Linux - XP -Vista: misto na disku a pamet srovnani
Linux - XP -Vista: misto na disku a pamet srovnani
Rad bych prosim srovnal jednotlive operacni systemy: Linux - Win XP Home a Win Vista Home Basic/Premium s pohledu: kolik mista zabiraji/vyzaduji na HDD, kolik pameti zabiraji po startu a jaka pamet je doporucena jako min. optimum? Vybiram mezi notebooky a v me cenove hladine do 25tisic je realne: 120GB HDD, pamet 1024DDR, Core 2 Duo ...do Win Vista se mi z takovou konfiguraci moc nechce, XP je uz na ustupu na novych ntb a tak me napadlo proc ne Linux? samozrejme prvni bych vyzkousel Live CD...diky za info
-
- Moderátor
Na takové sestavě nebude mít problém žádný z uvedených systémů, já na takové konfiguraci(akorát s turionem X2) provozuju už půl roku Vistu a je to v pohodě. Nedostatek ram pociťuju pouze u opravdu náročných her jako je Stalker, při práci vůbec.
Aktuálně mi tu běží TotalCmd, Winamp, 2xAdobe reader, Firefox s 8 tabama, utorent, StrongDC, Miranda, RivaTuner a pár dalších blbostí a Vista ukazuje využití paměti 518MB.
Je to hlavně o tom umět si daný OS nastavit ke svým potřebám, povypínat služby, který nevyužíváš a podobně.
Co se týče místa na hdd, tak u XP to jistě znáš, u Visty čerstvá instalace má asi 12GB, "Linux" je strašně širokej pojem, tam to může bejt 50MB-15GB .
Aktuálně mi tu běží TotalCmd, Winamp, 2xAdobe reader, Firefox s 8 tabama, utorent, StrongDC, Miranda, RivaTuner a pár dalších blbostí a Vista ukazuje využití paměti 518MB.
Je to hlavně o tom umět si daný OS nastavit ke svým potřebám, povypínat služby, který nevyužíváš a podobně.
Co se týče místa na hdd, tak u XP to jistě znáš, u Visty čerstvá instalace má asi 12GB, "Linux" je strašně širokej pojem, tam to může bejt 50MB-15GB .
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)
Ale houby, ciste Visty mi na disku zaberou kolem 5,5GB + 2GB hibernace + 2GB strankovaci soubor (ale pokud hibernaci a strankovaci soubor chces pouzivat, tak ti na vsech systemech zaberou stejne). Tech 15GB je nutne volne misto pred instalaci, samotny system zabere "jen" 5,5GB.
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)
NEODPOVÍDÁM NA DOTAZY V SOUKROMÉ POŠTĚ
moje chyba, on mi sice system zobrazuje, ze mam na oddile s Vistou zabrano 7,5GB, ale nezapocitava tam skryte soubory nebo co, cili mam ve skutecnosti zabrano 9,5GB se souborem hiberfil.sys pro hibernaci. Ciste Visty mi teda zaberou 7,5GB, ne 5,5GB.
EDIT: Na druhou stranu, ted jsem zkousel ten oddil zaplnit a kupodivu mi to dovolilo prekrocit kapacitu o ty 2GB.
Pres "tento pocitac" mi to ukazuje kapacitu o ty 2GB mensi, nez kapacitu spocitanou, kdyz uvnitr oznacim vsechny slozky a dam "vlastnosti".
To by mne teda zajimalo, jak to funguje s tim souborem hiberfil.sys.
EDIT: Na druhou stranu, ted jsem zkousel ten oddil zaplnit a kupodivu mi to dovolilo prekrocit kapacitu o ty 2GB.
Pres "tento pocitac" mi to ukazuje kapacitu o ty 2GB mensi, nez kapacitu spocitanou, kdyz uvnitr oznacim vsechny slozky a dam "vlastnosti".
To by mne teda zajimalo, jak to funguje s tim souborem hiberfil.sys.
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)
Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“