Windows nebo Linux?

Obecná diskuse o programech, utlitách, střihové programy, přehrávače video / audio, zpracování fotek atp.

Co byste si vybrali vy, popř. už máte?

Anketa končí za 28 črc 2007 11:11

Windows
22
73%
Linux
5
17%
Něco, co ještě lidské oko nespatřilo
3
10%

Celkem hlasů: 30

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 15 črc 2007 14:57

maxxz: Mluvim o vypoctech, ktere trvaji v radech desitek sekund a potrebuje jich clovek udelat taky nekolik desitek. Samozrejme, ze u scitani 50000 radku rozdil nepoznas. :lol: Jde o slozitejsi algoritmy u vetsich seznamu.
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)

NEODPOVÍDÁM NA DOTAZY V SOUKROMÉ POŠTĚ

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 15 črc 2007 15:13

jasně tak pokud trvají v řádech desítek sekund ( o čemž taky rozhoduje výkon CPU) tak když to bude btw. 30 sekund v excelu a 35 sekund v Calcu tak to není tak obrovský rozdíl a v rámcích mezí je to dost únosný ne ?
tento účet již není aktivní.

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 15 črc 2007 21:04

maxxz: Ale ja rikam, ze to neni rozdil 5 sekund, ale nasobky casu.
Kdyz je doba zpracovani 0.005s resp. 0.015s, tak to nepoznas a je to vicemene jedno, ovsem vypocty 30s resp. 90s, coz je stejny pomer, to se v prubehu dne nascita...
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)

NEODPOVÍDÁM NA DOTAZY V SOUKROMÉ POŠTĚ

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 15 črc 2007 23:11

vito45 píše:da sa na to pozerať aj z tohoto pohľadu:
chcem warezačiť: XP
chcem mať vše legalne: linux
To je přece blbost. Když už si koupíš notebook s windows (jako že jich je stále většina), tak ten windows je přece legální. No a popravdě většina opensource software je multiplatformní, takže je jedno, který systém používáte (dokonce spousta free softu je pro windows víc než pro linux). Neoroduju za win...jenom se snažim poukázat na to, že tenhle aspekt je k ničemu.

ad. OO vs. Office - Excel je z celého Office asi nejvychytanější aplikací. Calc se fakt vůbec nedotahuje ani náhodou. Každý, kdo potřebuje Excel na reálnou práci (ne pár tabulet a jeden výpočet s násobením/sčítáním), tak Calc moc neocení. Excel je mocná zbraň (Víte že se přes něj dělá poměrně slušně třeba Fourierova analýza? :-)).

ad. topic: Podle mě je to úplně jedno, co kdo používá. Z pohledu práce s mobilním HW jsou na tom oba systémy poměrně slušně (pokud je notebook kompatibilní s linuxem), takže v tom neni žádný problém. Takže platí jedno: Pokud je notebook kompatibilní, tak jsou oba systémy stejně funkční.

Pak už akorát platí, že záleží, co komu víc vyhovuje. Nevidim důvod proč si za každou cenu kupovat notebook bez OS, abych tam rval linux, když jsem doteď dělal na windows a šlo mi to. Stejně tak je jasné, že kdo dělá s linuxem, tak nemá důvod mít na notebook windows.

Já umim s obouma systémama a setkávám se s NB, co je maj, v poměru 1:1. Teď, co jsem tady jako vedoucí na dívčím tanečním kempu, tu máme taky polovinu notebooků mezi vedoucíma s linuxem a vlastní server jede taky na linuchu. Jak mezi tim přecházim, tak vidim, žeje to fakt o tom samém.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Atlantis
občas něco napíše

Příspěvekod Atlantis » 16 črc 2007 04:24

tou normalni praci jsem myslel to ze clovek pusti film, zahraje nejakou hru, jde na net, dela neco s dokumentama, wokna jsou proste standart a me vyhovujou, linux jsem zkousel ale to me prislo PC jako takovy velky PDA-proste takova nahrazka :roll:

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 16 črc 2007 08:33

protože si nemohl hrát hry ? :D :D :D :D :D

Pro me za me at mas treba kazdej wokna. Linux ma spousty vyhod a spousty nevyhod. Stejne tak jako Windows. Kazdej si musi urcit prioritu a potom se rozhodnout. Je to mozne vychodisku pro lidi co nemaj na notas moc penez tak setrej na OS. Nebo pro lidi co proste nehrajou a linux jim jede lip, jako co se da rict tak linux je mene narocnej zrout pameti lita to tady rychle a 3D desktop ala aero je tu taky. Na netu je miliony navodu co a jak pouzit. Pokud proste chcete zkusit neco jineho zkuste linux pokud se vam libi a vyhovuje pouzivejtem pokud mate problem zeptejte se. Pokud vam jde o "normalni"praci, za kterou osobne nepovazuju hrani her, tak potom ANO nic jineho nez Windows vam nezbyva.

