Ahoj.
Našel jsem chvilku času a tak zde po dlouhé době píši, tentokrát již jako spokojený vlastník notebooku Asus F3Ka AP066. S moji Zuzankou jsme před měsícem oslavili rok.
Notebook jsem chtěl jako náhradu za dosluhující a značně trilobitní, stolní Sempron 2200+ s náladovým zdrojem (pády systému z důvodu kolísání napětí). Začal jsem mít potřebu počítač přenášet, jednat z důvodu vysoké školy, jednak z důvodů obchodních. Dlouho jsem hledal. Až jsem našel inzerát, že někdo prodá Asus F3Ka ve značně vysoké konfiguraci s prasklým plastem. Docvaklo mi, že prasklý plast se dá reklamovat a že konfigurace je opravdu slušná (AMD Turion X2 na 2,2Ghz (TL-64), 4gb ram (2gb přidané), 320gb harddisk, ATI Mobile HD2600 512Mb atd...). Rovnou ten dej jsem chlápka kontaktoval, zajel k němu a pořádně ho podržel pod krkem, aby snížil cenu. Jeho představa byla 12 tisíc Kč. Bohužel potřeboval penízky na opravu Playstationu, takže jsem ho srazil na 9 ticís českokreditů, včetně příslušenství, brašny a antény na build-in digitální tuner. Nadšený ze super kaufu přinesl jsem si ho domů...
Nainstaloval windows z přiloženého cdčka a hned je smazal - extrémní rychlost zaručena. Sehnal jsem Win Vista 64 (kvůli 4gb ramek), sehnal ovladače a vše vyzkoušel. Vše fungovalo, jak má, krom wifi, příčinou byl konektor antény, konec kablíku kupodivu není pozlacen, takže chtěl vyčistit. Prasklý plast na místě napravo dole vedle klávesnice byl nepříjemný, hezky se to na mě šklebilo a můj styl je mít věci funkční v dobrém stavu, abych se na ně mohl spolehnout. Plast jsem dal vyreklamovat, ještě s poškozeným zavíráním, které jsem si rozbil, když jsem notebook v brašně doslova hodil na zem při běhu přes přechod pro chodce. Čekal jsem na notebook plných 29 dní, ovšem potom přišel, vše spraveno, dokonce i doplnili chybějící šroubek na krytce harddisku. Ale strhli mi nálepky o konfuguraci s vnitřního plastu .
Od té doby jsou mé postřehy takovéto:
Notebook vlastním 13 měsíců, z toho 1 měsíc strávil na záruční opravě v servisu kvůli prasklému plastu.
Notebook je používán hodně, v průměru 2x denně otevřen a zavřen, taky 2x zapnut a vypnut, denní náběh je cca 4-5 hodin v průměru. Notebook je přenášen poměrně často, užije si teploty jak do mínusu, tak do plusu. Byl se mnou na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Norsku, Švédsku a na chatě .
Stav notebooku po 13 měsících:
Vnitřní stav součástek se zdá býti dobrý, žádné problémy, chlazení STÁLE STEJNĚ ÚČINNÉ! Iddle cca 55-57C, nekdy i méně, ticho, plná zátěž do 75C, hučení větřáku, ještě může točit víc, občas roztočí na plno. S výkonem jsem spokojen (občas si i něco zahraju, GTA4 a Crysis sice na low, ale bez problému). Jediný problém jsem měl s harddiskem. Za to Asus nemůže. Harddisk chrastil, jako kdyby něco nemohl přečíst, mlátil hooodně nahlas zřejmě hlavičkami, hrabal a brutálně zpomaloval systém. Jednou to odešlo samo, zase se to objevilo, nyní jsem již ale čtvrt roku bez problému s HDD, takže zatím měnit nebudu. Je v tom Samsung 320gb. Teď nezlobí, jenom už má něco naběháno, tak slyším zvuk motoru.
Baterie. Vydrží tak nějak pořád stejně, nevídím rozdíl. Po nainstalování Win 7 se výdrž brutálně zvýšila (cca 1/3 času). Na HD2600 vydrží cca hodinu a čtvrt, na ATI1250 - kterou přepínám na cestách pro kancelářskou práci - vydrží přes 2 hodiny. Cca 2:05-2:10.
