Acer Aspire 5920G (Santa Rosa +GF8600M GT) - zkušenosti

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
skejpa
guru

Příspěvekod skejpa » 13 čer 2007 20:23

tak panove. Rozdil mez T7100 a T7300 je PODSTATNY. 7100 ma pouze 2MB L2 cache (kdyz pominu mensi frekvenci o 200 MHz) oproti 4MB L2 cache u 7300. Toto navyseni je dost podstatne a hraje celkem slusnou roli ve vykonu procesoru.
dale bych si dovolil oponovat tomu ze na procesoru tolik nezalezi - u her. tak tomu tedy vazne neni. graficka karta je zaklad ale pro spravny bezchybny chod notebooku v hrach je potreba i silny procesor.

a ikdybych mel cekat mesice dva, pockam. bud vyjde nebo bude dostupny jiny, lepsi. jednou jsem se rozhodl pro nejaky standard a pod nej nehodlam jit. zadne vymenovani procesoru nepripada v uvahu. chci to vsechno hezky od nich a vse plne funkcni. notas budu naplno vyuzivat stejne az na vejsce takze mam jeste cas. penize mam pripravene takze uz to je jen na nich...

T7300 -> uz tě čekám ;)

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 13 čer 2007 20:27

"jen 2 MB cache" :D neni to nahodou celkem dost ? Jiste 4 MB jsou vic ale co ja pamatuju tak jeste nedavno lidem na jedno jadro stacilo 1 MB a nemyslim si ze by tomu nebylo tak i dnes. Vykon samozrejme vetsi bude mit T7300 ale o kolik ?? Vesmirne hodnoty to nebudou akorat to samozrejme bude stat vic penez a vykon nebude ani o jedni celou tretinu vetsi. Mate nekdo nejaky testy ? Tohle nemam zatim nijak podlozene.
tento účet již není aktivní.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2007 20:29

gomigg píše:tak to vubec newim ale snad by něco mohl pozradit swarm ...ale stejně proč rychlejší procesor když jak ste říkali tak ty ostatní komponenty na to nemaji
No tak jako hry jsou limitované výhradně grafickou kartou a ve windows ti procesor stejně pojede jenom na minimální frekvenci, jak bude nevyužitej (navíc windows je bržděnej předevšim diskem).
Jako než upgradovat procesor, tak to je mnohem lepší koupit rychlejší disk nebo víc RAM. To se projeví mnohokrát víc na chodu počítače.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

skejpa
guru

Příspěvekod skejpa » 13 čer 2007 20:42

2maxxz: podle me je 1/4 vykonu navic celkem hodne ...

2swarm: chces tvrdit ze ti je rychlej procesor v notebooku naprd ? :D ver mi ze lituju toho ze sem si pred rokem za procesor nepriplatil. pri ruznych alt+TABech do winu se ti procesor hodi jako prase. dale ho vyuzijes pri dalsich vecech (komprese, aplikace, ...) a v neposledni rade se hodi i u her. a 2GB RAM mi prijde tak akorat pro notas dostatecne ne ? jediny co bych upgradoval je ten disk ale nebudu se tim zatezovat a budu doufat ze to nebude nejaka hruza...

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2007 21:02

skejpa: Tvrdim , že procesor je v notebooku nejvíc naddimenzovaná součástka.

ALT+TABy: ty přece vůbec nejsou o procesoru, tam je jenom potřeba přesunout kus RAM (často právě z disku)

- komprese: já teda zas tak často neripuju video a nekomprimuju v RARu, abych tady ocenil nějaký výhody....myslim, že další lidé taky ne (tohle jsou vlastně jediný dvě věci, kde uznám, že se někomu lepší procesor může hodit...pak už leda nějaký rendering v modelovacím software a nebo nějaký MATLABy atd....všechno to je specializovaný soft).

- hry: bavíme se tady o ubohé mainstreamové grafice, která nesahá ani po kotníky dnešní špičce. U té špičky už bych se o omezení procesorem mohl bavit. U nějaké GF8600 určitě ne. Půlku doby, co jsem hrál na tom ACERu TDU, jsem měl nastavenou natvrdo frekvenci 1GHz a přiznám se, že si toho nešlo ani moc všimnout. Pochybuju, že to bude znát někde mezi 2.0 a 1.8 nebo kolika.

A nemusíš se bát, že bych tu neviděl ty rozdíly kdyby byly. Teď zrovna mám už týden notes s Core2 Duo T7500 a stejně si stojim za tim, co jsem napsal.

Ale jako nemá cenu do toho víc rejpat. Obrázek už si musíte udělat sami. Na netu je i tak hodně informací. Kdo hledá, vždycky něco najde.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

skejpa
guru

Příspěvekod skejpa » 13 čer 2007 21:25

no jo ale ktera graficka karta je v notebooku "dnesni spicka" a kde se da koupit ? (vyjma umaxu)

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 13 čer 2007 21:34

tak to mám pro vás překvapení :D Notebook není na hry. Primárně na hry je nadupadný PC a ne notebook to že na notebooku jdou nějaký hry je už třešnička na dortu. Jinak zastávám názor noteboo k není na hry. Proto se málo do kterých cpou High End karty.