wokna jsou proste standart

To je celej problem. Wokna ma kazdej. Tak se vyvojari neserou s vyvojem her, nebo aplikaci pod linux. Ani moc pod MAC OSx. Treba ID udelalo Linuxovyho Doom3 a datadisk. Je tu Quake III (nebo jeho alternativa open source Open Arena), ale stejne to s nikym nehlo a nikdo se k takovym vecem neodhodlal. Je to celosvetovej problem. A ono ty hry pod Windows taky zadna slava oni vyvojari se ani netajej tim, ze hry nejsou zoptimalizovany, ze na to kaslou a maj neprehlednej kod plnej balastu. Dnesni hry by meli behat treba i na HW starym dva roky napr. Radeon X1800, X1600 ale nebehaj nebo jen se snizenyma detailama, ale kdyby se kod zoptimalizoval poradne, tak verim ze vykonu a potencialu maj dost i starsi karty na takovy hry.

Atlantis
občas něco napíše

Příspěvekod Atlantis » 16 črc 2007 11:40

no hry jsem uvedl jen jako priklad-ja jsem si snad pred tydnem zahral asi po roce hru Age of empires, ja hry skoro nehraju, linux jsem zamitl protoze nemam naladu dva dny vsechno nastavovat, a zvykat si, nehlede na to, ze na mou grafiku jsem nenasel ovladac(5let stara s tv tunerem)
Acer TravelMate 6464WLMi, 90%ni spokojenost

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 16 črc 2007 12:21

to už bejvá většinou problém mezi židlí a klávesnicí, myslim si, že ovladač bys sehnal chce to jen zapojit Brain.

vito45
guru

Příspěvekod vito45 » 16 črc 2007 18:01

no že to chce brain je pekna vec ale pre veľa ľudi je problem jazykova bariera a mnohy ani nevedia poriadne vyhľadavať ale to už je OT

to swarm: to s tym warezačenim bolo hlavne mierene na PC skladačky, je ťažke newarezačiť keď si na VŠ intraku ale da sa to keď sa chce, ja by som nemal tiež legal. OS keby nebolo msdn aa

skušal som OO, zdalo sa mi to pomalšie, aj na niektore veci som si musel zvykať, myslim že OO a MS O su na porovnateľnej urovni len ľudia su zvyknuty na MS

Tom_bo
píše často

Příspěvekod Tom_bo » 17 črc 2007 00:09

taky hodim svoji trosku do mlyna...

na win jsem v podstate vyrustal a pouivam je uz od 3.11 (predtim sem jel na DOSu :P ) ; uplynuly leta mam XP a jsem vcelku spokojnej... jednak jsem si zvyk na tenhle system jako takovej a naucil se pouzivat urcity programy; sem schopnej si v pripade potreby i nejakej napsat; obcas si taky rad zahraju - pravda mam rad hry od ID takze na linuxu bych si moc nepohorsil 8)

pokud budu chtit prejit k Tuxovi mel bych se skoro vsecko ucit znova a na to nemam moc chut takze volim win sice spis ze zvyku a lenosti ale precijen u me vytezi

pokud tady dotazovatel zacina s PC je to asi jedno kdyz nema zkusenosti nemuze byt na nic zvyklej; jak tu bylo receno oba systemy jsou v beznejch vecech prakticky vyrovnany a pokud zvoli nejakou komplexni distribuci (Mandriva; Ubuntu) dostane zadarmo totez za co by jinak Velky Mrkvi musel platit tezky prachy (ale zas by ziskal do zacatku lepsi podporu z mrkvacky strany a snazsi dostupnost velkyho mnozstvi ruznorodyho softwaru coz u linuxu nehrozi to si nebudem namlouvat)

ja bych teda asi doporucil do zacatku koupit s laptopem licenci na Win a po case az zjisti co vlastne potrebuje se muze rozhodnout kterej system zvoli podle toho na jaky urovni mu dany funkce ten kterej system nabidne...

(priklad - pokud pujde studovat architekturu a bude potrebovat specializovanej SW moc na vyber mit nebude; naproti tomu pokud se z nej stane casem treba administrator linuxovy site je volba jasna :wink: )

maxxz
guru

Příspěvekod maxxz » 17 črc 2007 07:27

Vse co jsi napsal tu bylo jiz receno. Samozrejme pokud jde o specializovanej soft jsou Winy jasny.
lenosti ale precijen u me vytezi

Kdepak je asi chybicka :D :D

Tom_bo
píše často

Příspěvekod Tom_bo » 18 črc 2007 13:05

maxxz píše:Vse co jsi napsal tu bylo jiz receno...

ono taky co k tomu jinyho napsat je to stejna diskuse pokazdy a u vsech typu zarizeni kde jsou dva (a vic) pouzitelny operacny systemy...

Zpět na „Software (nejen) pro notebooky“