Display, nepoškrábaný, bez vadných pixelů.
Vnější stav šasí a rámu. Nevím, co to má za rám, možná, že to plasťák není, něco jako kov jsem viděl, když jsem ho měl částečně rozebraný před reklamací. S rámem a kroucením jsem celkem spokojen. Není to zázrak, ale dá se to přežít. Oceňuji velmi tvrdé víko displaye (neprohýbá se) a pevnou klávesnici (taktéž bez prohybu).
Víko displaye má minimální vůli, nebo spíš vůli nemá žádnou. Nemohu si stěžovat. HP kamaráda má cca 2cm a má tendenci se samo otvírat - cca po stejné době vlastnění, o Aceru nemluvím. Víko udrží display v jakékoliv poloze.
Kvalita plastů. I když notebook přenáším, využívám 100% jeho výkonu a Zuzanka zažívá totální výkyvy teplot, další plasty nepraskají a jsou v dobrém stavu. Osobně nesnáším ten stupidní stříbrný lak, co je na plastech. Mám agresivní pot a za chvíli to asi bude prožrané až na černý plast, co je pod lakem (při pozorném pohledu jsou vidět fleky dožluta před klávesnici od mých rukou - nejde smýt, je to už v tom). Dále, moc skrábanců notebook nemá, ale když už někde škrábanec je, okamžitě je pod tím vidět černá barva. Radši bych černý notebook s plně probarveným plastem, než nalakovanou stříbrnou křehkou nádheru.
Co mě dále krká je vyrytý kroužek přímo nad diodami ve předu způsobený kroužkem kamery. Při přenášení to prostě asi sedí na kameře. To jste soudruzi nevymysleli dobře.
Další věc, kterou trpí snad většina notebooků (viděl jsem to i na kamaradovo HP) je obtisklá klávesnice na displayi. Dále potom dotýkáni se plastů okolo displaye (ty s vroubky) s plasty vedle klávesnice. Vroubky dělají to stříbrného plastu škrábance a už se to začíná prodírat přes lak (nijak drastické, v řádech desetim mm, ale štve mě to). Je to jenom na jedné straně, což vzbuzuje dojem, že víko displaye je tak nějak divně nabastlené, opět ale nic hrozného.
Další věc je, že si notebook sem tam zavrzne, plast o plast, nic víc. A je to jenom, když je na klíně a občas při přenášení. Člověka to nutí být víc opatrný.
Co jsem tady nezmínil, je v pořádku a jsem s tím spokojen.
Známky:
Vnitřní kvalita (to co vevnitř počítá ): 1 s mini camfourkem - musím říct, že vše, co do toho strčil Asus je v pořádku, chlazení taktéž, baterie taktéž, bez výhrad, krom toho stupidního konektoru na wifi - otážka 5 minut - ale pokud někdo neví kde hledat, je to problém
Vnější kvalita (šasí a rám): 2- - byl by to dobrý notebook, nebýt stupidního nápadu stříbrného laku, obtiskování klávesnice na display, dotyky plastů tam, kde by se dotýkat neměly (víko by mělo sedět na gumových špalíčkách). Po reklamaci ale nemám žádné vážnější problémy. Jinak je notebook solidně zpracován, nemám výhrad. Krom občasného zavrtání. Ale vrže všechno, i HP i Dell... Do známky ale počítám i reklamaci prasklého plastu - výrobní chyba celé série F3.
Notebook je pro uživatele, který vyžaduje prakticky herní výkon, extra výbavu, ale chce ušetřit. Šetřilo se na povrchu, ne vevnitř (dle mého názoru). Potom si nesmí stěžovat, že všechny odřeniny jsou na notebooku vidět a že si notebook občas vrzne.
Teď se tu do mě můžete pustit, jak si vymýšlím a jak je Asus shit. Bohužel si nevymýšlím. Co je fakt, že se k věcem chovám poměrně slušně - to jsem tu psal i před koupí. Když je někdo prase, tak se mu rozsype všecko. Ale notebook přežil i hod na vozovku, a asi 2 další pády (v brašně). Osobně mám Zuzanku moc rád!
