesorem. bezne core2duo ti pujde na max. 5-6hodin, pokud nebudes mit druhou baterii. takze nejake acery timeline, asusy UL (ty jsou pry dost povedene). nevyhoda akorat je, ze ty CPU jsou o dost pomalejsi proti tem plnohodnotnym core2duo tikajicich na 2+GHz. jak jsi psal, ze chces i strihat video, pokud pujdes i do HD videa, bude to znatelne.
k thinkpadum - tady by byla jedinou volbou R400, no ale:
- vydrz jen cca 5hodin, na 7-8 bys musel mit koupit silnejsi baterii, nebo druhou misto mechaniky
- neni hdmi, jediny mozny zpusob, jak vyvest digital, je pres dock
- je to uz 14ka (coz by snad ale nebyl takovy problem)
jinak je to skvely notebook, na denni prenaseni vylozene staveny, tichy, nehrejici... ale musel bys prekousnout tyto 3 "ale".
jinak diskretni grafika je pro tebe myslim zbytecna, CS a AOE2 jede na vsem, photohop je o CPU, RAM, tam grafiku nepotrebujes
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Extreme7: To HP má sice relativně hezké vnitřnosti, ale pokud se koukám na obal, tak se mi dost nezdá. Mám obavu, že by se tomu dříve či později někde rozlepila šasi, popřípadně rupnul pant (uvědomuji si ale, že tento pocit můžu mít takřka kdekoliv, krom ThinkPadů anebo dražších řad booků..). + pokud grafika (která je pro mě v rámci booku nadbytečný luxus) zbytečně topí, tudíž kousek i zbytečně moc funí, nechci jí (což, mám pověrčivý pocit, bude dělat naprostá většina silnějších mobilních GPU)
- u HP jsem koukal spíše po ProBook 5310m, ovšem i ten má řadu nedostatků (hlavně absence HDMI a mechaniky, výdrž "až 7 hodin", takže reálně něco nad pět + jestli jsem to správně pochopil, žádný volný slot pro další paměť a fakt, že jsem ho nedržel v ruce a nevím jak moc je odolný - i když vypadá hezky)
Jen abych dovysvětlil důvody svého setrvávání na HDMI (třeba mi totiž vysvětlíte, že to není tak nutné a mě se podstatně rozšíří nabídka produktů):
- book budu používat na věci výše již zmíněné (stříhané video v HD nemusí nutně být, pokud by to u CULV procesorů znamenalo ztrátu vlasů vytrhaných z netrpělivosti) a taktéž hlavně na přehrávání hromady filmů (primárně DVD kvalita). Idea je taková, že pokud s daným kouskem příjdu třeba ke kamarádovi, který má kvalitní širokou LCD televizi, použiji HDMI, vrazím dovnitř nějaký film na DVD a můžeme si užívat velmi kvalitního pokoukání + doma book napojím na projektor, 5.1 věž, výsledek stejný.
Nevím jak moc je reálné DVI propojení s kvalitními zobrazovacími přístroji, jak je to tam se zvukem, jak moc DVD kvalita utrpí (jestli vůbec).
Z tohoto hlediska je dock sice hezká věc, ale maximálně pro domácí použití.
- u HP jsem koukal spíše po ProBook 5310m, ovšem i ten má řadu nedostatků (hlavně absence HDMI a mechaniky, výdrž "až 7 hodin", takže reálně něco nad pět + jestli jsem to správně pochopil, žádný volný slot pro další paměť a fakt, že jsem ho nedržel v ruce a nevím jak moc je odolný - i když vypadá hezky)
Jen abych dovysvětlil důvody svého setrvávání na HDMI (třeba mi totiž vysvětlíte, že to není tak nutné a mě se podstatně rozšíří nabídka produktů):
- book budu používat na věci výše již zmíněné (stříhané video v HD nemusí nutně být, pokud by to u CULV procesorů znamenalo ztrátu vlasů vytrhaných z netrpělivosti) a taktéž hlavně na přehrávání hromady filmů (primárně DVD kvalita). Idea je taková, že pokud s daným kouskem příjdu třeba ke kamarádovi, který má kvalitní širokou LCD televizi, použiji HDMI, vrazím dovnitř nějaký film na DVD a můžeme si užívat velmi kvalitního pokoukání + doma book napojím na projektor, 5.1 věž, výsledek stejný.