EDIT: Hlavně v takovým notesu musí všechno jet jak má nic se nemá přehřívat a vše je miniaturní a poskládané přesně dle proporců a high end grafiky uchladit to už dneska nejde jen pasivem. nebo jen heatpipe. A jinak je notas velky topeni ktery huci jak vysavac. od toho to proste neni.
Naposledy upravil(a) maxxz dne 13 čer 2007 21:38, celkem upraveno 1 x.

skejpa
guru

Příspěvekod skejpa » 13 čer 2007 21:38

vsak ja s tim pocitam ale mel bych to jako rozptyleni :)

T!G3R
občas něco napíše

Příspěvekod T!G3R » 13 čer 2007 21:57

maxxz píše:tak to mám pro vás překvapení :D Notebook není na hry. Primárně na hry je nadupadný PC a ne notebook to že na notebooku jdou nějaký hry je už třešnička na dortu. Jinak zastávám názor noteboo k není na hry. Proto se málo do kterých cpou High End karty.

EDIT: Hlavně v takovým notesu musí všechno jet jak má nic se nemá přehřívat a vše je miniaturní a poskládané přesně dle proporců a high end grafiky uchladit to už dneska nejde jen pasivem. nebo jen heatpipe. A jinak je notas velky topeni ktery huci jak vysavac. od toho to proste neni.

Tak tomu říkám názor.Proč se teda tyto grafické karty pro notebooky vyrábějí a specialně upravují.Je jasné, že výrobce vyrábí tyto karty především proto aby byly použitelné na hry.

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 13 čer 2007 22:07

jo a proto pořád pro mobilní grafiky nejsou pořádný ovladače. V podobě mainstreamu tam dávají X1600 a 7600 dnes GO8600 a HD2600 ale v highendu ? Kdo to montuje Umax a jeho topeni s Go7950 a FJS s X1900 bez poradnych ovladacu. Samozrejme ze se to tam montuje predevsim kvuli hram. Ale taky kdo to montuje. Kdyz kouknes tak takovy ti nejlepsi znacky necpou do drahych notebooku superduper karty ale radsi tam je magneziova sasi core 2 duo hodne ram a GMA950 prikladove myslim. Proste notebook neni na hry alespon ne primarne. To se ani nevyplati stejne drahej notebook a stejne drahej komp by voko 30 tis. co bude asi vykonejsi a na hry lepsi. ....... PC.

Gulii
píše často

Příspěvekod Gulii » 13 čer 2007 22:39

no odhadoval bych to na klasický flame :lol: Jinak bych rád připomněl, že se tu bavíme o Acer Aspire 5920G :wink: také bych rád podotkl, že až bude konečně někdo mít tento ntb (nezáleží jaký bude mít procesor), tak sem může napsat své subjektivní dojmy... Pls o smazání až se to tu bude čistit (děkuji)
Dell Latitude XT

Shal
píše často

Příspěvekod Shal » 13 čer 2007 22:43

No já se nebojím, že bych si na tom nezahrál. Vždyť já na svém starém notebooku s Radeonem 7900 hrál i relativně nové hry, takže budu velmi spokojený i tak.

Rozdíl mezi T7100 a T7300 bude sice 20-25 procent, ale ve hrách to nepoznáš a jinak je to stejně jedno, protože i tak je vykoný.

Já na notebook nemůžu čekat, takže jestli do konce měsíce nepřijde ten výkonější model, tak si klidně koupím ten slabší a ještě mi zůstane na televizní kartu nebo rychlejší HDD. Spokojený budu tak jako tak.

skejpa
guru

Příspěvekod skejpa » 14 čer 2007 00:21

no ja uz mam favorita. na CZC se objevila verze s T7300 a BT zaroven :) zeptam se a mozna prikoupim i lepsi hadr...

Shal
píše často

Příspěvekod Shal » 14 čer 2007 01:05

skejpa píše:no ja uz mam favorita. na CZC se objevila verze s T7300 a BT zaroven :) zeptam se a mozna prikoupim i lepsi hadr...

Já bych ho bral taky, ale abych nemusel měsíc čekat :(

T!G3R
občas něco napíše

Příspěvekod T!G3R » 14 čer 2007 02:25

maxxz píše:jo a proto pořád pro mobilní grafiky nejsou pořádný ovladače. V podobě mainstreamu tam dávají X1600 a 7600 dnes GO8600 a HD2600 ale v highendu ? Kdo to montuje Umax a jeho topeni s Go7950 a FJS s X1900 bez poradnych ovladacu. Samozrejme ze se to tam montuje predevsim kvuli hram. Ale taky kdo to montuje. Kdyz kouknes tak takovy ti nejlepsi znacky necpou do drahych notebooku superduper karty ale radsi tam je magneziova sasi core 2 duo hodne ram a GMA950 prikladove myslim. Proste notebook neni na hry alespon ne primarne. To se ani nevyplati stejne drahej notebook a stejne drahej komp by voko 30 tis. co bude asi vykonejsi a na hry lepsi. ....... PC.

Já myslím, že notebook určen na to, na co ho potřebuje uživatel.Pokud si chceš psát básničky ve wordu a dělat koláče jako na nově v excelu a ještě ti během práce notebook čtyřikrát spadne, tak s kup nějakej super kvalitní notebook s integrovanou kartou.Já mám stolní počítač a samozřejmě že za stejné peníze bude stolní počítač lepší, ale ja si notebook kupuju vyloženě kvůli hrám (a nestydím se za to) a myslím, že na tomto NB rozběhám hodně her, tedy podle toho co jsem četl v první předrecenzi na idnes.Takže každý ať si NT používá na co potřebuje. konec tečka, můj názor 8)

Zpět na „notebooky Acer“