Asus F3Ka AP066, zkušenosti, názory vlastníka po 13 měsících
Zdravim,
Tvuj prispevek jsem si precetl az ted, ale je to velmi pekne napsane a v podstate s tebou ve vsem souhlasim. Nejvic se mi libila veta "kdyz je clovek prase, rozsype se mu vsechno".
Mas potrebu notebook menit? Co ti na nem po roce pouzivani (asi krom baterky) prestava stacit nebo co je pro tebe ta zasadni "must-have" vec, ktera by te pohnula k nakupu noveho stroje? Zvolil bys znovu ASUS?
Dik za odpoved, jsem proste zvedavy
S pozdravem
MichalV
Tvuj prispevek jsem si precetl az ted, ale je to velmi pekne napsane a v podstate s tebou ve vsem souhlasim. Nejvic se mi libila veta "kdyz je clovek prase, rozsype se mu vsechno".
Mas potrebu notebook menit? Co ti na nem po roce pouzivani (asi krom baterky) prestava stacit nebo co je pro tebe ta zasadni "must-have" vec, ktera by te pohnula k nakupu noveho stroje? Zvolil bys znovu ASUS?
Dik za odpoved, jsem proste zvedavy
S pozdravem
MichalV
Ahoj.
V prvé řadě díky za reakci. Čekal jsem více reakcí, psal jsem to hlavně pro jedince, kteří přemýšlí o koupi Asusu a chtějí si přečíst něco od někoho, kdo není tolik zakomplexovaný (snad...). Rozhodně nepatřím mezi ty, kdo by neviděli na Asusu chybku, nebo kdo by ho totálně zatracovali.
Nyní k Tvému příspěvku:
Musthave věc není. Notebook je dobře vybaven - alespoň pro mě. Nic mi neschází, dokonce něco ani nevyužiju (TV-tuner - na telku se nekoukám, DVI jsem nevyužil ani jednou, atd.). Uvítal bych konektor na externí wifi anténu, nebo alespoň nějakou možnost, jak ho dovnitř přidělat. Interní Atheros má nějak podivně řešené konektory, ještě jsem nepřišel na to, jak to tam aplikovat. Kdyby byl externí konektor, mohl bych internetovat i na chatě se sýtem. Jinak mě nic nenapadá.
Notebook nemám potřebu měnit. Není rozbitý, výkonově je stále poměrně na úrovní (dalo by se říct, že nejnovější hry stále běží na low). Navíc ho nemám na hraní, ale na vydělávání peněz a na data. Hraji opravdu málo.
S baterkou jsem se smířil. Když někde pracuji, tak buď tam je zásuvka, nebo to nepotřebuji na tak dlouho. 2 hodiny jsou dlouhá doba, když sedíte s noťasem na klíně. Jsem často ve Švédsku a jezdím tam vlakem. Každý vlak má vevnitř zásuvky, takže taky no problem.
Jediná věc je velikost, ale to není problém Asusu, ale problém toho, že je to 15''. Taková velikost je na přenášení už lehce hraniční. Ale primárně je to náhrada za PC, takže to slouží dobře.
Asus znova?
Ano? Spolehlivý, slouží dobře, žádné závady (notebook neprohýbám a nosím ho v obalu, chovám se k němu poměrně slušně - takže žádné vady základní desky - je to parťák, který mi musí vydržet. Opravdu hlavní vady desky jsou, že se notebook někde ohne a přeruší se tišťáky)
Ne? Snad jenom nižší kvalita plastů. Jak jsem psal, pod rukama fleky, oděrky jsou vidět. Když jsem viděl kamarádovo zbrusu nové HP, tak jsem docela slintal nad dílenským zpracováním.
Každopádně kdybych kupoval něco nového, budou mě zajímat cenové nabídky. Jde mi o to pořídit levně, ne ultra super nejlepší. Stačí mi, když to bude spolehlivě sloužit a když to bude mít dokonalý poměr ceny a kvality/výkonu atd. Takže na značce mi moc nezáleží, krom pár výjimek. Takže na tuto otázku neumím odpovědět.
