Notebook pro strih HD videa
Notebook pro strih HD videa
Hodlam koupit novy Notebook vhodny na strih a sledovani HD videa. Cenovy strop je tak 45K. Nejsem odbornik na grafiky, tak me zajima jestli ma cenu se hnat po nejake top GA k vuli strihu, kdyz nehodlam hrat hry. Chtel bych mit opravdu kvalitni HD display 17"min., asi 8GB RAM, hdmi a Express Card output. Nevim, zda jit do CPU i7, nebo bude stacit i 2ou jadrove i5. Nechci zbytecne vyhazovat penize za neco co poradne nevyuziji. Diky za reakce.
popř. HP 8730w, dávaly se do nich i 17' 1920x1200 dreamcolor panely, což byly tuším snad jediné LCD s 8bit barvama, které se do běžných ntb dávaly.
Kolem 45k bys už to mohl dostat
Kolem 45k bys už to mohl dostat
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
V podstate nepotrebuju strihat profesionalne, jen pro domaci ucely, tak jsem si myslel, ze by to ty novy masinky na i7 nebo i5 zvladly. Hlavni co potrebuju je kvalitni display, coz to HP nebo Sony ma, a nejakej vykon. Jak rikam, nevim jak velky vliv maji herni grafiky na rychlost videa ci strihu. Mac moc nechci, trochu experimentuju s Linuxem a spis bych zustal u Intelu.
Displej u toho HP je o třídu výš než průměrné LCD na ntb ( u těch aby člověk hádal co to je za odstín ). Na střih rozhodně Intel, Amd nenabízí žádný výkoný mobilní procesor, který by to zvládal v přijatelném čase..
[url]https://valid.x86.fr/na6qv4][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/na6qv4-5.png[/img][/url]
u střihu je důležité hl. CPU, dostatek RAM a rychlý HDD.
jen jeden disk a ještě notebookový je málo. Chce to ještě jeden a připojit ho přes eSata, aby nebyl zpomalený.
Popř. mám pocit, že u toho HP lze vložit i sekudnární hdd místo mechaniky.
každopádně - musí to být notebook?
Kdyby sis vymezil 20-25k na PC, na kterém bys stříhal, výkonově by na tom bylo daleko lépe, je to už dost na to, aby mohl mít desktopové core v 4jádru, 4GB RAM a více HDD (mmchodem stolní disky jsou tak jako tak rychlejší proti ntb diskům), min. tedy 2, jeden na zdrojové data, druhý na zápis, aby to zbytečně nezpomalovalo. A stolní core i5, popř. core i7 je o něčem jiném.
Taky to bude méně hučet, když si trochu pohraješ s chlazením, může to být tišší v idle i zátěži (větráky noctua, apod).
Co se týče LCD, ani ta 8730w nebude lepší než alespoň trošku slušné stolní LCD, přece je to pořád jen notebookové TN, i když to má už 8bit barvy.
A za zbylých 20k máš poměrně dost možností na notebook k tomu. záleží pouze na tom, jestli musíš mít možnost střihu HD i s sebou na cestách.
jen jeden disk a ještě notebookový je málo. Chce to ještě jeden a připojit ho přes eSata, aby nebyl zpomalený.
Popř. mám pocit, že u toho HP lze vložit i sekudnární hdd místo mechaniky.
každopádně - musí to být notebook?
Kdyby sis vymezil 20-25k na PC, na kterém bys stříhal, výkonově by na tom bylo daleko lépe, je to už dost na to, aby mohl mít desktopové core v 4jádru, 4GB RAM a více HDD (mmchodem stolní disky jsou tak jako tak rychlejší proti ntb diskům), min. tedy 2, jeden na zdrojové data, druhý na zápis, aby to zbytečně nezpomalovalo. A stolní core i5, popř. core i7 je o něčem jiném.
Taky to bude méně hučet, když si trochu pohraješ s chlazením, může to být tišší v idle i zátěži (větráky noctua, apod).
Co se týče LCD, ani ta 8730w nebude lepší než alespoň trošku slušné stolní LCD, přece je to pořád jen notebookové TN, i když to má už 8bit barvy.
A za zbylých 20k máš poměrně dost možností na notebook k tomu. záleží pouze na tom, jestli musíš mít možnost střihu HD i s sebou na cestách.
Preferoval jsem notebook, protoze ho porad prenasim po dome a sem tam (hodne zridka)do prace. Video nestriham denne, takze jestli se bude video kompilovat v noci, tak to mi nevdi. Slo mi o to, ze driv jsem HD musel prevest na Mpeg abych s nim dokazal rozumne delat na mem starem NB (AMD -Turion/2GB/Ati radeon 200mobile). Myslel jsem, ze vykon se mezitim dostatecne zvedl, abych na novem NB mohl toto delat uplne v pohode v HD.Nejaky Externi HDD pres eSATA by asi byla nutnost (neni problem obstarat) nebo mozna uz USB3 rozhrani anebo rovnou SSD disk .Na kompilaci by 128GB melo stacit. Spis me zajima zavislost na GA a jestli nove CPU - vice jader s podporou hyperthreating je vyhodou nebo draha zbytecnost?Vim, ze zalezi na aplikaci jestli ji vyuziva nebo ne. Obvykle pouzivam PinacleStudio. Myslim, ze vykon GA neni az tak dulezity, takze neni nutne se hnat za ATI 5870NB, ale vyssi frekvence CPU uz vliv mit bude.
