SONY VAIO VPCF11M1E/H novinka s core i5

notebooky SONY (VAIO) a vše kolem nich
cisbes
občas něco napíše
Příspěvky: 29
Registrován: 25 úno 2008 14:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod cisbes » 25 bře 2010 19:54

Precetl jsem vse a zaver z toho mam jediny. Opet zvolim Lenovo

Aksnog
občas něco napíše
Příspěvky: 8
Registrován: 11 bře 2010 15:47

Příspěvekod Aksnog » 26 bře 2010 08:09

Diky za podrobne popsani problemu Fka od Whilla. Dovedlo me to k nasledujicimu...Bral jsem Fko jako mozneho kandidata na koupi, bohuzel neuspel a klesl na zebricku :? Nejspis tedy pujdu do Dell Studio XPS 16 (uz s podsvetlenou klavesnici :) )

Whill
píše často
Příspěvky: 101
Registrován: 02 úno 2010 18:38

Příspěvekod Whill » 26 bře 2010 13:37

Neni zac, mohu se zeptat jaky ten Dell mas konkretne v hledacku? XPS 16 je povicero, moc se v tom uz neorientuju.

Kazdopadne jestli to pro Fko vyznelo nejak strasne, tak strasne to urcite neni, snazil jsem se to jen podrobne rozpitvat a vychazim jen z toho, ze FW bylo v tomto smeru uplne zticha, tady nejake zvuky jsou, ale musis po nich patrat. Ted jak u toho sedim v naprostem klidu, hlava 30cm od displeje neslysim absolutne nic krome lehkeho sumeni disku a semtam vetraku.

Pokud jde o obtezujici zvuky, ktere jsem popisoval - cili obcasne zahvizdani od vetraku pri zmene otacek apod., tak jsem zjistil, ze si to vsimnete hlavne pri 3D marku, kdy ten vetrak opravdu s otackami moc neposedi, zkousel jsem nainstalovat demo neceho noveho .. tusim Supreme Commander 2 a tam vetrak bezi prakticky na maximu a temer zadne kolisani otacek se nekona. Stejnetak treba starsi vec Flatout 2 - vetrak si nasel urcitou frekvenci otacek a na te se vicemene drzel po celou dobu hry (tady to ani prilis netocil, jelikoz pro ten NB je tahle hra uz asi jak drbani za uchem). Tak trochu jsem dle projevu v 3D marku cekal, ze narocnejsi scena = hned jine otacky, ale nastesti zatim to nepozoruji.

Pokud se vratim ke kolisani otacek i bez nejake zvlastni zateze, tak to zalezi zase na kazdem jak se k tomu postavi. Jejich neustala regulace je urcite vlastnost, ted se muzeme prit jen o tom, zda je lepsi aby to jelo vicemene ustalene nebo zda je lepsi at si to fouka vzdy jen tolik co potrebuje, coz je zrejme tento pripad. Je to asi individualni a je to urcite take otazka zvyku, ono kazdy NB nejak hucet bude, i ten Dell ti muze obcas vydavat zvuky, ktere budou nekomu vadit (a snad se u nej i nejaka ta hlucnost take resila co ja vim a dononce i nejake to piskani se snad take nekomu objevilo) a jak se bude vetrak chovat za rok az se vice zanese prachem, to nevi nikdo.

Nakonec jeste onen ultrasonicky zvuk ze stredu, co jsem vcera pozoroval cca 2hod a dodnes zas nic. Kdyz dam ucho na klavesnici, tak ze stredu nyni slysim mozna zvuk podobny tomu nepravidelnemu sykani co jsem popisoval na leve strane. Je docela mozne, ze je to jiny projev te same soucastky (nebo ceho to), jen je odvisly od aktualnich provoznich podminek, tzn., ze mozna se nekdy rekrutuje i v piskani. Toto vysvetleni bych videl asi jako nejrealnejsi, proste zalezi na provoznich podminkach a podle toho se dana vec projevuje. Zatim nic nepiska otravne, resp. bezne slysitelne, pokud nekdo neco slysel uz pri prichodu do mistnosti apod, tak tady jsem nic takoveho zatim nezaznamenal a dovolim si tvrdit, ze mam nezniceny sluch. Jediny cim si nejsem zcela jist je prave projev onoho vcerejsiho 2h piskani, nebyl prostor to spolehliveji overit i kdyz jsem se s tim snazil jit do ticha .. ale bohuzel dodnes nic takze nemohu soudit.

