náš inspiron s i5 nepíská
pro hry je vlastně limitující procesor, nebo spíš grafická karta?
docela by mě zajímalo, jak třeba ta Mafie 2 pojede na dvou strojích s grafikou 5650, jeden bude mít i3 procesor a druhej i5 procesor (rozdíl v ceně 2tisíce)
co jsem zkoušel u dellu demo Mafii 2, tak výsledek podobnej tomu aceru 5820, který je osazený vlastně stejným procesorem i grafikou. běžný scény na nejnižší nastavení a rozlišení 1366x780 kolem 35-50fps, u scén s ohněm to padalo až ke 20fps - tím to hodilo průměr cca 32fps
u tý Mafie 2 už to topí docela slušně - teď je otázka, jestli pomůže chladící podložka - někde jsem našel vlákno, kde někdo psal, že rozdíly třeba u toho dellu byly zanedbatelný v případě chladící podložky.
na full hd video se teprve chystám - mám canon HF 200 a na stolním pc trvá 5 minut v sony vegas klidně hodinu a hlavně práce s náhledem je skoro nemožná - tak doufám, že mi těch pár minut občas tenhle ntb zvládne..
edit - a koukám, že není i3 jako i3 a i5 jako i5
i5 u inspironu 5010 je 460M
i5 u 5820GT je 430M
u žebříčku benchmarků je dělí 17 míst - jako laik teda nedokážu posoudit rozdíl, spíš mě to zajímá
Herní notebook do 22 000
Hmm takže i na nejnižší nastavení to v "ohnivých" scénách padalo na 20 fps? To není moc dobrý výsledek...no je teda fakt že Mafia 2 je dost náročná takže to lze odpustit. Nicméně hlavní je že nepíská
Ještě k tomu tvýmu dotazu (pro hry je vlastně limitující procesor, nebo spíš grafická karta?) - nelze jednoznačně odpovědět, protože u každé hry je to jiné...zatímco Far Cry 2 je hodně závislá na grafice, GTA IV zase má velké nároky na procesor. Potvrzuje to spoustu benchmarků, kterých je na internetu dost.
Ještě k tomu tvýmu dotazu (pro hry je vlastně limitující procesor, nebo spíš grafická karta?) - nelze jednoznačně odpovědět, protože u každé hry je to jiné...zatímco Far Cry 2 je hodně závislá na grafice, GTA IV zase má velké nároky na procesor. Potvrzuje to spoustu benchmarků, kterých je na internetu dost.
hehe další.. , rozdíl mezi i3-370 a i5-460 ve hrách prakticky nepoznáš..
mafie se dá v pohodě rozjet s velmi dobrýma fps na nativní rozlišení a medium detaily..jak na i5-430 tak na i3-370 což je to samé (frekvečně), i5-460 může na tom bejt možná o něco lépe ale ty jako obyčejný smrtelní to ve hře nepoznáš..
takže i3-370 + 5650 ti na nejnovější hry bohatě stačí..
mafie se dá v pohodě rozjet s velmi dobrýma fps na nativní rozlišení a medium detaily..jak na i5-430 tak na i3-370 což je to samé (frekvečně), i5-460 může na tom bejt možná o něco lépe ale ty jako obyčejný smrtelní to ve hře nepoznáš..
takže i3-370 + 5650 ti na nejnovější hry bohatě stačí..
-
- občas něco napíše
hl. rozdíl mezi i3 a i5 je v tom, že i5 má turboboost, který přináší vyšší výkon hlavně v aplikacích, které neumí využít všechny jádra procesoru, resp. pokud se jedno jádro fláká, může se to druhé vytaktovat např. na 2,8GHz (i5-460m), pokud jsou ale vytížena obě, je frekvence pouze 2,53GHz.
V aplikacích využívající obě jádra tedy rozdíl prakticky ani nebude.
bukowski:
U toho dellu tě bude u FHD hodně brzdit HDD. Jednak jsou notebookové disky pomalé (průměrně max cca 80-90MB/s u nejrychlejších kousků, v desktopu dnešní 3,5 disky dávají i 120-130MB/s), mno a taky to, že tam je jen jeden disk - pokud chceš upravovat video real-time, disk musí zvládat velký datový tok čísta zapisovat současně (krom toho, že to je dost náročné i na CPU), takže doporučuju sekundární disk přes esata nebo USB 3.0 (přes USB 2,0 ne, je pomalé, cca 30MB/s)
V aplikacích využívající obě jádra tedy rozdíl prakticky ani nebude.
bukowski:
U toho dellu tě bude u FHD hodně brzdit HDD. Jednak jsou notebookové disky pomalé (průměrně max cca 80-90MB/s u nejrychlejších kousků, v desktopu dnešní 3,5 disky dávají i 120-130MB/s), mno a taky to, že tam je jen jeden disk - pokud chceš upravovat video real-time, disk musí zvládat velký datový tok čísta zapisovat současně (krom toho, že to je dost náročné i na CPU), takže doporučuju sekundární disk přes esata nebo USB 3.0 (přes USB 2,0 ne, je pomalé, cca 30MB/s)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Tak jsem konečně dostal do rukou ten Dell N5010 a objevil jsem na něm takový malý problém...jakmile se zatíží procesor a já se trochu nakloním k notebooku, slyším pískání! Problém je, že nevím, jak rozpoznat, jestli jde skutečně o pískání, na které si všichni tak stěžují, nebo o naproto normální zvuk..Mohl byste někdo popsat, jak takové pískání zní? Je to něco jako když se zapne televize (vysokofrekvenční pískání) nebo to zní jako normální pískání? U mého notebooku jde o tu druhou možnost, navíc je to slyšet jen když vypnu zvuk a jsem v tiché místnosti.
Zpět na „Jaký vybrat notebook“