Grafika má vliv leda na přehrávání, popř. některé speciální programy umí využít CUDA na Nvidích. Takže GK tě zas tak moc trápit nemusí, rozhodně cpu ( core 2 duo na vysoký frekvenci P8700, T9600 je minimum, lépe core i5, popřípadě core i7.... Amd nabízí stále jen Turiony, takže u nich ani nehledej )
[url]https://valid.x86.fr/na6qv4][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/na6qv4-5.png[/img][/url]
- Chlebovnik
- guru
Na to stačí i integrovaná grafika. Hlavní je pořádné CPU a hodně rychlý disk.
Každopádně ta cena je tak vysoká, že už se ti vyplatí kombinace PC+Notebook (pokud ho potřebuješ). To, že chodíš po baráku neberu jako argument, protože stříhat HD video v posteli nebo na gauči je o ničem.
Každopádně ta cena je tak vysoká, že už se ti vyplatí kombinace PC+Notebook (pokud ho potřebuješ). To, že chodíš po baráku neberu jako argument, protože stříhat HD video v posteli nebo na gauči je o ničem.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
jasně no, při takovém vytížení si i tak ten notebook nemůžeš dovolit nechat na kolenách (pálil by tě), popř. na posteli...
pěkně na stůl, aby dobře chladil.
pěkně na stůl, aby dobře chladil.
ta integrovana grafika u i5 by mela podle Vas teda stacit? Sorry - Odpovim si sam asi jo - protoze je to o CPU.ale chtel bych to video samozrejme i prehrat. Na vykon by byl lepsi i7, nechce se mi jit do stare - ale porad dobre duo core architektury. Problem prace na kolenach bych neresil, kdyz striham tak tuchpad nepouzivam. Mozna se opakuju jde o to aby ten strih byl aspon trochu rozumny (tj plynuly vcetne zvuku) a na to snad i7 staci. Rad bych znal odpoved z praxe. Vetsinou jsem pouzival Pinaple Ultimate (ktery je podle me super pro amatera) ale nevim zda-li podporuje multivlaknove zpracovani.
Ucel je poridit NB, ktery by zvladnul HD strih plynule vcetne zvuku (zjistil jsem vyrazne zpomaleni kdyz je hudba na pozadi + dabbing), screen 17" mozna vic. Taham to jen po dome takze zvladnu i 18":)+trebuju HDMI a Express 34 vystup. Samozrejme BlueRay.Jinak jak jsem drive psal hry nehraju. (max poker jinak na to je Xbox nebo PS). Vim, ze desktop by to resil v pohode, proto jsem otevrel forum tady. Nejsem v situaci abych vyhazoval penize za vykon ktery ve skutecnosti nepotrebuji,ale zase nechci dopadnout, ze neco koupim a nebude to stacit. Diky za vase odpovedi, vaziim si jinych nazoru.
Ucel je poridit NB, ktery by zvladnul HD strih plynule vcetne zvuku (zjistil jsem vyrazne zpomaleni kdyz je hudba na pozadi + dabbing), screen 17" mozna vic. Taham to jen po dome takze zvladnu i 18":)+trebuju HDMI a Express 34 vystup. Samozrejme BlueRay.Jinak jak jsem drive psal hry nehraju. (max poker jinak na to je Xbox nebo PS). Vim, ze desktop by to resil v pohode, proto jsem otevrel forum tady. Nejsem v situaci abych vyhazoval penize za vykon ktery ve skutecnosti nepotrebuji,ale zase nechci dopadnout, ze neco koupim a nebude to stacit. Diky za vase odpovedi, vaziim si jinych nazoru.
právě že investice do notebooku je dalko více ztrátová, resp. dostaneš mnohem méně za stejné peníze, nulové možnosti upgrade, většinou i kratší životnost.
s tím střihem na kolenách - ne kvůli touchpadu, ale kvůli teplotě celého těla, ono i spodek notebooku bude pak pěkně horký, když to hodně vytížíš, takže to může pálit do noh. prostě náročné věci na většině notebooků mimo stůl nepřichází do úvahy (a i na stole bude notebook pěkně hučet, to víš, 4000rpm ventilátorky prostě hučí, no, rozdíl proti stolním core i chlazeného noctuou za 1.5k s 120mm větrákem a 6 heatpipama je v zátěži dost velký, když dáš ještě GPU s pasivem, skříň budeš chladit rovněž pomocí pomaloběžné noctuy a HDD strčíš do antivibračních rámečků, to PC skoro neuslysšíš, notebook i přes celý pokoj)
fakt zvaž, není-li notebook vyloženě nutný, je jeho pořízení dost nevýhodné. jediná, opravdu jediná výhoda je mobilita a to ještě s tím omezením, že náročnější věci nemůžeš provozovat zrovna tam, kde tě napadne, viz výše. Chápal bych, kdybys prostě hodně cestoval a musel s sebou notebook tahat, takhle jsou to podle mě vyhozené peníze. když poskládáš PC a vezmeš k tomu opbyčejný book, dostaneš více a ještě ve výsledku ušetříš klidně 5-10k.
ale zpět k notebookům:
co se týče přehrávání, i dnešní integrované grafiky (intel 4500mhd a výše, ati hd3200 a výše, nvidia 9400m) umí HD akcelerovat.