Koupe Fka je asi pro pripadne zajemce tak trochu loterie a je na kazdem jestli mu to stoji za pokus. Nejakym zvukum elektroniky z nitra se zrejme nevyhnete, ted zalezi jen na tom, zda je to slysitelne bez blizsiho zkoumani a nebo nikoliv.

Aksnog
občas něco napíše
Příspěvky: 8
Registrován: 11 bře 2010 15:47

Příspěvekod Aksnog » 26 bře 2010 19:05

to Whill:

Notebook je to tuten (primo s touto konfigurací a komponentama)

http://www.alza.cz/dell-studio-xps-16-cerny-d160542.htm

Potrebuji vykonny stroj s velice prijemnym obrazem, obcas sem ta hra, prenos dat, s podsvicenou klavesnici (vetsinou pracuji vecer a pod svetlem lampicky a to neni ono :/ ) a obcas hudbu. Nemluve o zaruce a reklamaci NBD. Jaky je tvuj nazor?

Tva recenze Fka nevyznela strasne, jen se mi zalibil jiny notas.

Whill
píše často
Příspěvky: 101
Registrován: 02 úno 2010 18:38

Příspěvekod Whill » 26 bře 2010 20:42

no recenze .. recenze to az tak neni, je to spise rozebrani problemu, ktery se resi, tak, jak ho u sveho kusu vnimam ja podle sveho nejlepsiho svedomi a vedomi :wink: Jinak by byla recenze strucna - nadherny kus HW, ktery mi plne vyhovuje. Kazdopadne zatim uvidim co s tim dale. Rozhodl jsem se nechat si na to vikend a podle toho se uvidi. Tech urcitych "detailu" je trochu skoda, neodradilo by to tolik pripadnych zajemcu, aspon pokud jde o ty co se v tom trochu vice, a pro nekoho mozna az puntickarsky, vrtaji jako my tady :wink:

Ten Dell ... ja na XPS 16 take samozrejme koukal, sice se mi vzhledove nelibi tak jak Vaio, ale to je vedlejsi, nejsme baby :lol: Nevidel jsem ho v realu, nevim o nem nic, opravdu docela hodne by mne zajimalo jak je na tom s tim chlazenim. Jinak i kdyz jsou tam predchozi generace jak CPU tak grafiky, bude vykonnostne asi porovnatelny s Fkem ... Displej bude zrejme urcite lepsi jak u lowF. Podsvetleni klavesnice je asi dobra vec, jen aby se to nejak neodrazelo v noci v displeji, to nevim, nemam zkusenost, jen me to napadlo .. me staci svetlo od LCD, osviti to klavesnici bez problemu, i kdyz to neni tak kontrastni, ja pismenka moc nehledam, takze mi to az tak nevadi .. Nevim kolik si za to Dell rekne, nemaji tam cenu .. hadam do 35k? Mas nejake info? NBD a znama laxnost Dellu k nahrazovani vadnych komponent je urcite velka vyhoda.

Aksnog
občas něco napíše
Příspěvky: 8
Registrován: 11 bře 2010 15:47

Příspěvekod Aksnog » 26 bře 2010 21:37

Kdyz byl jste na skladu, tak cena nebyla vyssi nez 27 500,-

Whill
píše často
Příspěvky: 101
Registrován: 02 úno 2010 18:38

Příspěvekod Whill » 26 bře 2010 22:25

Tak to je fajn ... urcite stoji za to nad nim uvazovat, jen by mne zajimalo to chlazeni .. ale to je asi tak na prozkoumani NBR .. no a osobne bych se rad kouknul i na klavesnici, protoze na te od Sony je proste radost psat a nevim jestli se tomu ta na Dellu vyrovna. Provedeni klavesnice ja zatim tak nejak jedna z veci co mne drzi u Sony.

