ACER Aspire 5101 - Moje Zkušenosti

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem

Jste se svým notebookem spokojeni ? Samozřejmě jakékoliv značky.

Ano, velmi.
10
29%
Ano.
10
29%
Jde to.
11
32%
Moc ne.
2
6%
Ne.
1
3%

Celkem hlasů: 34

maxxz
guru

ACER Aspire 5101 - Moje Zkušenosti

Příspěvekod maxxz » 16 čer 2007 14:55

ACER Aspire 5101 ANWLMi

Už je to více než půl roku co vlastním tento notebook, tak bych se rád podělil o své zkušenosti z každodenního používání.Když jsem notebook kupoval, tak trošku jsem měl sklon k tomu koupit co nejvýkonější a nejlevnější co jsem tehdá našel. Již zmíněný ACER jsem koupil v konfiguraci, AMD Turion 64 MK36 (2,0 Ghz, 512 kB L2 cache), 512 MB ram, ATI Radeon Xpress 1100, 120 GB Hard disk 5400ot., DVD-supermulti palka, Wifi 802.11 b/g . Do týdne jsem dokupovával Win XP PROfessional v CZ jako OEM a později jsem dokoupil dalších 512 MB ram od Kingstonu.

Zpracování :
Při prvním prozkoumání po vybalení z krabice, jsem se podivoval jak silně drží panty víko notebooku. Bylo nutné notebook držet za základnu a otevírat s větší silou než jsem byl kdy zvyklý. Plasty drželi pevně nikde nic nevrzalo. Klávesnice byla prakticky normální. Touchpad fungoval taky dobře. Rozložení portů mně osobně plně vyhovovalo. Teď po intenzivním používání a prakticky každodenním přenášení to vypadá takto... Panty povolily, víko se otevíra jednodušše a nepříjemně se kejve při bouchnutí třeba do stolu. Klávesnice se ošoupala... např. Mezerník se ošoupal a z matných kláves se pomalu stávají nevkusné lesklé klávesy, po kterých kloužou prsty. Stříbrný lak kolem touchpadu se pomalu ale jistě ošoupává a časem vzniknou hnusné černé fleky... bohužel. Celkově mi příjde, že notebook tak trošku povolil a jeho konstrukce začíná být taková vrzající. Zvláště pak u zadní části základny kde jsou multimediální tlačítka a vypínací tlačítko. Za cenu jakou notebook při koupi stál (18 000 Kč bez výše uvedených upgradů) sem ani víc nečekal. Zpracování je prostě děs a bída, ale zatím drží takže si myslím, že snad ještě rok vydrží.

Hardware :
Výkonově na tom notebook není zas tak špatně. AMD Turion64 byl ještě před nějakým tím rokem takové vyšší výkonostní řešení než Pentium M. Výkony procesoru nejsou špatné. Např. V programu SuperPí vypočítá na 4 miliony desetiných míst za 237 sec. Což není tak špatné. V low endu je Turion64 dobrá volba nebo spíš byl dobrá volba. 512 MB ram na kancelářskou práci postačuje ovšem opravdu citelně je znát pokud tam vrázíte další pamět. Bylo to jakýsi minimum pod který bych ani nešel. Nakonec mě nutil strašlivě pomalý disk k upgradu RAM na 1024 MB stím, že grafika má 64 MB ukousnuto. A to už se dostávám ke Grafice, jelikož základní deska obsahuje čipset s integrovaným grafickým řešením, nemůžete od notebooku čekat vysoké výkony ve hrách. Grafika je dostatečná pro Windows Vista a jeho grafické rozhraní Aero zvládá i spousty starších her. I některé méně naročné novější. Celkově si myslím, že na to na co notebook používám, škola, internet, icq, Photoshop, občas nějaká ta hra, je to dostačující. Disk je dostatečně velký bohužel je ale pomalý... 5400ot., DVD vypalovačka je opravdu šmejd. Vypaluje sice DVD, i když jen 4x rychlostí, ale CD to už pálit nechce...při pokusu o pálení CD se to asi na 16% zastaví a konec. Se čtením na tom taky není moc dobře a málo co přečte. Síťovka je klasická 100 Mbit funguje normálně. WiFi funguje taky dobře ovšem já ji málokdy využiju. Zvuk je strašlivý a o to se stará integrovaná zvuková karta s čipem od Realteku a chraptící repráky nevim ani od jaké značky :D. Osobně používám svoje sluchátka do USB TECH HP-6D a v těch mi to hraje skvěle.

Software :
K notebooku, ačkoliv sem ho kupoval bez OS, jsem dostal intalační CD s ovladačema a programem ACER empowering technology. Empowering technology jsem asi po 3 dnech díky nenažranosti programu nahradil program NotebookHardwareControl. Všechno pracuje jak má a já si nemůžu stěžovat. Win XP lítaj jak draci :)

Teploty a chlazení :
Velice jsem byl překvapen chlazením notebooku, které bych řekl je dobré. Větráček se spíná málo kdy při filmech se nespouští vůbec a to je CPU na maximální frekvenci. Při běžném psaní např. Ve škole není skoro slyšet větráček se netočí, ale tam jede CPU jen na 800 Mhz. Při hraní her se notebook obejde taky dlouhou dobu bez zapnutí aktivního větráčku. Ovšem teď v letních dnech se větráček spíná častěji.