Pokud bys měl ale FullHD o opravdu vysokém bitrate, nějaká lowendová grafika by nebyla na škodu.
Chceš-li více jader - ano, klidně, bude to jedině plus, třeba střih FullHD s vysokým bitrate umí zadýchat i stolní core i7.
Akorát se budeš pak muset spokojit s LCD s 6bit barvami, ten v te 8730w je fakt myslím jediný 8bit panel.
Můžeš se podívat na multimediální Delly Studio (raději koukni ale i zahraniční recenze, některé ty studia s core i7 prej dost topí), nějakou tu toshibu (k té můžeš dokoupit NBD záruku, u takto koncipovaného stroje - za tolik prachů a na práci, bych to bral jako požadavek, popř. nějaký ten 18 palcový acer aspire by taky nemusel být špatný.
s tím střihem na kolenách - ne kvůli touchpadu, ale kvůli teplotě celého těla, ono i spodek notebooku bude pak pěkně horký, když to hodně vytížíš, takže to může pálit do noh. prostě náročné věci na většině notebooků mimo stůl nepřichází do úvahy (a i na stole bude notebook pěkně hučet, to víš, 4000rpm ventilátorky prostě hučí, no, rozdíl proti stolním core i chlazeného noctuou za 1.5k s 120mm větrákem a 6 heatpipama je v zátěži dost velký, když dáš ještě GPU s pasivem, skříň budeš chladit rovněž pomocí pomaloběžné noctuy a HDD strčíš do antivibračních rámečků, to PC skoro neuslysšíš, notebook i přes celý pokoj)
fakt zvaž, není-li notebook vyloženě nutný, je jeho pořízení dost nevýhodné. jediná, opravdu jediná výhoda je mobilita a to ještě s tím omezením, že náročnější věci nemůžeš provozovat zrovna tam, kde tě napadne, viz výše. Chápal bych, kdybys prostě hodně cestoval a musel s sebou notebook tahat, takhle jsou to podle mě vyhozené peníze. když poskládáš PC a vezmeš k tomu opbyčejný book, dostaneš více a ještě ve výsledku ušetříš klidně 5-10k.
ale zpět k notebookům:
co se týče přehrávání, i dnešní integrované grafiky (intel 4500mhd a výše, ati hd3200 a výše, nvidia 9400m) umí HD akcelerovat.
Pokud bys měl ale FullHD o opravdu vysokém bitrate, nějaká lowendová grafika by nebyla na škodu.
Chceš-li více jader - ano, klidně, bude to jedině plus, třeba střih FullHD s vysokým bitrate umí zadýchat i stolní core i7.
Akorát se budeš pak muset spokojit s LCD s 6bit barvami, ten v te 8730w je fakt myslím jediný 8bit panel.
Můžeš se podívat na multimediální Delly Studio (raději koukni ale i zahraniční recenze, některé ty studia s core i7 prej dost topí), nějakou tu toshibu (k té můžeš dokoupit NBD záruku, u takto koncipovaného stroje - za tolik prachů a na práci, bych to bral jako požadavek, popř. nějaký ten 18 palcový acer aspire by taky nemusel být špatný.
Hm...já bych se podíval i na nějakou Toshibu Qosmio.Ta má navíc oproti jiným výrobkům i speciální TOGO copCPU na tyto věci.Jinak cena X500 cca 45K.Má prakticky vše co potřebuješ.(nebo teď ve výprodeji X300-15G s perfektním CPU X9300 za cca 35k).Jinak kvalitu LCDček u notebooků nemá cenu řešit-je žalostná.A ohledně toho HP 8730w tam je lepší LCDčko až v podstatně vyšší cenové hladině.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
Je fakt, že ten Core 2 Etreme Q9300 2,53GHz v tý toshibě už je nářez, ale nebude zas zbytečný ten grafický výkon 9800m GTS sli? Taky na full HD video by se hodil Full HD display..
Lenovo Ideapad Y50 70 - Core i5 4210H, Geforce GTX 860M 4GB GDDR5
3DMark Fire Strike - 3519 Bodů
Huawei Ascend P6, Xiaomi Piston v2
3DMark Fire Strike - 3519 Bodů
Huawei Ascend P6, Xiaomi Piston v2
Zpět na „Jaký vybrat notebook“