Mira90
občas něco napíše
Příspěvky: 25
Registrován: 08 úno 2010 08:59
Bydliště: Kroměříž

Příspěvekod Mira90 » 27 bře 2010 11:14

Musím Whillovi poděkovat za jeho postřehy. Chtěl bych se ale zeptat na výdrž a teploty při kancelářské práci/hrách, protože na tenhle údaj jsem stále nikde nenarazil...Dík.

Tomiga
občas něco napíše
Příspěvky: 23
Registrován: 27 kvě 2008 17:27

Příspěvekod Tomiga » 27 bře 2010 14:27

Jak to tady sleduji, tak jsem se chtěl pochlubit, že u mě se žádný zvuky nevyskytujou. Pořád poslouchám a ticho. A dneska jsem ke své smůle poprvé onen ultrasonicky zvuk objevil. Aktivuji ho tím, že otevřu prohlížeč Google Chrome. :shock:
Vůbec netuším s čím by to mohlo mít spojitost, zatím je to jediná aplikace na kterou jsem narazil, že toto vyvolá.
Otázka pro Whilla: Vzpomeneš si, co jsi zrovna měl otevřené v době, kdy se zvuk projevil? Nebo můžeš vyzkoušet konkrétně google?

petula11
občas něco napíše
Příspěvky: 91
Registrován: 10 zář 2008 14:58

Příspěvekod petula11 » 27 bře 2010 14:57

Uvažuju o F11 nebo o něčem od Dellu. Přemýšlel jsem i o XPS, ale trochu mě odradila diskuze, kde si majitelé stěžovali na chlazení respektive teploty, nicméně poslední majitel XPS co se vyjadřoval k teplotám byl relativně spokojený.

Vnímám situaci podobně jako Whill, notebooky Dell asi nebudou mít tak dobrou klávesnici jako Sony, chlazení a teploty jsou u Dellu pro mě otazníkem včetně hlučnosti.

XPS navíc nemá numerickou klávesnici, o problémech s chlazením u Dellu (Precision, XPS) čtu poslední dobou v diskuzích na můj vkus nějak moc často.
Ale třeba ani Studio nevychází nějak extra dobře co do teplot, samozřejmě se to liší podle toho, kdo to napsal.

Vnímám u Dellu jako pozitivní NBD, ale když někdo napíše, že dodaný 90 watový adaptér nezvládá a je třeba si vynucovat 130 watový, v Dellu o tom vědí, ale automaticky ho nedávají, tak z toho nemám dobrý pocit.
Jak už psal Metsn, u Dellu vždy nové notebooky vypadají slibně a pak je z toho 300 stránek na NBR, kde se řeší hafo problémů.
Rozumovým lákadlem pro Dell je NBD, srdeční a vzhledový pohled je pro mě Sony.

To co teď vymysleli, podle mě za paskvil, 15,6 palcovou velikost displeje kritizují dle mého názoru i respektovaní odborníci. Jednoduše je to poměrně málo na výšku na Web, Hry, apod. Hodí se to hlavně na filmy a pro výrobce panelů, kteří si to prosadili, je to ekonomická záležitost, nikoli jak se nám snaží namluvit, kvůli zákazníkům aby se jim dobře koukalo na filmy. Jasně když si koupím LCD 24 tak budiž, ale 15,6 :roll: ? To já nejsem ochotný akceptovat.
Z toho důvodu pokud bych měl brát 15,6 XPS, tak za mě ne. Měl jsem doma 15,6 a 16 palcový notebook a už to pro mě byl rozdíl toho, že s 16 palci jsem pocitově problém neměl s 15,6 ano, ale přiznávám, že to může být velmi individuální.