Nevím jak moc je reálné DVI propojení s kvalitními zobrazovacími přístroji, jak je to tam se zvukem, jak moc DVD kvalita utrpí (jestli vůbec).
Z tohoto hlediska je dock sice hezká věc, ale maximálně pro domácí použití.
dvi, hdmi, displayport - je to jedno, vse jsou digitaly, z dvi i displayportu hdmi vyvedes redukci (bez ztraty kvality).
rozdil je jen v tom, ze dvi neprenese zvuk
displayport - co jsou zatim displayporty v thinkpadech (z tech co se vlezou do ceny - R500), neumi pustit na vystup zvuk, jen obraz.
takze neni problem notebook s DVi pripojit na HDMI vstup na TV, ale zvuk tahas zvlast.
ja myslel, ze mas doma nejaky monitor, ktery na to chces pripojovat, kvuli te praci s grafikou, protoze to, co se dava do notebooku je neco otresneho, co do barev.
taky bych zvazil, jestli opravdu chces 13ku jako hl. stroj, kdyz uz, prikoupil bych si jeste LCD, protoze krcit se za 13kou... to neni nic moc prijemne.
jen mala uvaha na zaver:
pokud bude mit kamarad nejakou hodne dobrou TV, tzn. predpokladam nejake FullHD s dobrou uhloprickou, na 99% ma jeste minimalne DVD prehravac
(i kdyz na takovou TV je uz lepsi poustet z HDD HDripy)
rozdil je jen v tom, ze dvi neprenese zvuk
displayport - co jsou zatim displayporty v thinkpadech (z tech co se vlezou do ceny - R500), neumi pustit na vystup zvuk, jen obraz.
takze neni problem notebook s DVi pripojit na HDMI vstup na TV, ale zvuk tahas zvlast.
ja myslel, ze mas doma nejaky monitor, ktery na to chces pripojovat, kvuli te praci s grafikou, protoze to, co se dava do notebooku je neco otresneho, co do barev.
taky bych zvazil, jestli opravdu chces 13ku jako hl. stroj, kdyz uz, prikoupil bych si jeste LCD, protoze krcit se za 13kou... to neni nic moc prijemne.
jen mala uvaha na zaver:
pokud bude mit kamarad nejakou hodne dobrou TV, tzn. predpokladam nejake FullHD s dobrou uhloprickou, na 99% ma jeste minimalne DVD prehravac
(i kdyz na takovou TV je uz lepsi poustet z HDD HDripy)
kazdy velky byk byl jednou tele
Monitor a ostatní periferie budu postupně přikupovat. Záleží jak drahý bude notebook, tolik zbyde peněz na eventuelní monitor aj + hlavní stroj to bude pouze do té doby, dokud nekoupím desktop, což mám v plánu (mj jiné i z tohoto důvodu tolik netoužím po ntb se silným GPU či širším LCD - multimediální booky se mi za ty peníze prostě neosvědčily). Dá se pak položit jednoduchá otázka, k čemu nějak zvlášť výkonný ntb. Odpověď je taková, že peníze na desktop nebudou hned a hlavně, pokud budu delší dobu mimo byt, budu se muset spokojit s mobilním strojem (ale v tu chvíli mi vlastně jde hlavně o to, aby pracoval svižně a bez lagů při průměrném multitaskingu).
Sice OT, ale i tak se zeptám dále. Jak se tedy tahá zvuk (a i prostorový) z ntb do televize, pokud bych je spojil přes redukci DVI > HDMI? Na to bude třeba už externí zvukovka, ne? (ostatně ani nevím, jaké zvukové vývody TV má, ale pochybuju, že půjde o jeden jag, který prostě zasunu do portu pro sluchátka)
Sice OT, ale i tak se zeptám dále. Jak se tedy tahá zvuk (a i prostorový) z ntb do televize, pokud bych je spojil přes redukci DVI > HDMI? Na to bude třeba už externí zvukovka, ne? (ostatně ani nevím, jaké zvukové vývody TV má, ale pochybuju, že půjde o jeden jag, který prostě zasunu do portu pro sluchátka)
Zpět na „Jaký vybrat notebook“