S pozdravem
Mirek
V prvé řadě díky za reakci. Čekal jsem více reakcí, psal jsem to hlavně pro jedince, kteří přemýšlí o koupi Asusu a chtějí si přečíst něco od někoho, kdo není tolik zakomplexovaný (snad...). Rozhodně nepatřím mezi ty, kdo by neviděli na Asusu chybku, nebo kdo by ho totálně zatracovali.
Nyní k Tvému příspěvku:
Musthave věc není. Notebook je dobře vybaven - alespoň pro mě. Nic mi neschází, dokonce něco ani nevyužiju (TV-tuner - na telku se nekoukám, DVI jsem nevyužil ani jednou, atd.). Uvítal bych konektor na externí wifi anténu, nebo alespoň nějakou možnost, jak ho dovnitř přidělat. Interní Atheros má nějak podivně řešené konektory, ještě jsem nepřišel na to, jak to tam aplikovat. Kdyby byl externí konektor, mohl bych internetovat i na chatě se sýtem. Jinak mě nic nenapadá.
Notebook nemám potřebu měnit. Není rozbitý, výkonově je stále poměrně na úrovní (dalo by se říct, že nejnovější hry stále běží na low). Navíc ho nemám na hraní, ale na vydělávání peněz a na data. Hraji opravdu málo.
S baterkou jsem se smířil. Když někde pracuji, tak buď tam je zásuvka, nebo to nepotřebuji na tak dlouho. 2 hodiny jsou dlouhá doba, když sedíte s noťasem na klíně. Jsem často ve Švédsku a jezdím tam vlakem. Každý vlak má vevnitř zásuvky, takže taky no problem.
Jediná věc je velikost, ale to není problém Asusu, ale problém toho, že je to 15''. Taková velikost je na přenášení už lehce hraniční. Ale primárně je to náhrada za PC, takže to slouží dobře.
Asus znova?
Ano? Spolehlivý, slouží dobře, žádné závady (notebook neprohýbám a nosím ho v obalu, chovám se k němu poměrně slušně - takže žádné vady základní desky - je to parťák, který mi musí vydržet. Opravdu hlavní vady desky jsou, že se notebook někde ohne a přeruší se tišťáky)
Ne? Snad jenom nižší kvalita plastů. Jak jsem psal, pod rukama fleky, oděrky jsou vidět. Když jsem viděl kamarádovo zbrusu nové HP, tak jsem docela slintal nad dílenským zpracováním.
Každopádně kdybych kupoval něco nového, budou mě zajímat cenové nabídky. Jde mi o to pořídit levně, ne ultra super nejlepší. Stačí mi, když to bude spolehlivě sloužit a když to bude mít dokonalý poměr ceny a kvality/výkonu atd. Takže na značce mi moc nezáleží, krom pár výjimek. Takže na tuto otázku neumím odpovědět.
S pozdravem
Mirek
Zdravim,
nevim, zda bych na zaklade prevazne dobrych zkusenosti s tak starym modelem znacku doporucil. Hodne znacek (podle me i ASUS) se za tu dobu hodne posunulo, nektere smerem vpred, jine smerem zpet. Take rozhodne nepatrim k tem, kteri by vedle noveho SONY znacku odsoudili.
Jak je z podpisu patrne, jsem jiz vice nez 2 roky vlastnikem cca 2 a pul let stare modelove rady F3Sr. Dizajnove a konstrukcne je to velmi podobne s Tvym modelem F3Ka, proto by se vetsina konstrukcnich vad mela vyskytovat i u me.
1. Design, konstrukce
Design hodnotit nebudu, je to velice subjektivni prvek. Cele telo je z plastu. Jak zakladna, tak viko, ram kolem displeje, klavesnice, prsote vsechno. Velke plus u me ma ASUS za volbu matneho provedeni. I kdyz muj model neni zrovna zadny top business, ASUS me usetril lesklych povrchu, a tudiz jedinym lesklym prvkem tu zustava povrchova uprava displeje. Plast se samozrejme napr. pri noseni za roh otevreneho notebooku patricne prohyba a sveho majitele odmeni neprilis prijemnym vrzanim. Lak se samozrejme stira, to zustalo na cele modelove rade stejne. Panty displeje (plastove krytky pantu jsou dost odflaknute a viklaji se) jsou i po vice nez dvou letech stale prijemne tuhe a otevirani jednou rukou se proste nekonna. Kupodivu jsem se nesetkal ani s problemem praskani u prave sipky nebo s otiskovanim klavesnice na displej. Na samotne konstrukci mi trochu vadi zpusob zamku vika displeje (push to release), ktery se v servisu pri prvni (a jedine) reklamaci nejak nepodarilo smontovat zpet do puvodniho stavu a nyni je pri zavirani na zapadku nutno pritlacit a pri otevirani za ni naopak zatahnout.