Dell narozdíl od Sony nebo Lenova nemá žádné Centrum, kde by bylo možné si notebooky osahat, prohlédnout nebo pohovořit o zkušenostech s odborným personálem. V kamených obchodech je notebooků Dell jako šafránu.
Nebo je možné někde v Praze vidět pár notebooků Dell na jednom místě?
Kam chodíte v Praze Vy? Alza, Czc, Mironet, EW? Nebo někam jinam?

Pro zájemce XPS doporučuju pročíst diskuzi:
http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 06&start=0

Setkal jsem se s názorem, že na 16,4 lcd je HD rozlišení příliš a malá písmena zbytečně namáhají oči. Váš názor? Já vím, že se dá zvětšit DPI, ale zase jsou prý problémy s některými aplikacemi. Osobně si myslím, že to není neřešitelný problém. Navíc se písmo dá zvětšovat samostatně v prohlížeči, office, plocha, takže by se tento problém dal asi vyškrtnout, ale stejně by mě zajímal Váš názor.

Z tohoto pohledu by pak za určitou alternativu k F11 mohly být chápány některé relativně dobře vybavené 17 palcové notebooky od Dellu, nicméně rozměry a váha půjdou zřejmě nahoru.
Dell Studio 1747
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73798
Dell Studio 1745
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=74916
Případně Toshiba Satellite A500-1E4, byť v lesklém provedení.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73388
Naposledy upravil(a) petula11 dne 27 bře 2010 18:53, celkem upraveno 2 x.

marian22
občas něco napíše
Příspěvky: 11
Registrován: 20 bře 2010 20:36

Příspěvekod marian22 » 27 bře 2010 17:48

Zvuky-ktoré tu popisuje Whill /kolísaní vetráku,rozne šumy,svisty/vydavajúci ntb, mi išli pekne na nervy.
Tak som sa z mašinkou trocha pohral.Nechajme bateriu nabiť na 83% až 90%!Potom otvorme VAIO CONTROL CENTER - zvol Power Management
BATERY-Zap Battery Care/enable/ v advanced zvoliť 80% max capacity
MOŽNOSTI NAPAJENI-zvol automatic hybernated pri low battery
THERMAL CONTROL STRATEGY-zvol Balanced Mode
VAIO POWER MANAGEMENT-zvol vyváženy
Týmto sa razantne znížil vykon a je T I CH O!!!
Vetrák sotva počuť,ale hlavne ide rovnomerne/ fakt temer neslyšitelne/
A prečo tych 83% - aby sme videli,že sa tá hodnota nemení pri práci.Bateria je mimo hru a to je dobré.Pri odopnutí napajení prebere funkciu neznatelne.Po dvoch-troch dnoch klesne na 81% aj z toho videt,že je mimo hru.
A ešte jednu poznámku-nie je byt prekúrený?Je na stole obrus?
No a kto chce vykon-prestavenie spét je otázkou chvíle.. Ahoj Marian P:S ja som s počítačom spokojny /zatím/.Teplota na stole u mna je 21,3st.

Metsn
píše často
Příspěvky: 411
Registrován: 11 zář 2008 09:00
Bydliště: Prague/Hiroshima

Příspěvekod Metsn » 27 bře 2010 19:14

Ja nevim no, nic z toho nastaveni co jsi zvolil vykon primo nesnizuje. S tou baterii jsem to prilis nepochopil. Ta teplota je skoro zazracna, kolik mas v pokoji? Ja mam momentalne 24C. Mimochodem u meho notebooku je to prepinani profilu mozne nastavit na programovatelne tlacitko, to u Fka nejde? Je to velmi uzitecne na velmi rychlou zmenu...
Sony VGN-Z90US, C2D P9500 2.53 GHz, 13.1 1600x900, hybrid graphics (Intel 4500MHD x GeForce 9300M GS), 4GB DDR3 RAM, 160GB Intel X25-M G2 SSD, Blu-Ray R/W Drive, Japanese keyboard, Gothic Arabesque Premium Design, Win7Pro x64

