Taktování
Taktování
Zdarec ted jsem si koupil Notebook Intel Centrino Duo 1,6 GHz s grafárnou ATI Mobility Radeon X1600 s 1024 pamětí a chci se zeptat jestli už má někdo skušenosti a nemohl by poradit jak nataktovat grafárnu nebo procesor a jestli se to vůbec vyplatí?? A pomocí kterých prográmků?? dík
-
- Moderátor
-
- Moderátor
Taktovat notebook je mnohem náročnější než u desktopu, kde je většinou velmi snadné zvětšit dimenzi chlazení. => Je možné zvýšit napětí i takty komponent, protože jsou komponenty chladnější a zvyšuje se množství odvodu odpadního tepla. => Stabilita systému je stále vysoká.
U notebooku je úprava chlazení mnohem těžší ne-li nemožná. Proto radím, pokusit se podtaktovat v první řadě pro zvýšení mobility. A když už přetaktovat, tak pečlivě kontrolovat stabilitu systému a výši teplot odpadního vzduchu, nejlépe i pomocí nezávislých čidel uvnitř notebooku. Chlazení se určitou měrou dá zvýšit pomocí využití kvalitních teplovodivých past nebo výměnou větráků, v tomhle případě je tu ovšem vysoké riziko ztráty záruky. Nejjednodušší cestou ke zvýšení taktovacího potenciálu je pak nízká prašnost a nízká teplota okolního prostředí (sám si doma někdy pořádně přitopím pomocí PC )
P.S. Pro taktování jsou tu i ty chladící podložky.
U notebooku je úprava chlazení mnohem těžší ne-li nemožná. Proto radím, pokusit se podtaktovat v první řadě pro zvýšení mobility. A když už přetaktovat, tak pečlivě kontrolovat stabilitu systému a výši teplot odpadního vzduchu, nejlépe i pomocí nezávislých čidel uvnitř notebooku. Chlazení se určitou měrou dá zvýšit pomocí využití kvalitních teplovodivých past nebo výměnou větráků, v tomhle případě je tu ovšem vysoké riziko ztráty záruky. Nejjednodušší cestou ke zvýšení taktovacího potenciálu je pak nízká prašnost a nízká teplota okolního prostředí (sám si doma někdy pořádně přitopím pomocí PC )
P.S. Pro taktování jsou tu i ty chladící podložky.
Zdravim, mam tový problem a myslim ze prave "taktovani" by to mohlo vyresit.
Vlastnim ACER TravelMate 2001FXC, ktery ma v "zakladni" vybave procesor Intel Celeron 2,6GHz s pomerne vysovou spotrebou
(info) http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/I ... 532RC2600B).html
no a povedlo se mi sehnat novy procesor Intel Mobile Pentium 4-M 2,2GHz
(info) http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_4 ... 532GC2200D).html
ktery uz je na tom se spotrebou o dobrych 40% lepe a je do stejne patice.
Cely stastny jsem prehodil procesory a doufal ve zlepseni. Ale co se nestalo.
NB pri nabehu jen zobrazi uvodni stranku (pozadi ACER) s moznosti rychleho vstupu do BIOSu (F2) a dal nic. Kdyz se dostanu do BIOSu, tak z mozneho nastaveni tam toho moc neni, jen cas, boot, infra, ale nic kolem CPU. Zato tam je udaj o taktu PCU a ze pry bezi na 2,94GHz, coz je pomerne hodne. Tak se domnivam, ze chyba bude v nastavene frekvenci FSB, ale nevim kde a jak ji pozmenit.
Muzete mi nekdo poradit co s tim?
dodatek:
ted jeste koukam na charakteristiku tech procesoru a oba maji stejny vychozi FSB takt, takze tam asi chyba nebude
Poradte prosim.
Vlastnim ACER TravelMate 2001FXC, ktery ma v "zakladni" vybave procesor Intel Celeron 2,6GHz s pomerne vysovou spotrebou
(info) http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/I ... 532RC2600B).html
no a povedlo se mi sehnat novy procesor Intel Mobile Pentium 4-M 2,2GHz
(info) http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_4 ... 532GC2200D).html
ktery uz je na tom se spotrebou o dobrych 40% lepe a je do stejne patice.
Cely stastny jsem prehodil procesory a doufal ve zlepseni. Ale co se nestalo.
NB pri nabehu jen zobrazi uvodni stranku (pozadi ACER) s moznosti rychleho vstupu do BIOSu (F2) a dal nic. Kdyz se dostanu do BIOSu, tak z mozneho nastaveni tam toho moc neni, jen cas, boot, infra, ale nic kolem CPU. Zato tam je udaj o taktu PCU a ze pry bezi na 2,94GHz, coz je pomerne hodne. Tak se domnivam, ze chyba bude v nastavene frekvenci FSB, ale nevim kde a jak ji pozmenit.
Muzete mi nekdo poradit co s tim?
dodatek:
ted jeste koukam na charakteristiku tech procesoru a oba maji stejny vychozi FSB takt, takze tam asi chyba nebude
Poradte prosim.