Jinak plast se tradicne skrabe a lak stira, to neni nic neobvykleho.
2. Porty
Na leve strane notebooku je jen vypalovacka. Tu by si spousta lidi prala na prave strane, kde se nachazi ruka s mysi (pripojene periferie by mohly vadit v pohybu mysi). Vzhledem k tomu, ze na prave strane neni zadny USB port pro pripojeni USB disku ani kabelu mysi, mi to vubec nevadi. Vpredu je ctecka karet, audio in a out, 1x USB. Vzadu zbyla dve USB.
V pravo:
ExpressCard - na ten nedam dopustit, na novem NTB jej rozhodne chci
eSATA - nutne potrebuji
FireWire - jsem vlastnikem starsi kamery, nutne potrebuji
S-Video - po zakoupeni LCD TV uz nepotrebuji a nepouzivam
DVI - ptorebuji
VGA - potrebuji - prezentace, stary analog LCD
56k modem - do nej jsem nikdy nezapojil (jen tak ze cviku) ani dodavany telefonni kabel, nepotrebuji
Gbit LAN - potrebuji pro NAS, WiFi je prilis lina
3. Vykon
I prestoze je tento NTB muj hlavni a jediny PC, zatim mi dostacuje. C2D na 1.5GHz mi zatim staci, GPU je pro me zbytecny zrout energie a droj tepla. RAM jsem pred 2 lety rozsiroval o 1GB. Na nove hry mam Xbox 360, hraji jen starsi CS:S a ve volnem case ve skole vyjimecne KOTOR2 - vykon staci.
4. Zaverecne zkusenosti
NTB mi i po dvou letech aktivniho pouzivani a denniho prenaseni staci a az na uplne drobnosti vse funguje jak ma. Porty se po dvou letech pouzivani pochopitelne "ochodily", plasty poskrabaly a baterie uz da tak maximalne 75 min (battery saving) aktivniho pouzivani, coz je u me Wifi+BT (realtime sync s telefonem pres BT), jas na polovine, office + internet. Dnes je ASUS o necem uplne jinem, proto zde nebudu psat zadna konkretni doporuceni (nemam zkusenosti s aktualnimi modely). Novy NTB bych nekupoval, na tento jsem si zvykl a po tak dlouhe dobe mi na vse staci. Zarucni oprava zakladni desky trvala presne 15 dnu (od poslani az po navraceni).
Tolik tedy k me zkusenosti s touto znackou a konkretnim modelem. Omlouvam se za vycerpavajici cteni a pravopisne chyby (pisu narychlo na EN klavesnici).
S pozdravem
MichalV
nevim, zda bych na zaklade prevazne dobrych zkusenosti s tak starym modelem znacku doporucil. Hodne znacek (podle me i ASUS) se za tu dobu hodne posunulo, nektere smerem vpred, jine smerem zpet. Take rozhodne nepatrim k tem, kteri by vedle noveho SONY znacku odsoudili.
Jak je z podpisu patrne, jsem jiz vice nez 2 roky vlastnikem cca 2 a pul let stare modelove rady F3Sr. Dizajnove a konstrukcne je to velmi podobne s Tvym modelem F3Ka, proto by se vetsina konstrukcnich vad mela vyskytovat i u me.