Da_Vinci
píše často
Příspěvky: 235
Registrován: 26 led 2010 00:46

Příspěvekod Da_Vinci » 27 bře 2010 20:38

Whill: díky za rozborku :) tak jak to popisuješ(zvuk při práci či otevírání aplikací) mi to silně připomíná nedostatěčně odstíněné obvody. S tím nic neuděláš, ale ani by se to nemělo nikterak zhoršovat.
eFko není rozhodně špatnej notes, ale zvukový projev reproduktorů u EB(zřejmě tedy i F) mě prostě už dost odrazuje stejně tak chování Sony cz a tyto menší problémy tomu rozhodně nepomáhají.
Co se týká klavesnice je rozhodně super,ale stejně tak mě zaskočila dosti hlučná klávesa SPACE.
Pokud jde o body ve 3D marku 06 dosáhl si celkem slabého výsledku oproti kolegovi.Zřejmě sis nepovypínal vyhlazování a pod.Nyní s taktem pamětí na 900MHz jsme dosáhli 7280 b.Takže pokud by šlo nastavit oněch 1066 myslím že by to k 7500 b. dolezlo.Taktovalo se v tools od N-Vidie bohužel nám to nenabídlo udávanou max.frekvenci.

marian22
občas něco napíše
Příspěvky: 11
Registrován: 20 bře 2010 20:36

Příspěvekod marian22 » 27 bře 2010 20:54

Funkcia Battery Care vplyv na výkon nemá.Je to funkcia na predlženie životnosti baterie.Keby sa tá funkcia povolila napr.pri stave nabitia 60%,tak kontrolka nabíjaní svieti a ked zhasne-dosiahne hodnotu presne 80%/celkovej
kapacity/.Ked ju ale povolíme pri 90% momentálneho stavu baterie-tak kontrolka nesvieti-lebo je splnená podmienka max 80%!
Z 90% na 80% klesne bateria /pri stalom pripojení síť. adaptera/-povedzme
za 10 dní-samovybíjacím procesom.
Na noc, samozrejme aj inokedy/ak je ntb vypnutý/adapter sa može od el.siete
vypínať.Ak idem s PC do prírody-vypnem funkciu Battery Care-nabijem na 100%
aby stroj vydržal déle..
A teraz k tomu výkonu.Ked som mal Lenovo T61 a prepol "performance low"tak
počítač okrem net-u nevedel nič.Tu u SONY je to urobené elegantnejšie-"performance max" alebo "balanced mode" - to treba okrem ineho nastaviť,ak chceme mať tichého spoločníka.Ked treba mašina si pridá aj sama.Iné je, ak budeme renderovať video- vtedy to treba všetko hodiť na max! Ahoj...

Metsn
píše často
Příspěvky: 411
Registrován: 11 zář 2008 09:00
Bydliště: Prague/Hiroshima

Příspěvekod Metsn » 27 bře 2010 21:13

Ahoj, ja vim co je battery care, jen jsem nechapal tve uvadeni 83%, ale je mozne, ze jen spatne rozumim, slovenstina mi obcas jiz problemy dela, promin.

O modech vim take...proto jsem rekl, ze to na vykon vliv nema. Zatimco Balance mod dynamicky podtaktovava a u novych iX i pretaktovava dle potreby, Max performance drzi stalou vysokou frekvenci (tedy alespon u C2D).

Z hlediska tichosti je nejlepsi mod silent, ktery drzi CPU podtaktovane stale, ale to se vyskytuje jen u vyssich portable modelu T a Z.
Sony VGN-Z90US, C2D P9500 2.53 GHz, 13.1 1600x900, hybrid graphics (Intel 4500MHD x GeForce 9300M GS), 4GB DDR3 RAM, 160GB Intel X25-M G2 SSD, Blu-Ray R/W Drive, Japanese keyboard, Gothic Arabesque Premium Design, Win7Pro x64


Zpět na „notebooky SONY“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů