PREMIO 1030N - šíleně HLUČNÝ - POMOC

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
jets
občas něco napíše

PREMIO 1030N - šíleně HLUČNÝ - POMOC

Příspěvekod jets » 04 úno 2010 23:27

Ahoj, má někdo nápad, jak zbavit hlučnosti notebook premio 1030N?
V podstatě mi výkonem zatím dostačuje, ale větráček je hrozně hlučný.
Zapnu notebook a za chvilinku se hned zapíná větrák, pustím word a větrák jde na plné otáčky a opravdu se u toho nedá skoro sedět, bolí z toho hlava.

PROSÍM PORAĎTE MI NĚKDO. NA NOVÝ NOTEBOOK NEMÁM a tenhle mi jinak stačí,....

Zbavte mě někdo toho hluku, jinak mi praskne hlava ,... díky moc. :oops:

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 05 úno 2010 00:22

jaké jsou teploty?
jestkli to dříve nedělalo, je možné, že to je prachem zaneseným chlazením, které je méně účinné a proto jede větrák naplno.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

jets
občas něco napíše

Příspěvekod jets » 06 úno 2010 20:54

Teplotu CPU mi Everest ukazuje cca kolem 60°C . Právě že jsem notebook delší dobu nepoužíval, ale přijde mi, že dříve tolik nehlučel. Už jsem jej i čistil, ale nic se nezlepšilo. Napadlo mě dát novou teplonosnou pastu mezi procák a chladící mezikus, ale nevím, původní tam je a zdá se jí být dostatek.
Ještě poznamenávám, že procesor je to údajně klasický (který se dává do stolních počítačů), není to žádný speciální pro notebooky.... zajímavé...
Takže zřejmě pořád běží na 100% .
Mezi ovladači žádná utilita na řízení výkonu není, neexistuje nějaký obecný (universální) prográmek, který by uměl výkon procesoru řídit?

Lucason
guru

Příspěvekod Lucason » 08 úno 2010 17:40

Rozebrat, vyčistit okolí větráku a žebrování a nanest novou pastu. Mě padal výkon, nevěděl jsem čim to je, pasty tam byla tuna, ale bud vyschla, nebo už tak dobře nedoléhala nebo co já vim, ale po víměně NB šlape jak má, za to nic nedáš.
Univerzální je např Notebook hardware control, vidíš tam takty procesoru a dá se zapnout, aby se v reálnem čase měnily podle zatížení.
Jinak 60° je aspon u mě při totálním zatížení procesoru nějakou dobu, třeba rendering, momentálně při běžnej práci má procesor 43°, takže někde asi chyba bude.
Clevo M570U +, C2D T7200 (2,0 GHz), 4GB RAM, WD 500Gb 5400 rpm, GF 7950 GTX(3DMARK06 - 5300+ b), Win 7 Prof.

jets
občas něco napíše

Příspěvekod jets » 14 úno 2010 02:05

Lucason píše:Rozebrat, vyčistit okolí větráku a žebrování a nanest novou pastu. Mě padal výkon, nevěděl jsem čim to je, pasty tam byla tuna, ale bud vyschla, nebo už tak dobře nedoléhala nebo co já vim, ale po víměně NB šlape jak má, za to nic nedáš.
Univerzální je např Notebook hardware control, vidíš tam takty procesoru a dá se zapnout, aby se v reálnem čase měnily podle zatížení.
Jinak 60° je aspon u mě při totálním zatížení procesoru nějakou dobu, třeba rendering, momentálně při běžnej práci má procesor 43°, takže někde asi chyba bude.

Bohužel procesor Celeron, který je v mém NTB se vůbec nijak řídit nedá,.... :-) . Každopádně díky za odpověď, ale pozdě :D pastu jsem stihnul koupit ještě dřív než jsi napsal a NHC stáhnout taky,.... díky pastě šla teplota trochu dolu, jak jsem předpokládal, ovšem s celeronem toho člověk moc nenadělá, větrák nespíná tak brzo a to je tak všechno,... takže vlastně vyřešeno. Tedy pokud někoho nenapadá, jak měnit výkon celeronu - kladivem?

Díky všem.

djmicho
guru

Příspěvekod djmicho » 14 úno 2010 03:49

kdyby se ti podařilo na googlu zjistit PLL chip tak bys mohl provádět "manuální podtaktování" se SetFSB :D .. když člověk zná PLL tak ten prográmek funguje výtečně a když bys to dostatečně podtaktoval ( v rámci funkčních možností) tak bys měl od ventilátoru pokoj :D
[url]https://valid.x86.fr/na6qv4][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/na6qv4-5.png[/img][/url]

javak810i
guru

Příspěvekod javak810i » 14 úno 2010 09:42

Zkusit ještě krapet podvoltovat, jestli to něčím půjde.
Lenovo Ideapad Y50 70 - Core i5 4210H, Geforce GTX 860M 4GB GDDR5
3DMark Fire Strike - 3519 Bodů
Huawei Ascend P6, Xiaomi Piston v2

drk22
guru

premio

Příspěvekod drk22 » 14 úno 2010 12:16

Lucason: "pasty tam byla tuna" - hmm tak to taky mohl být ten problém, ta pasta má hlavně zamezit vzduchu dostat se mezi chladič a kryt procesoru, sama o sobě není tak dobrým vodičem jako například měděný blok chladiče, takže když je jí tam moc tak je to na škodu...

Jinak souhlasím s tím, že 60° může být hodně. Na druhou stranu celeron M ani jiný celeron už několik let nepoužívám, takže musím vystačit s teplotami na C2Q a ta je při malé zátěži pod 40° na všech jádrech a 60° při zapnutém furmarku.. (což ovšem nejde srovnávat s tím celeronem)
Desktopové procesory se skutečně v některých NB používali jako náhrada na NB verze, byly totiž o dost levnější.... (ale logicky žravější a topivější).

BTW.Když se na ten Nb tak koukám tak to je 14" NB a má stejnou váhu jako můj 17" :0) Ve stejné době jako se prodával tento NB jsem si kupoval taky 14" NB ovšem s dedikovanou 3d grafikou celeronem M a váhou 2,4kg a vyšel na skoro stejné peníze.

Zpět na „Hardware“