1. Design, konstrukce
Design hodnotit nebudu, je to velice subjektivni prvek. Cele telo je z plastu. Jak zakladna, tak viko, ram kolem displeje, klavesnice, prsote vsechno. Velke plus u me ma ASUS za volbu matneho provedeni. I kdyz muj model neni zrovna zadny top business, ASUS me usetril lesklych povrchu, a tudiz jedinym lesklym prvkem tu zustava povrchova uprava displeje. Plast se samozrejme napr. pri noseni za roh otevreneho notebooku patricne prohyba a sveho majitele odmeni neprilis prijemnym vrzanim. Lak se samozrejme stira, to zustalo na cele modelove rade stejne. Panty displeje (plastove krytky pantu jsou dost odflaknute a viklaji se) jsou i po vice nez dvou letech stale prijemne tuhe a otevirani jednou rukou se proste nekonna. Kupodivu jsem se nesetkal ani s problemem praskani u prave sipky nebo s otiskovanim klavesnice na displej. Na samotne konstrukci mi trochu vadi zpusob zamku vika displeje (push to release), ktery se v servisu pri prvni (a jedine) reklamaci nejak nepodarilo smontovat zpet do puvodniho stavu a nyni je pri zavirani na zapadku nutno pritlacit a pri otevirani za ni naopak zatahnout.
Jinak plast se tradicne skrabe a lak stira, to neni nic neobvykleho.
2. Porty
Na leve strane notebooku je jen vypalovacka. Tu by si spousta lidi prala na prave strane, kde se nachazi ruka s mysi (pripojene periferie by mohly vadit v pohybu mysi). Vzhledem k tomu, ze na prave strane neni zadny USB port pro pripojeni USB disku ani kabelu mysi, mi to vubec nevadi. Vpredu je ctecka karet, audio in a out, 1x USB. Vzadu zbyla dve USB.
V pravo:
ExpressCard - na ten nedam dopustit, na novem NTB jej rozhodne chci
eSATA - nutne potrebuji
FireWire - jsem vlastnikem starsi kamery, nutne potrebuji
S-Video - po zakoupeni LCD TV uz nepotrebuji a nepouzivam
DVI - ptorebuji
VGA - potrebuji - prezentace, stary analog LCD
56k modem - do nej jsem nikdy nezapojil (jen tak ze cviku) ani dodavany telefonni kabel, nepotrebuji
Gbit LAN - potrebuji pro NAS, WiFi je prilis lina
3. Vykon
I prestoze je tento NTB muj hlavni a jediny PC, zatim mi dostacuje. C2D na 1.5GHz mi zatim staci, GPU je pro me zbytecny zrout energie a droj tepla. RAM jsem pred 2 lety rozsiroval o 1GB. Na nove hry mam Xbox 360, hraji jen starsi CS:S a ve volnem case ve skole vyjimecne KOTOR2 - vykon staci.
4. Zaverecne zkusenosti
NTB mi i po dvou letech aktivniho pouzivani a denniho prenaseni staci a az na uplne drobnosti vse funguje jak ma. Porty se po dvou letech pouzivani pochopitelne "ochodily", plasty poskrabaly a baterie uz da tak maximalne 75 min (battery saving) aktivniho pouzivani, coz je u me Wifi+BT (realtime sync s telefonem pres BT), jas na polovine, office + internet. Dnes je ASUS o necem uplne jinem, proto zde nebudu psat zadna konkretni doporuceni (nemam zkusenosti s aktualnimi modely). Novy NTB bych nekupoval, na tento jsem si zvykl a po tak dlouhe dobe mi na vse staci. Zarucni oprava zakladni desky trvala presne 15 dnu (od poslani az po navraceni).
Tolik tedy k me zkusenosti s touto znackou a konkretnim modelem. Omlouvam se za vycerpavajici cteni a pravopisne chyby (pisu narychlo na EN klavesnici).
S pozdravem
MichalV
Obnovuji toto téma... Notebook mám přes dva a půl roku, skoro dva a tři čtvrtě.
Odchylky od původního stavu:
více omletý lak od potu od rukou
lehká vůle v pantech (notebook byl otevírán a zavírán cca 2x denně)
Víc nic, nic, nic. Závady žádné, problémy žádné.
Provedené úkony: vyčištění větráku a chladiče od prachu - chladí líp, méně hučí...
Hawk. Asus je dobrej!
Odchylky od původního stavu:
více omletý lak od potu od rukou
lehká vůle v pantech (notebook byl otevírán a zavírán cca 2x denně)
Víc nic, nic, nic. Závady žádné, problémy žádné.
Provedené úkony: vyčištění větráku a chladiče od prachu - chladí líp, méně hučí...
Hawk. Asus je dobrej!