Teploty CPU v klidu/zátěži
maximální výkon: 52 /64 °C
minimální výkon: 45/53 °C

Teploty Harddisku v klidu/zátěži
42/50 °C
Teploty Chipsetu a Grafického jádra neznám, asi na nich není čidlo speedfan je neukazuje... Jinak je vcelku teplá klávesnice při dlouhém hraní a už sepnutí větráčku teploty cpu pak lezou k 60 °C a Harddisk k 50 °C. Nemůžu si stěžovat, jistě jsou chladnější notebooky. Ale co můžu srovnat se spolužákovým ASUS A6 s Turionem ML-3x nevim jaký má přesně číslo tak ten topí daleko víc.

Závěrem :

Chci jen říct, že s notebookem sem ačkoliv má spousty negativ spokojen. Není to tak hrozný jak pořád všude čtu na netu. Takhle to vypadá z mého pohledu.
tento účet již není aktivní.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 16 čer 2007 15:25

On ten ACER na tom neni zas tak špatně. Nemyslim si, že by dneska ty acery byly horší než třeba asus. Dokonce jsou mi tak trochu sympatičtější kvůli tomu chlazení, který maj většinou u těch notesů s integrovanou grafikou vyřešený o dost líp jak asus (pokud nemaj zrovna celerona...tam pak nic nepomůže).

Jinak pěkná recenze. Když jsem si to přečetl, tak jsem si o tom notebooku dokázal udělat celkem slušně obrázek. Oceňuju, že je to psaný tak nějak, jak to prostě je.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Kajis
píše často

Příspěvekod Kajis » 16 čer 2007 20:00

Já ho mám taky,a sem celkem spokojen. Ale jsem si vědom že zpracovaní je celkem chabé. I když já ho mám už asik 5měsíců a třeba ten pant mi nepovolil a pořád trošku přidržuju notebook když ho otvírám. Záleží taky jak často ho zavírám. Ale ty plasty celkem vržou to mě štvě no . . Ale jinak spokojen .. Za ty pení ze pro studentíka jako sem já paráda.
HP530

NeoPlex
guru

Příspěvekod NeoPlex » 17 čer 2007 10:38

no co ctu tak maxxz dava notasku asi opravdu hodne zabrat :) ja ho pouzivam casto,ale tak jako maxxz asi ne. Viko uz neni tak pevne jako ze zacatku,ale porad si musim pomoc druhou rukou,abych ho otevrel. Noo k tomu vrzani ono plasty jsou celkem pevne je to spis dany tim (jak to rict) no radsi uvedu priklad notebook na jedny strane necim podlozim,tak ze by protilehly roh notebooku mel byt ve vzduchu,ale neni. Ta zakladna neni tak pevna a to zpusobuje to vrzani. Vlastnim verzi s dedikovanou grafikou ATI MR x1300 je to sice lowend,ale zahraju na nem i novejsi hry. Na nejnovejsi 3D akce to moc neni jako FEAR nebo treba Hitman BM,ale kupodivu STALKERA sem si zahral na pomerne prijatelne a uz pro oko hezky vypadajici detaily (samozrejmne se statickymi svetlama) jinak co se tyka takovych fifa a NHL ,tak vsechno na full a jede to v pohode. Jeste jsem zapomnelk dodat ,ze sem dokoupil ram na 2GB.
Teploty jsou opravdu prijatelne cekal jsem ,ze budou vyzsi,akorat na levo od touchpadu to trosku vic hreje ruku :) Co se tyka vydrze,tak to neni zadna hitparada,ale kdyz se vsechno snizi na minimum ,tak se na tu hodinu a 45 min dostanu,ale to je opravdu jen tak na to psani dokumentu a prohlizeni netu. Celkove jsem s notasem spokojeny ma sice nejake sve mouchy,ale aspon pro me jsem se zatim nesetkal s nejakym zasadnim problemem co by mi opravdu vadil.
MSI GX600PX -014cz : C2D 7500 (2.6GHz TDE), Nvidia 8600GT 512MB, 2GB ram, 250GB HDD, win XP, 3dmark06 5200+ b. + Thermaltake R150N01 IXOFT Fanless NTB Cooler

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 17 čer 2007 11:03

NeoPlex: No cestuje semnou každej den do školy, potom je okamžitě používaný doma a potom letím i k přítelkyni s ním. Prakticky ho mám u sebe pořád. Pomahat druhou rukou už si nemusim :D a kejve se fakt šíleně to víko. Ale tak co čekat za 18 tis. Rozhodně pro přístě přemejšlim o nějakým notasoj za by oko 35 tis. už mám skoro 25 tis. tak až budu kupovat další, ACER to nebude ale jinak jsem spokojen.

mbelas
guru

Příspěvekod mbelas » 17 čer 2007 15:13

tak taky sem hodím neco o tomhle kousku, mam ten stejnej typ akorat mam dedikovanou graficku mr x1300 ! no reknu to tak , výkon bohate stačí na jakeholiv hry i novejsi ale ne vše jede na pných detailech, jinak mensi problemy jsem mel s wifi kartou, jelikoz mam po domě wifi sít tak se mi stavalo že při připojení do sítě se stávalo že notebook kousal natvrdo takze to me docala štvalo, opravilo se to instalací nejnovejsiho biosu (2.83 verze) ta opravuje problemy s wifi ! a jinak disk se mi zdá rychlej ,nemůžu si stěžovat, jedinny vetsi problem mam s recovery jelikoz jsem notasa dostal za aspire 1652 a na 5101 byly win mce 2005, tak o recovery od začatku blblo, taky je tedka pořetí na reklamaci s tim stejnym a žádal jsem o výměnu takže uvidime, prvni dve reklamace mi uznali bez problemu a notebook byl do tydne doma. Ale tedka se to nejak vleče,vše posuzují, no bude to běh na dlouho trať , Jinak rikam až na to recovery jsem uplne spokojenej, design výborny , plasty taky, proste pohoda ! a cena/výkon paráda, takže vřele doporučuji !! :D toť asik vše :lol: Jinak diky všem za pěknou recenzi!!! diky maxxz :!:

master
občas něco napíše

Příspěvekod master » 19 čer 2007 12:35

No také jsem uvažoval o kupi ACER Aspire 5101 ANWLMi, ale jak koukam na ty fora tak mě moc Acer ani Asus moc nepřesvědčil o kvalitě, je jasné že za pár korun nemohu chtít zázrak, ale přeci jen od obyčejného kusu plastu bych čekal alespoň nějaké zpracování(to se týká těch pantů co se píše že brzo odcházejí) a potom dále funkčnosti DVD/RW je jasné že čim se více tento produkt prodává tím více se také bude servisovat. Je těžké se rozhodnout obzvláště když člověk kupuje poprvé svůj notebook a ctěl by poněm hodně. Zeptám se jinak a to těch co už jej mají nějakou dobu, kdyby jste šli kupovat nový notebook opět v nějaké takové cenové hladině koupili by jste jej znovu????

mbelas
guru

Příspěvekod mbelas » 19 čer 2007 12:39

tak ja bych do toho šel....... :D ale vzal bych si ten stejnej 5101 ale s procakem turion x2 !!! ............. :D

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 19 čer 2007 14:58

jj šel bych do něj zase. Kdybych se měl vrátit zpět, jinej bych nekoupil.

mbelas
guru

Příspěvekod mbelas » 19 čer 2007 15:05

:D asik tak nejak................ :!:

Kajis
píše často

Příspěvekod Kajis » 20 čer 2007 10:09

Hošové jak to vidíte do něj narvat Vistu? Já hry nehraji, a vista mi jela předtím v pohodě lépe než XP. ale bojím se aby se to nějak časem nezpomalilo. Přikoupím eště 1Gram
HP530

mbelas
guru

Příspěvekod mbelas » 20 čer 2007 10:20

ja visty použival.............a pohoda..........akorat jak jsem dal drivery grafiky od acer tak mi klesl index na 3,0 z 3,5 .............ale jinak x1300 s takovou grafikou si vse plnohodnotne vychotnas........aero je parada.........jinak mi 1GB ram sracilo na kancelařinu bohate..........internet.......pohoda... :D a procak taky pohodicka...........takze jsen zkousej........a pokud tam hodis dalsi kousek Ram tak to bude teprve fičák.... 8) 8) rikam mi stacilo 1GB ram na kancelarinu....internet.....ale s tema 2GBram to bude i na nejakou tu hru....jinak drviery mela vista svoje na vse.....až na webku a čtečku karet ale tohle neni problem stahnout ze stranek acceru......... :D kdyztak koukni ho tema vista-vas index uzivatelskych zkusenosti- tam jsem pisal neco o vistach....jsou tam i screeny........ :!: Jinak mel jsem verzi Vista home premium 32bit

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 20 čer 2007 11:54

pude to určítě, ale zlatý XP.

Kajis
píše často

Příspěvekod Kajis » 20 čer 2007 15:11

No právě, já sem četl hodně článků o tom jakej Vista je.
Ale právě že XP se mi zdá línější než Vista. Třeba Vista žere víc procáku ale prostě kopírovaní, spouštění, vypínaní atd.. vše bylo rychlejší. Měl sem Vista ultra. Ale asik zůstanu u Win XP
HP530

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 20 čer 2007 20:15

nějaký fotky co jsem vytvořil toho zapatlanýho LCD si nevšímejte :D

http://maxxzno1.czweb.org/

Zpět na „notebooky Acer“